2012. szeptember 24.

Fahéjas málnalekvár

Teljesen lemaradtam a lekvárjaim "időszerű" bemutatásáról, úgyhogy most pótlom:). Ez még egy augusztusi eresztés, mondhatni számomra az eper-rebarbara páros után a második kedvenc. Egyenlőre 25 kis üveg kucorog a polcomon...higyjétek el, ha egyszer megízlelitek a befőzés ízét elkap a gépszíj:) Szuper dolog azon morfondírozni, hogy vajon melyik gyümölcsöt-zöldséget épp milyen fűszerrel, vagy csak a saját maga frissességével, milyen úton-módon készítsük el a kamrapolcra. Igaz most már itt az ősz, de lehet még találni rengeteg eltenni valót a piaci forgatagban. Mellesleg a legjobb része a kis üvegeknek, ha ajándékba kerülnek valaki asztalára, vagy egy hűvös őszi/téli estén, netán reggelen kucorogva felidézhetitek a nyári ízeket...ráadásul a TIetekből! Hajrá befőzés:)
 Befőttes üvegek előkészítése
1. A befőttes üvegeket forrásban levő vízben főzzük pár percig, hogy lefertőtlenítsük, majd a tűzhelyben melegítsük őket 100 fokon a tetejükkel együtt, amíg meg nem töltjük lekvárral, ez azért fontos, mivel száraz dunsztban fog kihűlni a lekvárunk hosszú időn keresztül, így a baktériumok elpusztulnak.

Hozzávalók 2x250 ml üveghez:
600 g málna
140 g nyírfacukor
2 tk őrölt fahéj
1/2 frissen facsart citrom leve
3/4 cs dzsemfix

1. A málnát megmossuk, lecsepegtetjük.
2. A málnát a cukorral, a citrom levével és a fahéjjal együtt egy edényben lassú tűzön elkezdjük forralni.
3. Amikor már a gyümölcsök puhák, illetve összefőttek, akkor hozzáadjuk a dzsemfixet és folyamatos kevergetés mellett további 3-4 percig főzzük.
4. A még forró lekvárt a forró befőttes üvegekbe töltjük, jó gyorsan és erősen rázárjuk a kupakját és még azon nyomban fejjel lefelé fordítjuk 5 percre. Ez azért szükséges, mert így vákuum képződik az üvegen belül.
Konyharuhával betakargatva a már kikapcsolt sütőbe tesszük fejjel felfelé fodítva a lekvárunkat és egy éjszakán át hagyjuk pihenni és kihűlni ott (száraz dunszt). A lényeg, hogy hagyjuk szép lassan meleg környezetben kihűlni, ez a baktériumok miatt fontos. Általában 1-2 nap, amíg teljesen kihűl.

Aki netán nem szeretné a málna magjait még melegen átpasszírozhatja és akkor csak a gyümölcshús lesz a lekvárban. És képzeljétek tegnap még pont kaptam málnát a kedvenc zöldségesemnél, habár nem az igazi nyári ízű már, szóval legyetek résen mindig mi épp az idényszerű és tegyétek el jó mélyre a kamrapolcotokra:)

8 megjegyzés:

  1. Örülök neki, hogy ezt is megosztottad! Én nagy lekvár-fan vagyok, de befőzésre még nem adtam a fejem. Mostmár kéne!:)

    VálaszTörlés
  2. De jól néz ki! Nagyon szeretem a málnalekvárt. csak venni szoktam, még sosem főztem. Guszta!

    VálaszTörlés
  3. Jajj Erika, pedig nagyon hamar el is készül, ne hagyd ki az életedből:)

    Kamrapolcnál naná:)

    Krisz te is próbáld ki mindenképp:)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon finom lehet. Fahéjra és málnára együtt nem is gondoltam volna, de nagyon jó lehet :)

    VálaszTörlés
  5. Bevallom "férfiasan" nem vagyok egy nagy málnakedvelő, de bezony-bezony a tiedet megkóstolnám (és ahogy kinéz, szerintem még ízlene is) :)

    VálaszTörlés
  6. Jól beszélsz Anyukám, bizonyám, hogy az első lekvár után elkapja az ember lányát a gépszíj, engem is bedarált a rendszer!!!Ez is egy remekmű!!!

    VálaszTörlés
  7. A gyerekeim (meg persze én is) imádják a málnát és ezzel együtt a málnalekvárt is. Szoktam is főzni, bár fahéjjal még nem próbáltam, de így is fincsi lehet! :)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...