2012. január 30.

Mozzarella tortácska paradicsommártással

Az első kedves bíztató szavak után rögtön itt a második finomság:) 1 hete tudatosan próbálom az édes és sós ételeket azonos arányban sütni-főzni, ugyanis előtte abba a csapdába estem, hogy mindig csak sütemény vagy valami édes dolog volt porondon...kénytelen voltam változtatni, mert NY már nem bírt édes dolgokra gondolni sem és könyörgött a sóért:) Szüleim vendéglátásakor volt asztalunkon ez a csodás kis könnyű tortácska. A recept Hegyi Tamás szakácstól való, aki tanárom a szakács képzésen.


Hozzávalók: (8 db tortácskához)
200 g liszt
3 tojássárgája
90 g szobahőmérsékletű vaj
1 dl főzőtejszín
2 csipet só

1. A hozzávalókat egy nagy tálban összegyúrjuk, amíg a tészta teljesen egyneművé nem válik.
2. Jó vékonyra kinyújtjuk, 10-12 cm átmérőjű kör alakú szaggatóval kiszaggatjuk (késsel is lehet kör alakot formázni:))
3. A kör alakú tésztával kibéleljük az olívaolajjal vékonyan bekent szuflé vagy muffin formát.

Töltelék:
200 g mozzarella
4 paradicsom
1.5 dl tejszín
3 tojássárgája
50 g frissen reszelt parmezán
2 csipet só
0.5 tk fehérbors
1 tk szerecsendió
bazsalikomlevél

1. Előmelegítjük a sütőt 135 fokra.
2. A paradicsomokat forrásban levő vízbe dobjuk 3 percre, leforrázzuk, majd hideg vízbe tesszük. Így ezzel a módszerrel könnyedén letudjuk húzni a héját. A magjait kivesszük és kockára vágjuk a húsát.
3. Mozzarellát is apró kockákra vágjuk.
4. A felkockázott paradicsomot és a mozzarellát egymásra halmozzuk az előkészített tésztába.
5. A tejszínt és a tojássárgákat összekeverjük a frissen reszelt parmezánnal, sóval, fehérborssal, szerecsendióval és az apróra vágott bazsalikomlevéllel, majd egységesen elosztva ráöntjük a mozzarellával és paradicsommal töltött tésztákra.
6. 135 fokon 1 órán keresztül sütjük. Nem szabad a sütőt nyitogatni közben. Akkor készült el, ha már kicsit megbarnult a teteje.

Paradicsommártás:
1/2 vöröshagyma/póréhagyma
olívaolaj
1 tk sűrített paradicsom
2 doboz konzerv egész paradicsom
1 tk cukor
1.5 tk só
bazsalikom, oregánó, kakukkfű

1. A vöröshagymát apróra vágjuk és pici olívaolajon megfuttatjuk.
2. Teáskanálnyi paradicsomsűrítménnyel elkeverjük és hozzáadjuk az egész paradicsomokat és a levüket.
3. Sózzuk, cukrozzuk és addig főzzük, amíg a paradicsomok megpuhulnak (nem baj ha darabos marad)
4. A végén dobjuk bele a friss fűszernövényeket ízlés szerint.

Kevés mártással tálaljuk, a paradicsommártásra helyezzük a tortácskákat. Nyammm:)

2 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...