2013. június 11.

Klasszikus Kedd - Túrós pite

Rengeteg klasszikus ételt küldtetek nekem a legutóbbi játékra, folyamatosan onnan szemezgetek, úgyhogy ezúton is köszönöm az ötleteiteket:) A mai klasszikust gyerekkoromban is nagy hévvel fogyasztottam, kicsit hűvösebb van, úgyhogy mehet az a sütő is:) A korábbi NY anyukájától kapott isteni almás pite recept alapján készült a tészta, a töltelék pedig ad hoc:) Szeretitek?
Hozzávalók egy nagy tepsihez (40x35cm):
tésztához:
430 g liszt + a nyújtáshoz
240 g puha vaj
25 g élesztő
1,5 dl tej
2 tojássárgája
100 g nyírfacukor
csipet só
4 ek eperlekvár
kenéshez:
1 tojás
töltelék:
600 g túró
2 cs vaníliáscukor
1 citrom reszelt héja
2 ek tejföl
2 tojás
4 ek nyírfacukor
csipet só


1. A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
2. A töltelékhez a túrót habosra keverjük a cukrokkal, a citrom reszelt héjával, 2 tojás sárgájával, majd hozzákeverjük a tejfölt is.
3. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, majd óvatosan a túrós töltelékünkhöz keverjük.
4. A tésztához a hozzávalókat összekeverjük és egyneműre gyúrjuk. Majd ketté választjuk.
5. A tepsinket kivajazzuk, kilisztezzük.
6. Lisztezett deszkán a tészta egyik felét vékonyra nyújtjuk, majd óvatosan a kivajazott tepsibe fektetjük.
7. Megkenjük eperlekvárral (erre azért van szükség, hogy ne vizesedjen az alsó tésztánk a töltelék miatt), majd a túrós töltelékünket a tésztánkra egyengetjük.
8. Kinyújtjuk a másik felét is a tésztánknak és a töltelékre helyezzük, a kilógó részeket késsel levágjuk.
9. Megkenjük a tetejét tojással, egy hurkapálcával lyukakat szúrkálunk az aljáig, hogy távozhasson sütés közben a gőz.
10. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.

Bármilyen gyümölccsel feldobhatjátok ezt a pitét, plusz fahéjas porcukorral meghintve sem utolsó:)

4 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...