2015. március 30.

Epres-ricottás linzer kosárkák

Mindjárt itt a Húsvét! Én már alig várom:) Elkezdtem a tesztelést a könnyű, gyors, tavaszi desszertek terén eme jeles alkalomra, hogy mik legyenek a terülj-terülj asztalkánkon! Belőlük biztosan készül még egy adag a nagy ünnepségre! Próbáljátok csak ki, gyerkőcökkel nyuszikat is tudtok formálni a tésztából, így bevonhatjátok a kicsiket is a buliba!:)
Hozzávalók 30 db kosárkához /Alap linzer recept még a szakács képzésről/:
300 g liszt
200 g vaj
80 g porcukor
1 csomag vaníliás cukor
2 db tojássárgája
1 citrom reszelt héja
a töltelékhez:
500 g ricotta
2 rúd vanília kikapart magjai
fél citrom leve
2 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál porcukor
350 g eper

1. A lisztet összemorzsoljuk a hideg vajjal, majd hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és a tojások sárgáját. Ügyeljünk arra, hogy linzer tészta esetében mindig gyorsan dolgozzunk, mert a túlzott hőhatástól kizsírosodhat, így alkalmatlan lehet a további feldolgozásra.
2. Minimum fél órán át, fóliába csomagolva hűvös helyen (hűtőszekrényben) pihentetjük.
3. Közben elkészítjük a tölteléket: a ricottát villával áttörjük, hozzáadjuk a cukrokat, a vanília rúd magjait, majd a citrom levét és jól összedolgozzuk.
4. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
5. A linzer tésztánkat 5-7 mm vastagra nyújtjuk, majd linzervágóval kör alakokat formálunk belőle. (Én kb. egy 6 cm átmérőjű pohár körül szaladgáltam a linzer/derelye vágóval)
6. Egy kosárformába, vagy muffinformába kosár alakba helyezzük a tésztánkat, majd kb. 15- 20 perc alatt aranysárgára sütjük őket.
7. Hagyjuk kihűlni, majd a tölteléket habnyomózsákba töltve, vagy akár kiskanállal a kosarakba töltögetve, eperrel a tetején, porcukorral megszórva tálaljuk.

2015. március 5.

Málnás-mascarponés mandulatorta - Kifőztük 2014. márciusi szám

Ha hiszitek, ha nem lehet át kell adnom a staféta botot M-nak, ugyanis ez a torta az ő kezei közül került ki: egyes-egyedül készítette nekem, hogy meglepjen vele:). Nyílván elolvadtam, hisz ez volt az egyik nagy álmom, hogy végre valaki nekem főzzön, nemhogy süssön:) Szóval hála az égnek szeme van, fotózni is jól tud, így megszületett a recept, a bejegyzés és még a Kifőztükben is megjelent, úgyhogy azt hiszem új hobbi után kell néznem. Javaslatok?:) #bestcake#bestboyfriend

Hozzávalók 24cm-es tortaformához:
a tésztához:
10 db tojás
20 dkg darált mandula
10 dkg liszt
csipet só
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliáscukor
10 dkg gyümölcscukor
a krémhez:
50 dkg mascarpone
1 csomag vaníliáscukor
4 dkg gyümölcscukor
1,5 dl tejszín
a díszítéshez:
30 dkg málna

1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
2. A tojásokat ketté választjuk, a fehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk.
3. A tojások sárgáját a cukrokkal habosra keverjük.
4. Egy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat: az őrölt mandulát, a lisztet és a sütőport.
5. A tojásos-cukros masszánkhoz apránként hozzákeverjük a száraz hozzávalókat, majd a fehérje habot is óvatosan beleforgatjuk a tésztánkba. Piskóta állagú masszát kell kapnunk.
6. Sütőpapírral bélelt tortaformában, 30-35 percig tűpróbáig sütjük.
7. A krémhez a hideg tejszínt kemény habbá verjük.
8. A mascarponét a cukrokkal kikeverjük, majd a tejszínhabot is hozzáadjuk.
9. A tortánkat hagyjuk teljesen kihűlni, majd félbe vágjuk, a krém egy harmadával megtöltjük.
10. A krém kétharmadával pedig beborítjuk a külsejét és friss málnával díszítjük.

Kifőztük 2014. március

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Hiba történt a modul működésében