2013. október 2.

Fahéjas omlós almatorta

Most már tényleg beköszöntött az ősz, hullanak a falevelek, kezdenek előbújni a szép őszi színek a természetben, úgyhogy kezdődhet a fűtés szezon a sütővel a lakásban:) Én személy szerint nagyon szeretem, mert be lehet újra öltözni kicsit és mehet a kirándulás  mindenfele, aztán otthon kuckó a frissen illatozó sütikkel és forró italokkal. Ilyenkor őszi "színű" alapanyagok settenkednek be a konyhámba is: sütőtök, répa, cékla, szőlő, alma, különféle magvak. A vadonatúj kis sütőmet ezzel az őszi fergeteges süteménnyel avattam fel, az illatokról nem kell beszélni, az ízélményről és a textúrájáról muszáj lesz:) Fahéj-alma örök nyerő kombó, de ehhez fogható omlós, pihe-puha süteményt én még nem kóstoltam! Az almaszeletek miatt minden szinten mennyei ragacsosak a rétegek, igazi nagymamás sütemény:) Az összes kis kedves kóstolója is megnyalta mind a nyolcvan ujját.:o)
Hozzávalók egy 24 cm-es torta vagy kuglófformához:
töltelékhez:
6 db közepes alma (kb. 750 g)
150 g nyírfacukor (bármilyen cukorral helyettesíthető)
2 ek őrölt fahéj
tésztához:
400 g liszt
1 tk só (én fleur de selt használtam)
3 tk sütőpor
2 dl tej
4 tojás
2 dl olaj
350 g nyírfacukor (bármilyen cukorral helyettesíthető)
2 tk vaníliakivonat
sütőformához:
vaj, liszt

1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
2. A sütőformánkat kivajazzuk, kilisztezzük.
3. Az almákat megmossuk, megpucoljuk, majd vékonyan felszeleteljük.
4. A töltelékhez az almákat összekeverjük egy nagy tálban a cukorral és a fahéjjal, majd félretesszük, hogy összeérjenek.
5. Közben egy másik edényben a száraz hozzávalókat összekeverjük - liszt, só, sütőpor - majd hozzáadjuk a tejet, az olajat és a tojásokat, végül egyneműre keverjük.
6. Végül elkeverjük benne a cukrot és a vaníliakivonatot is.
7. A kivajazott, lisztezett sütőfrománkba első rétegnek öntünk egy kis tésztát, majd szép sorjában körbe rakosgatjuk a fahéjas-almás keverékünkkel.
8. Ismét egy tészta réteg, majd megint az almás réteg, végül a tésztával befedjük, hogy teljesen betakarja az almákat.
9. 50-60 perc alatt aranybarnára sütjük.

Vaníliafagyival, öntettel, legközelebb az almás-fahéjas réteget egy minimális alkohollal bolondítva is kipróbálom!

7 megjegyzés:

  1. en vaniliafagyival kerek szepen egy szep nagy szeletet!!!!

    VálaszTörlés
  2. Nekem meg tányérostul jöhetne át!:)

    VálaszTörlés
  3. Help! Hova jön az olaj? Éppen az 5. lépésnél tartok...

    VálaszTörlés
  4. Szia Blanca! Köszönöm, igen kimaradt! 5. lépésnél mehet:) Majd szólj, hogy milyne lett:)

    VálaszTörlés
  5. Köszi! Akkor még gyorsan hozzáteszem. :)

    VálaszTörlés
  6. Valószínű a kuglófforma hiánya okozhatta, hogy nálam a belseje nyers maradt, pedig másfél óráig volt a sütőben. Ezt leszámítva finom lett, de még van mit finomítanom rajta. :)

    VálaszTörlés
  7. Örülök h tetszik lányok:)

    Sajnálom, Blanca:( Próbáld meg kuglóformában is:)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Hiba történt a modul működésében