2012. július 3.

Étcsokoládés meggylekvár

Befőzés fanatikus lettem, amit a Befőzünk csoportnak köszönhetek, hisz feladatunk, hogy minden hónapban az idénynek megfelelően eltegyünk valamit a kamrapolcra. Legszívesebben mindent befőznék amit meglátok:) Hasonló "őserő" érzés ez, mint a kenyér készítés (bár még nem készítettem olyan sokat), hisz friss gyümölcsökből (amit esetleg még én is szedek) jelenleg a nyári ízeket és világot egy üvegbe zárhatjuk és akár meg is őrizhetjük a zord, téli időkre. Sajnos ez a lekvár garantáltan nem fogja megélni a telet szerintem nálatok sem, hiszen eteti magát. Nem is igazán lekvár ez, hanem egy kanalazható édesség...és ugyebár én ezeknek rabja vagyok:) Raktározzatok ti is!
Befőttes üvegek előkészítése
1. A befőttes üvegeket forrásban levő vízben főzzük pár percig, hogy lefertőtlenítsük, majd a tűzhelyben melegítsük őket 100 fokon a tetejükkel együtt, amíg meg nem töltjük lekvárral, ez azért fontos, mivel száraz dunsztban fog kihűlni a lekvárunk hosszú időn keresztül, így a baktériumok elpusztulnak.


Hozzávalók 2x375 ml -es üveghez:
500 g magozott meggy
100 g Xukor (nyírfacukor, amúgy sima cukorból is maradhat ez a mennyiség)
fél citrom leve
80 g darabokra tört étcsokoládé (min. 65%-os)
1/2 cs 3:1 dzsemfix

1. A meggyet kimagozzuk (szuper meggymagozót lehet kapni az Auchan-ban 1000 Ft-ért).
2. A magozott meggyeket a cukorral és a citrom levével együtt lefedve felforraljuk, közben kavargatjuk, hogy le ne égjen, majd forrás után addig főzzük, amíg a meggy meg nem puhul (kb. 10 perc - legközelebb én le is darálom majd a meggyet)
3. Hozzákeverjük a dzsemfixet, hagyjuk megint felforrni, majd a darabokra tört étcsokoládét is elkeverjük benne.
4. A még forró lekvárt a forró befőttes üvegekbe töltjük, jó gyorsan és erősen rázárjuk a kupakját és még azon nyomban fejjel lefelé fordítjuk 5 percre. Ez azért szükséges, mert így vákuum képződik az üvegen belül.
Konyharuhával betakargatva a már kikapcsolt sütőbe tesszük fejjel felfelé fodítva a lekvárunkat és egy éjszakán át hagyjuk pihenni és kihűlni ott (száraz dunszt). A lényeg, hogy hagyjuk szép lassan meleg környezetben kihűlni, ez a baktériumok miatt fontos. 2 nap után hűl ki általában nekem teljesen, de van amikor 1 napot se bír ki és felnyitjuk a lekvárt:)

Amint láthatjátok, ez is nyírfacukorból készült és akik olvastok észrevehettétek, hogy legtöbbször azt használok. Kaptam egy lehetőséget, hogy kipróbálhassam a Xukor és a Naturecookta termékeit és az a jó hírem van számotokra, hogy ti is megvásárolhatjátok 10% kedvezménnyel a Biobolt oldalán. 
A kuponotok kódja: nyamm12 (A kuponkódot a vásárlás véglegesítésekor kell az ajándékutalvány mezőbe beírni!)

12 megjegyzés:

  1. Jöttem összefutni a lekvároddal! Ez akár lehetne Mon Chéri lekvár is, már csak egy kis likör vagy rum hiányzik belöle :) Cukik az üvegek!

    VálaszTörlés
  2. Jajj, de jó kis kombináció! Milyen jó lesz majd télen (is) belecsempészni valamilyen karácsonyi sütikébe :)

    VálaszTörlés
  3. ezen a kombón már én is agyaltam! :) biztos szuper fincsi! :))

    VálaszTörlés
  4. Szerintem sem jó elrakni, kanalazd csak be! :-) AMúgy nálam a csokis eper nem jött be, sőt később fura állaga lett. De a meggy savanykássága sokkal jobb lehet a csokihoz.

    VálaszTörlés
  5. Nagyon guszta, megksótolnám, és igen, egy kis rum jöhetne bele:))

    VálaszTörlés
  6. Juuuuuuuuuuuuuuuuuujjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj de jóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóó!!!!!!!!!

    VálaszTörlés
  7. Ezt szívesen elkanalazgatnám, nagyon finom lehet :)

    VálaszTörlés
  8. szuper, ki fogom próbálni igy is...:)

    VálaszTörlés
  9. Igazad van Pepper:) Legközelebb megy is bele egy adagba:)

    Bizony Adél:)

    Köszi lányok:) Próba-cseresznye-szerencse:)

    VálaszTörlés
  10. Nem találok szavakat. Most fejeztem be a műveletet, és miután kikanalaztam az edény oldalára ragadt maradékot, mindent megértek. Viszont eszembe jutott valami - és rögtön hozzáteszem,hogy ha azt mondom gyakorlatlan vagyok, még dicsérem is magam -, hogy ehhez az ízvilághoz nem illene-e pl.egy kis fahéj?
    Nem kioktatást, hanem csupán gyakorlott véleményt, szaktanácsadást várok!

    VálaszTörlés
  11. KEdves Névtelen:) De örülök, hogy elkészítetted! Én abszolút fűszerezném fahéjjal, szuper ötlet, próbáld csak ki és jelezd, hogy hogy ízlik:) fehéj-meggy szerintem is szuper páros:)

    VálaszTörlés
  12. Névtelen ötlete jó a fahéjjal, húgom mondta a gyömbér is megy a meggyel, szerintem mojitót ,mentát is keverhetsz belé nem lehet elrontani. Igazi magyarnak való : az édes, a keser és a savany találkozik .

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...