2013. május 24.

Eperbőr - az egészséges gumicukor:)

Tavaly pillantottam meg először Zizinél az eperbőrt és azóta nagy vágyam volt elkészíteni, bár a tél az emlékeket eltemette, tegnap megláttam Praliné Zsuzsiét és azonnal felírtam a listára. Nem kellett sokat a listán várakoznia most, hiszen sajnos egy "kisebb" lábsérülés miatt a konyha a legtávolabbi pont a nappalitól ahova elmerészkedek, na meg ahova visznek:o) Szóval eper házhoz jött és el is készült az egészséges gumicukorka:). Bevallom őszintén, én személy szerint az elmúlt fél évben valamilyen oknál fogva teljesen rákattantam a bio gyümölcsléből készült gumicukrokra, de valljuk be nem túl egészséges így sem, ezért pluszban nagy öröm, hogy már magamnak készíthetem és bármilyen gyümölcsből:) A következő a sorban kiwibőr lesz! Ízesíthetitek is mézzel, citrusokkal, vaníliával, fahéjjal is. Bonbonokhoz, táblás csokoládékhoz, krémekbe, díszítésként, színezés és díszítés gyanánt remekül használható. Ezekben az esetben apró darabokra törve vagy porítva célszerű felhasználni. Nagyszerű édesség, bűntudat nélkül! (Nem mintha lenne!:))
Hozzávalók:
400 g eper

1. Az epreket megmossuk, kicsumázzuk és feldaraboljuk.
2. Kis edényben fedő alatt 10-15 percig kis lángon főzzük, amíg levet nem ereszt.
3. A sütőt előmelegítjük a legalacsonyabb hőfokra (nálam 50 fok).
4. Tűzről lehúzva botmixerrel pürésítjük.
5. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral és a gyümölcspürénket elegyengetjük rajta.
6. Betoljuk a sütőbe és a sütő ajtaját kitámasztjuk, azért hogy a pára távozzon a sütőből és ne a bőrünkre csapódjon le (én is fakanalat használtam:)).
7. Itt kezdődik a türelem játék. Nekem röpke 3 óra alatt megszáradt! De szerintem a bőr vastagsága, a hőfok miatt ez több idő is lehet. Számoljatok 3-5 órával. Óránként érdemes ránézni:)

Igazi intenzív eperíz. Nyammm....

3 megjegyzés:

  1. És mire jó? Még nem hallottam róla. Elrágcsálhatjuk? Nem kemény?

    VálaszTörlés
  2. Kedves Olgis! Rágcsálni, bonbonba, díszítésnek, porítva színezni, ízesítésnek:)

    Köszönöm:)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...