2016. szeptember 18.

Mákos kosárkák

Megint mákos..., én már kezdem unni, de nem magamnak sütök mostanság, hanem kívánságra, így mindig csakis mák jöhet szóba, na de ezen hamarosan változtatunk, karácsonyig tiltó listán lesz:). Galette-nek indult, de bevallom őszintén a teljeskiörlésű lisztemmel nem állt össze a tészta galette-nek, így jöttek létre a kosárkák, ahhoz viszont tökéletesnek bizonyult és egy nap alatt el is fogytak. Na meg rég is sütöttem...van ilyen:D.
Hozzávalók 12 kosárkához:
320 g teljeskiörlésű tönköly búzaliszt
250 g puha vaj
120 g darált mandula
200 g porcukor (porXukor)
2 tojás
Mákos töltelékhez:
200 g darált mák
100 g porcukor
1,5 dl víz
fél citrom reszelt héja

1. A lisztet és az őrölt mandulát összekeverjük, majd összemorzsoljuk a puha vajjal.
2. Hozzáadjuk a porcukrot és a tojást is, egyneműre gyúrjuk, majd folpackba csomagolva minimum 4 órára hűtőbe tesszük.
3. A töltelékhez egy edényben vizet melegítünk és feloldjuk benne a porcukrot.
4. Ha feloldódott hozzáadjuk a mákot és a citromhéjat és összeforraljuk, hagyjuk, hogy egyet rottyanjon, majd lehúzzuk  tűzről és hűlni hagyjuk.
5. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
6. Hűtőből kivéve lisztezett deszkán 2-3 mm-es lappá nyújtjuk a tésztánkat.
7. 12 részre vágjuk, majd egyesével kibélelünk egy muffin-sütőformát "kosárka" formára tapogatva.
8. A kihűlt töltelékkel megtöltjük, majd 20-25 perc alatt készre sütjük. A mákos töltelék alá én rejtettem itt-ott málnalekvárt is.
9. Porcukorral leszórva tálaljuk.
Brownie, aki minding mellettem álmodozik bármit csinálok:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Hiba történt a modul működésében