2014. október 9.

Sütőtökös túrógombóc

Ma minden a  sütőtök körül forgott a konyhámban. Egy óriás sütőtökből három különlegesség is készült, elsőként a kis gombóckák kívánkoztak bemutatkozni Nektek. Mostanság elkerüli a konyhámat a NYAMMM láz, de ma este valahogy visszatért és minden pikk-pakk összejött, kizártam a külvilágot és az új recept összeállt az egész napos tervezgetés után az asztalon, majd a fotókon is. A sütőtök egy mennyei manna, annyira selymessé, ragacsossá teszi az ételek állagát, mint alapanyag, hogy ez kihagyhatatlan mindenből:) Amíg szezon van én mindenbe belerejtem az biztos:)
Hozzávalók 18-20 darab gombóchoz:
250 g sütőtök püré
450 g túró
6 ek porcukor
1 cs vaníliás cukor
3 tk fahéj
2 tojás
240 g búzadara
darált keksz/zsemlemorzsa

1. A sütőtök püréhez 200 fokon 50 perc alatt kis darabokban puhára sütjük a tököt.
2. A túrót villával áttörjük, majd összekeverjük a kihűlt sütőtökpürénkkel.
3. Hozzáadjuk a cukrokat, a fűszereket, a tojásokat, majd a búzadarát is és egy órára félre tesszük, hogy a búzadara megszívhassa magát nedvességgel.
4. Egy óra elteltével vizes kézzel tetszőleges méretű gombócokat formálunk és forrásban lévő sós vízben 4-5 perc alatt megfőzzük a gombócainkat.
5. Még melegen pirított zsemlemorzsába vagy darált kekszbe hempergetjük.
6. Tálaláskor megszórjuk porcukorral és meglocsoljuk egy kis juharsziruppal.

2014. október 2.

Sáfrányos almás sütemény - Kifőztük 2014.októberi szám

Beköszöntött az ősz a konyhákba is. Nálam ezzel a sáfrányos-almás süteménnyel indult  a szezon. A "titkos" alma-sáfrány páros mennyei ízvilágát Lulu mutatta:) Már csak azért is érdemes kipróbálni, mert magában eszegetve a cukros-sáfrányos alma egyszerűen abbahagyhatatlan! A sáfrány, mint fűszer múltjáról nem is beszélve, egy plusz pikantériát ad az egész süteménynek:)
 Hozzávalók 18 cm-es tortaformához:
5 darab alma
1 teáskanál sáfrány
4 evőkanál cukor
34 dkg finomliszt
1 evőkanál sütőpor
csipet só
20 dkg olaj
35 dkg cukor
1 dl narancslé
3 teáskanál vanília aroma
4 tojás

1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, közben a sütőformánkat kivajazzuk.
2. Az almákat megpucoljuk, majd kockázzuk és összekeverjük a cukorral és a sáfránnyal, majd állni hagyjuk, amíg összeállítjuk a tésztát.
3. A lisztet, a sütőport és a sót egy nagy tálban összekeverjük.
4. Egy külön edényben pedig egyneműre keverjük az olajat, a narancslevet, a cukrot, a vaníliát és a tojásokat.
5. A száraz keverékünket szép simára keverjük a cukros masszánkkal.
6. A sütőforma aljára öntjük a tészta felét, majd arra rápakoljuk a sáfrányos alma felét és ezt megismételjük még egyszer.
7. Előmelegített sütőben 80-90 percig tűpróbáig sütjük.
8. Tálaláskor meglocsolhatjuk mézzel, juharsziruppal, karamellel.

Kifőztük 2014.októberi szám

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Hiba történt a modul működésében