Igazi klasszik a tojáslikőr egész télen, de főképp a karácsonyi időszakban. Nálam most decemberben szinte minden a mézeskalács íz körül forog, így feldobtam egy kis fűszerrel a szimpla tojáslikőrt, amit én amúgy sem szeretek:) De így! Vészesen fogy, gasztroajándéknak volt betervezve, de a Nyammm látogatókkal nem maradhatott el egyszer sem a koccintás, úgyhogy hétvégi újrafőzés indul!
500 ml tej
5 egész szegfűszeg
1 tk vanília kivonat
2 tk őrölt fahéj
1 tk kardamom
6 tojássárgája
200 g cukor
250 ml rum
200 ml tejszín
1 kk szerecsendió
1 tk vaníliakivonat
1. A tejet kis lángon langyosra melegítjük a fűszerekkel és a
vaníliakivonattal.
2. Egy nagy tálban habosra keverjük a tojássárgákat a
cukorral, majd lassan apránként hozzákeverjük a langyos fűszeres tejet.
3. Közepes lángon egy edényben 3-5 perc alatt besűrítjük,
figyelve arra, hogy a keverékünk ne forrjon.
4. Hűlni hagyjuk, majd kiszedjük a fűszerdarabokat belőle.
5. Hozzákeverjük a rumot, a tejszínt, a vaníliát és egy
éjszakán át hűtjük.
6. Tálaláskor fahéjjal leszórva, esetleg habsipkával
tálaljuk.
Az alkohol mennyiségének növelésével, erősebb italt is készíthettek:)
Kifőztük 2013.december
Az alkohol mennyiségének növelésével, erősebb italt is készíthettek:)
Kifőztük 2013.december
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése