A stollen egy igazi Adventi sütemény, amit a hagyományok szerint már Mindenszentekkor megsütnek és karácsony napjáig alaposan becsomagolva tárolnak, majd Szenteste nagy örömmel elfogyasztják. Bevallom őszintén én nem vagyok oda a püspökkenyér féle süteményekért, de a stollent ki kellett próbálnom, ha már klasszik és mostantól biztosan fog sülni minden évben, mivel első körben is nagy sikere volt, itt nem tartott ki karácsonyig:o)!
Hozzávalók 1 nagy (15x30 cm) rúdhoz:
Hozzávalók 1 nagy (15x30 cm) rúdhoz:
500 g liszt
40 g friss élesztő
70 g cukor
csipet só
75 ml langyos tej
200 g vaj
60 g kandírozott gyümölcs (narancs, citrom, ananász,
mazsola)
250 g apróra vágott mandala
1 citrom reszelt héja
2 csepp mandula a roma
2 tk fahéj
1 tk friss reszelt gyömbér
4 ek rum
töltelékhez:
200 g marcipán massza
4 tk rum
5 ek porcukor
kenéshez:
vaj, porcukor
1. A lisztet egy nagy tálba öntjük, majd a közepébe öntjük a
langyos tejet, belemorzsoljuk az élesztőt, adunk hozzá egy kis cukrot és
hagyjuk felfutni.
2. Mindezek után hozzáadjuk a maradék cukrot, a puha vajat,
a sót és szép simára összedolgozzuk a tésztánkat, amit letakarva egy órán
keresztül kelesztünk.
3. A kandírozott gyümölcsöket, a mandulát, a reszelt citrom
héját elkeverjük a rummal és a mandula aromával és állni hagyjuk.
4. A marcipán masszát a rummal és a porcukorral puhára
dolgozzuk, úgy hogy formázható legyen. Egy 20-25 cm hosszú rudat hengergetünk
belőle.
5. A tésztát lisztezett deszkán összegyúrjuk a kandírozott
gyümölcsös keverékünkkel, majd egy kb 1,5 cm vastag 30x15 cm-es téglalapot
nyújtunk belőle.
6. A közepére helyezzük a marcipánt, majd a tészta két szélét
behajtjuk, majd a hosszú széleket is egymásra borítjuk.
7. Formázzuk, a tetejét a
sodrófával kissé benyomjuk, hogy jellegzetes stolen formájú legyen.
8. 170 fokra
előmelegített sütőben 50-60 perc alatt tűpróbáig sütjük. Ha megsült olvasztott
vajjal megkenjük és még melegen beborítjuk a porcukorral. Tálaláskor ismét
porcukrozzuk.
Praktikus kis sütemény, minél többet áll, annál omlósabb, puhább. Ezerféle kandírozott gyümölccsel variálhatjátok. Én legközelebb több kandírozott eperrel bolondítom:)
Kifőztük 2013. december
Praktikus kis sütemény, minél többet áll, annál omlósabb, puhább. Ezerféle kandírozott gyümölccsel variálhatjátok. Én legközelebb több kandírozott eperrel bolondítom:)
Kifőztük 2013. december
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése