Karácsony után még javában mák őrületben keringtünk nap mint nap a bejglik után. Bár, itt igencsak nehéz hozzájutni, otthonról sikerült megkaparintani 2 zacskónyi aranyat érő mákot, így kisült az eddigi legjobb mákos édességünk:)
Hozzávalók 24cm-es tortaformához:
a tortához:
4 tojás
200 g nádcukor
1 csomag vaníliás cukor
2 dl főzőtejszín
300 g mák
2 evőkanál liszt
1 narancs reszelt héja
1,5 teáskanál sütőpor
a habhoz:
2 db tojásfehérje
csipet só
150 g nádcukor
35 g nádcukor
50 ml
1. A sütőt előmelegítjük 170 fokra.
2. A csatos sütőformát kibéleljük sütőpapírral.
3. A tojásokat habosra keverjük a cukrokkal, majd hozzá adjuk a tejszínt és a narancs héját.
4. A lisztet a mákkal és a sütőporral összekeverjük, majd fokozatosan hozzá keverjük a tojásos masszánkhoz. Egyneműre keverjük.
5. 35-40 perc alatt készre sütjük, majd hagyjuk kihűlni.
6. A habhoz a tojásfehérjéket a sóval és a 3,5 dkg cukorral félig felverjük, közben a maradék cukorból a vízzel karamella szirupot főzünk.
7. A szirupot szép lassan, fokozatosan folyamatosan keverve a félig felvert tojáshabhoz öntjük, majd keményre verjük a habot.
8. A habot a kihűlt torta tetejére öntjük körkörös mozduatokkal, majd szakácsfáklyával itt-ott megégetjük, vagy sütőben 180 fokon 25 percig megsütjük rajta a habot.
9. Tálaláskor narancshéjjal megszórjuk a megsült habunkat.
Kifőztük 2015. február
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése