2014. május 23.

Gyömbéres-narancsos zabkeksz egy bögre kakaóval

Na, közületek ki nőtt fel reggeli és esti kakaón? Bizony, én kakaólitereket fogyasztottam és ez múlt héten eszembe jutott az egyik hűvösebb estén, hogy hova is tűnt ez a jó szokásom?! Főleg, hogy ma már a laktóz érzékenyek is ihatják, mert különböző növényi tejek, mint a mandulatej, a rizstej és egyéb laktózmentes tejek is elérhetőek a polcokon, amivel elkeverhetjük ezt a mennyei manna port:). Nem beszélve egyes kakaó italporok új D-vitamin és ásványi anyag tartalmáról! A D-vitamin a gyermekek csontjainak megfelelő növekedéséhez és fejlődéséhez szükséges, a vas pedig elősegíti a gyermekek kognitív (szellemi) képességének fejlődését; többek között a gondolkodást, memóriát, koncentrációt. Szóval ideje újra beiktatni a napirendembe nekem is, természetesen valamilyen egészséges keksszel, tudjátok imádom a halmazállapotok vegyítését az étkezéseim során :) A változatos és kiegyensúlyozott étrend, valamint az aktív életmód nélkülözhetetlen a jó egészségi állapot megtartásához, így most egy zabkekszre esett a választásom, ezen a vonalon is egy egészségesebb, reggelre energiát adó keksszel gondoltam indítani a napot:) Keksz milyen keksz? :)

A zabliszt abban különbözik a finomított búzaliszttől, hogy magasabb az élelmi rosttartalma, közel négyszer annyi, mint a búzaliszté. Érdemes az is tudni, hogy a gabonák közül a zab glikémiás indexe alacsonyabb az előzőeknél, vagyis lassabban emeli meg a vércukorszintet. Úgyhogy, ideje változatosabbá tenni a gabonafogyasztásunkat, és kipróbálni a zablisztet, ahogyan a rozsból, rizsből készült liszteket is. Jön a nyár, úgyhogy a kakaót is aktualizálhatjátok az időjárásnak megfelelően! Ha hideg van melegen, ha melegebb az idő akkor akár jégkockával és fűszerekkel is bolondíthatjátok! Nézzük is Nyammm indító reggelijét:)!
Hozzávalók 16 db kekszhez:
2 ek frissen reszelt narancs héja
3 cm friss reszelt gyömbér
300 g nyírfacukor
150 g puha vaj
1 tojás
200 g zabliszt (lehet fele-fele is vegyítve finomliszttel)
70 g Nesquik kakaó italpor
csipet só
1/4 tk sütőpor
1/4 tk szódabikarbóna

1. A frissen reszelt narancs héját összekeverjük a cukorral.
2. Hozzáadjuk a puha vajat és az egész tojásunkat is, majd simára keverjük.
3. A száraz hozzávalókat egy tálban szép sorban összekeverjük: a lisztet, a kakó italport, a sót, a sütőport és a szódabikarbónát.
4. A száraz és a nedves hozzávalókat összeöntjük, majd egyneműre gyúrjuk.
5. Fóliába tekerve egy órára a hűtőbe tesszük pihenni, mert úgy könnyebb lesz vele dolgozni, nem lesz olyan ragacsos és még az ízek is összeérnek.
6. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
7. A tésztánkból 2,5 cm - 3 cm - es gömböket formálunk a tenyerünkben, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a golyóbisokat, kicsit lelapogatjuk őket és 10-12 perc alatt az előmelegített sütőben megsütjük őket.

Hozzávalók a kakaóhoz:
200 ml zsírszegény tej (mandulatej)
3 tk Nesquik kakaó italpor
1/2 tk fahéj (opcionális)
reszelt narancshéj a tetejére

1. A tejben jól elkeverjük a Nesquik kakaó italport, fűszerezzük, megszórjuk narancs héjjal és a keksszel együtt jóízűen fogyaszthatjuk is.

2014. május 21.

Áfonyás sajtkrémes lepény

Juhú-juhú, itthon van végre Zsófikám látogatóban Amszterdamból, úgyhogy én ezzel a gyors, mennyei ellenállhatatlan finomsággal vártam Őt szerény hajlékomban:) Ez a lepény egy adú ász lett mostanság, bármilyen bogyós gyümölccsel:)
Hozzávalók 4 személyre:
1 csomag leveles tészta
250 g Philadephia krémsajt
1 kk vanília aroma
150 ml habtejszín
4 ek porcukor
200 g áfonya

1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. 
2. A leveles tésztánkat kicsavarjuk, majd a széleit 1 cm szélesen visszahajtjuk. 
3. Az előmelegített sütőben 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük a tésztánkat, majd hűlni hagyjuk. 
4. Közben a krémsajtunkat kikeverjük a porcukorral és a vanília aromával. 
5. A habtejszínből kemény habot verünk és hozzáadjuk a krémsajtos keverékünkhöz. 
6. A kihűlt lepényünket megkenjük a krémsajtos alappal, majd áfonyát halmozunk rá! Szeletelve, porcukorral leszórva tálaljuk.

2014. május 12.

Kecskesajtos eper saláta - Kifőztük 2014.május

Kezdjük egy kis salátával a hetet! mennyei ízhármas az eper-kecskesajt-chorizo! Ha már az ízélményért nem is, a látvány és a színek kavalkádja miatt mindenképp próbáljátok ki:)!
Hozzávalók 4 személyre:
400 g madársaláta
100 g kecskesajt
100 g eper
30 g chorizo
balzsamecet

1. A hozzávalókat tetszőleges méretűre daraboljuk, összekeverjük a madársalátával, meglocsoljuk a balzsamecettel.
2. Frissen sütött piritóssal, pitával, húsok mellé vagy csak úgy magában tálaljuk.

Kifőztük 2014. május

2014. május 8.

Citromos epergolyó - Kifőztük 2014. májusi szám

Eper-eper hátán a piacon és a gyümölcspultokon végre hála az égnek:). Ha már unjátok magában vagy porcukorral, tortára, turmixba, fagyiban a kis piros csodát, (ami igazából szerintem lehetetlen) akkor és ha még nem akkor is itt vannak a golyók:) Mennyei! Tessék otthon gömbölygetni:)
Hozzávalók 12 db golyóhoz:
60 g Philadelphia krémsajt
fél citrom reszelt héja
50 g porXukor
150 g darált keksz
70 g eperpüré

1. Az epreket kézi mixerrel pürésítjük.
2. A hozzávalókat egyneműre gyúrjuk, majd tetszőleges méretű golyóbisokat formálunk belőlük.
3. Fogyasztásig hűtőben tároljuk!
Kifőztük 2014. május

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Hiba történt a modul működésében