2013. december 24.

Boldog Karácsonyt kedves NYAMMMerek!

Áldott, békés NYAMMMos karácsonyt Nektek kedves NYAMMMerek! Teljen Nektek is nagy-nagy szeretetben szeretteitekkel, finomságokkal teli asztallal ez a nap is:o)!

2013. december 17.

Klasszikus Kedd - Hókifli

Igazi karácsonyi klasszik számomra a hókifli, mindig volt, van és lesz is az ünnepi asztalon. Szinte minden évben új receptet próbáltam ki, ilyen-olyan lekvárral töltöttem, diósan, nem diósan. Na, de ez a recept szerintem most egy darabig megállja a helyét az asztalon. Tökély, omlós, puha, most málnalekvárral töltöttem a kis kuktáimmal, az igazi szilvalekvárral, mint tudjuk, hiába nem szeretem:) Az isteni alaprecept Katucitól, minimál változtatással. Töltsétek kedvetekre, igazi jó barát program:)!
Hozzávalók 50 db kiflihez:

500 g finomliszt
250 g vaj
175 g tejföl
egy csipet só
kb. 300 g bármilyen lekvár
vaníliás porcukor

1. A vajat felkockázzuk, elmorzsoljuk a liszttel és sózzuk.
2. Hozzáadjuk a tejfölt és egyneműre gyúrjuk.
3. A tésztánkat fóliába tekerve tegyük néhány órára a hűtőbe.
4. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
5. A tésztát lisztezett felületen 1-2 mm vastagra nyújtjuk, majd kiszaggatjuk tetszőleges méretű kör alakú kiszúróval (én 6-7 cm-es átmérővel dolgoztam).
6. Mindegyik kör közepére rakunk egy kis kanálnyi lekvárt, feltekerjük, majd kifli alakot formázunk belőle és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.
7. 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük őket és még forrón vaníliás porcukorba hempergetjük a kifliket.

8. Dobozban tároljuk, de úgyis elfogy:)

2013. december 13.

Karácsonyi fűszeres tojáslikőr - Kifőztük 2013. december

Igazi klasszik a tojáslikőr egész télen, de főképp a karácsonyi időszakban. Nálam most decemberben szinte minden a mézeskalács íz körül forog, így feldobtam egy kis fűszerrel a szimpla tojáslikőrt, amit én amúgy sem szeretek:) De így! Vészesen fogy, gasztroajándéknak volt betervezve, de a Nyammm látogatókkal nem maradhatott el egyszer sem a koccintás, úgyhogy hétvégi újrafőzés indul!
 Hozzávalók 6 személyre:
500 ml tej
5 egész szegfűszeg
1 tk vanília kivonat
2 tk őrölt fahéj
1 tk kardamom
6 tojássárgája
200 g cukor
250 ml rum
200 ml tejszín
1 kk szerecsendió
1 tk vaníliakivonat

1. A tejet kis lángon langyosra melegítjük a fűszerekkel és a vaníliakivonattal.
2. Egy nagy tálban habosra keverjük a tojássárgákat a cukorral, majd lassan apránként hozzákeverjük a langyos fűszeres tejet.
3. Közepes lángon egy edényben 3-5 perc alatt besűrítjük, figyelve arra, hogy a keverékünk ne forrjon.
4. Hűlni hagyjuk, majd kiszedjük a fűszerdarabokat belőle.
5. Hozzákeverjük a rumot, a tejszínt, a vaníliát és egy éjszakán át hűtjük.
6. Tálaláskor fahéjjal leszórva, esetleg habsipkával tálaljuk.

Az alkohol mennyiségének növelésével, erősebb italt is készíthettek:)

Kifőztük 2013.december

2013. december 10.

Klasszikus Kedd - Karácsonyi stollen - Kifőztük 2013.december


A stollen egy igazi Adventi sütemény, amit a hagyományok szerint már Mindenszentekkor megsütnek és karácsony napjáig alaposan becsomagolva tárolnak, majd Szenteste nagy örömmel elfogyasztják. Bevallom őszintén én nem vagyok oda a püspökkenyér féle süteményekért, de a stollent ki kellett próbálnom, ha már klasszik és mostantól biztosan fog sülni minden évben, mivel első körben is nagy sikere volt, itt nem tartott ki karácsonyig:o)!
Hozzávalók 1 nagy (15x30 cm) rúdhoz:
500 g liszt
40 g friss élesztő
70 g cukor
csipet só
75 ml langyos tej
200 g vaj
60 g kandírozott gyümölcs (narancs, citrom, ananász, mazsola)
250 g apróra vágott mandala
1 citrom reszelt héja
2 csepp mandula a roma
2 tk fahéj
1 tk friss reszelt gyömbér
4 ek rum
töltelékhez:
200 g marcipán massza
4 tk rum
5 ek porcukor
kenéshez:
vaj, porcukor

1. A lisztet egy nagy tálba öntjük, majd a közepébe öntjük a langyos tejet, belemorzsoljuk az élesztőt, adunk hozzá egy kis cukrot és hagyjuk felfutni.
2. Mindezek után hozzáadjuk a maradék cukrot, a puha vajat, a sót és szép simára összedolgozzuk a tésztánkat, amit letakarva egy órán keresztül kelesztünk.
3. A kandírozott gyümölcsöket, a mandulát, a reszelt citrom héját elkeverjük a rummal és a mandula aromával és állni hagyjuk.
4. A marcipán masszát a rummal és a porcukorral puhára dolgozzuk, úgy hogy formázható legyen. Egy 20-25 cm hosszú rudat hengergetünk belőle.
5. A tésztát lisztezett deszkán összegyúrjuk a kandírozott gyümölcsös keverékünkkel, majd egy kb 1,5 cm vastag 30x15 cm-es téglalapot nyújtunk belőle. 
6. A közepére helyezzük a marcipánt, majd a tészta két szélét behajtjuk, majd a hosszú széleket is egymásra borítjuk. 
7. Formázzuk, a tetejét a sodrófával kissé benyomjuk, hogy jellegzetes stolen formájú legyen.
8. 170 fokra előmelegített sütőben 50-60 perc alatt tűpróbáig sütjük. Ha megsült olvasztott vajjal megkenjük és még melegen beborítjuk a porcukorral. Tálaláskor ismét porcukrozzuk.

Praktikus kis sütemény, minél többet áll, annál omlósabb, puhább. Ezerféle kandírozott gyümölccsel variálhatjátok. Én legközelebb több kandírozott eperrel bolondítom:)

Kifőztük 2013. december

2013. december 9.

Kardamomos-körtés forró ital

Már nem kell várni, hogy jó idő legyen a frissítő Somersby ciderhez, mert itt van egy téli, melengető változat:)! Forralt boros esték mellé, helyett kitűnő választás, úgyhogy mehet is a nagy kuckózós közösségi cider főzés!
Hozzávalók 4 személyre:
3 üveg Somersby körtés cider
1,5 dl víz
3 ek barna nádcukor
1 tk őrölt fahéj
2 tk őrölt kardamom
1 kk őrölt szegfűszeg
2 mandarin leve
1 citrom reszelt héja

1. A vízből és a cukorból cukorszirupot főzünk, majd fűszerezzük és redukciót készítünk belőle (5-10 percig lassú tűzön folyamatosan keverve forraljuk, besűrítjük. Ezáltal egy sokkal intenzívebb ízt kapunk.)
2. Lassú tűzön melegítjük a Somersby körtés cidert, majd fokozatosan hozzákeverjük a redukciót, a mandarin levét és a citrom héját.
3. Egyet hagyjuk fellforrni, majd hagyjuk kissé hűlni.
4. Forrón, kekszekkel tálalva az igazi!

2013. december 6.

