2013. december 10.

Klasszikus Kedd - Karácsonyi stollen - Kifőztük 2013.december


A stollen egy igazi Adventi sütemény, amit a hagyományok szerint már Mindenszentekkor megsütnek és karácsony napjáig alaposan becsomagolva tárolnak, majd Szenteste nagy örömmel elfogyasztják. Bevallom őszintén én nem vagyok oda a püspökkenyér féle süteményekért, de a stollent ki kellett próbálnom, ha már klasszik és mostantól biztosan fog sülni minden évben, mivel első körben is nagy sikere volt, itt nem tartott ki karácsonyig:o)!
Hozzávalók 1 nagy (15x30 cm) rúdhoz:
500 g liszt
40 g friss élesztő
70 g cukor
csipet só
75 ml langyos tej
200 g vaj
60 g kandírozott gyümölcs (narancs, citrom, ananász, mazsola)
250 g apróra vágott mandala
1 citrom reszelt héja
2 csepp mandula a roma
2 tk fahéj
1 tk friss reszelt gyömbér
4 ek rum
töltelékhez:
200 g marcipán massza
4 tk rum
5 ek porcukor
kenéshez:
vaj, porcukor

1. A lisztet egy nagy tálba öntjük, majd a közepébe öntjük a langyos tejet, belemorzsoljuk az élesztőt, adunk hozzá egy kis cukrot és hagyjuk felfutni.
2. Mindezek után hozzáadjuk a maradék cukrot, a puha vajat, a sót és szép simára összedolgozzuk a tésztánkat, amit letakarva egy órán keresztül kelesztünk.
3. A kandírozott gyümölcsöket, a mandulát, a reszelt citrom héját elkeverjük a rummal és a mandula aromával és állni hagyjuk.
4. A marcipán masszát a rummal és a porcukorral puhára dolgozzuk, úgy hogy formázható legyen. Egy 20-25 cm hosszú rudat hengergetünk belőle.
5. A tésztát lisztezett deszkán összegyúrjuk a kandírozott gyümölcsös keverékünkkel, majd egy kb 1,5 cm vastag 30x15 cm-es téglalapot nyújtunk belőle. 
6. A közepére helyezzük a marcipánt, majd a tészta két szélét behajtjuk, majd a hosszú széleket is egymásra borítjuk. 
7. Formázzuk, a tetejét a sodrófával kissé benyomjuk, hogy jellegzetes stolen formájú legyen.
8. 170 fokra előmelegített sütőben 50-60 perc alatt tűpróbáig sütjük. Ha megsült olvasztott vajjal megkenjük és még melegen beborítjuk a porcukorral. Tálaláskor ismét porcukrozzuk.

Praktikus kis sütemény, minél többet áll, annál omlósabb, puhább. Ezerféle kandírozott gyümölccsel variálhatjátok. Én legközelebb több kandírozott eperrel bolondítom:)

Kifőztük 2013. december

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...