Fahéjas biscotti - Kifőztük 2013.december

Ho-ho-hóóó itt a télapó! Ti milyen finomsággal vártátok az éjjel a Mikulás urat?:) Nálam fahéjas biscotti, mézeskalács és tojáslikőr volt terítéken, de biztos jól lakott az előző helyen, mert semmi nem fogyott reggelre belőle, de így legalább több maradt nekem. haha. Süssetek fahéjas, mézes-mázas kekszeket, hisz itt a december! Ez a biscotti egy kétszersült sütemény, ami kiválóan alkalmas borba, kávéba, teába való mártogatáshoz! Toszkánában az étkezések záró akkordjaként lelkesen mártogatják a biscottit, cantuccinit édes borokba. Mehet a próbasütés, aztán elő a Tokajival:)!
30 darabhoz:
270 g liszt
1 1/2 tk fahéj
1 tk sütőpor
1/4 tk só
130 g cukor
6 ek puha vaj
2 nagy tojás
1 tk vaníliakivonat
1 tojás a kenéshez
2 ek cukor
3/4 tk fahéj

1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
2. Keverjük össze a lisztet, a fahéjat, a sütőport és a sót.
3. Egy tálban habosra keverjük a vajat és a cukrot, hozzáadjuk a tojásokat és egyneműre keverjük.
4. Hozzáadjuk a vaníliát, majd a száraz hozzávalókat is.
5. Lisztezett felületre helyezzük a tésztánkat. Elfelezzük, majd egy 20x3 cm vastag darabbá gyúrjuk.
6. Sütőpapírra helyezzük.
7. Egy kis edényben a tojást felverjük, majd lekenjük a rúdjainkat vele.
8. 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük, még puha lesz.
9. Hagyjuk hűlni a sütőpapíron.
10. Egy kis edényben keverjük össze a cukrot a fahéjjal.
11. A rúdjainkat szeleteljük ferdén 2 cm vastag szeletekre.
12. Helyezzük sütőpapírra, majd szórjuk le a fahéjas cukorral.
13. Tegyük vissza a sütőbe és süssük további 20 percig.
Kifőztük 2013.december

2013. december 3.

Klasszikus Kedd - Tojásos nokedli újhagymával

Ki ne szeretné felnőttként a tojásos nokedlit a mai napig, ha már gyerekkorban is nyelte, mint kacsa a nokedlit?! haha. hát én. Van ilyen, de helyette az utóbbi időben becsöppent néhány új ízvilág az életembe, amiről gondolni sem mertem volna, hogy valaha én azt megeszem:) Így hát a rák, újabb halak, pho leves felvéve a repertoárba. Úgyhogy lehet, hogy még a tojásos nokedli is visszatér pár év múlva. Most az igazi klasszikot felturbóztam egy kis újhagymával, a kóstolóim kacsává változtak, úgyhogy próbáljátok ki Ti is így:)
Hozzávalók 4 személyre:
nokedlihez:
250 g liszt
2 tojás
csipet só
1-2 dl víz
(vagy 400 g MIRELITE fagyasztott nokedli)
tojásos részhez:
50 g vaj
6 tojás
4 szál újhagyma
frissen őrölt feketebors

friss saláta a tálaláshoz

1. Egy tálba mérjük a lisztet, sózzuk,  majd a közepébe mélyedést vájunk.
2. A közepébe ütjük a két tojást, majd fakanállal elkezdjük lassan keverni és fokozatosan adagolni hozzá a vizet. Akkor jó a tésztánk, ha a fakanalat megemelve nyúlik és közepesen lágy tésztát kapunk. Fontos, hogy közvetlenül a szaggatás előtt állítsuk össze a tésztát, ne hagyjuk állni.
3. Egy nagy edényben sós vizet forralunk.
4. Több kis adagban szaggassuk a nokedlit a forrásban lévő vízbe, majd ahogy feljönnek a víz felszínére már szedhetjük is egy szűrőbe, hagyjuk lecsepegni.
3. Egy serpenyőben vajat forrósítunk, megfuttatjuk rajta a finomra vágott újhagymát, majd hozzáadjuk a nokedlit és pár percig együtt pirítjuk.
4. Felverjük a tojásokat egy kis sóval, borssal.
5. Hozzákeverjük a nokedlihez és a kellő állagúra pirítjuk az egészet, ha szükséges még borsozzuk.
6. Tálaláskor friss salátával és újhagymával megszórva tálaljuk.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Hiba történt a modul működésében