2013. július 30.

Klasszikus Kedd - Paprikás krumpli

Végre egy igazi klasszik "húsos" főétel debütált NYAMMM és barátai révén:) Sok-sok szorgos kéz alkotta, így lehetett a legfinomabb, hisz mindenki kavart a maga módján rajta egyet a bográcsban és hozzá adta a saját tudását. Bárcsak lenne egy kertem, minden héten kisülne ott valami, hiszen szuper program, az ízekről és az illatfelhőről nem is beszélve! Úgyhogy hajrá, elő a grillel, bográccsal még a 40 fokban is:) Nagyjából megpróbálom 4 főre leírni Nektek a receptet, de hát itt 2x14 főre készült ez az adag, a képek pedig random készültek:)
Hozzávalók 4 személyre:
2 kg burgonya
2 fej hagyma
1 ek zsír
1 dl hideg víz
200 g kolozsvári füstölt szalonna
4 pár virsli
1 szál puha kolbász
1/2 paprika
1 paradicsom
1/4 erős paprika
3 tk fűszerpaprika
frissen őrölt bors
(őrölt kömény)

1. A burgonyákat megmossuk, megpucoljuk, majd tetszés szerint kockázzuk vagy hasábokra vágjuk, jól átmossuk és amíg várnak a sorukra, hideg vízben tároljuk.
2. A hagymát, paprikát, erős paprikát, paradicsomot finomra vágjuk.
3. A szalonnát felkockázzuk, majd forró serpenyőben kisütjük a zsírját, ha szükséges hozzáadjuk a zsírt is, majd hozzáadjuk a felkarikázott kolbászt is, hogy annak is kisüljön az íze.
4. A finomra vágott hagymát üvegesre pirítjuk a szalonna kisült zsírjában, majd a tűzről lehúzva, megszórjuk a fűszerpaprikával és felöntjük a hideg vízzel. (erre azért van szükség, hogy ne keseredjen meg a paprikánk)
5. Hozzáadjuk a finomra vágott paprikákat, paradicsomot és így hagyjuk az ízeket kicsit összeérni, lassú tűzön rotyogni. 
6. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a felkockázott burgonyát és felöntjük annyi vízzel, hogy pont ellepje.
7. Közepes lángon puhára főzzük a burgonyát, a főzés vége felé hozzáadjuk a virslit is és együtt jól összefőzzük az egészet. Ha szükséges a végén még fűszerezzük.
8. Sok-sok uborkával, kenyérrel, ki-ki tejföllel habzsolhatja is:)

2013. július 24.

Fahéjas-almás galette

Hát igen, rajta maradtam egy kicsit ezen a galette vonalon, nem csoda hiszen van benne valami:) Annyira nyári, annyira könnyű, gyors, finom, hogy kénytelen voltam minden idény gyümölccsel kipróbálni! Itt vannak a finom savanykás igazi nyári almák, úgyhogy kihagyhatatlan a szezonban! Irány a piac, alma, körte jöhet is a kosárba:)!
Hozzávalók 30 cm-es galette-hez: (én 2x18 cm-eseket készítettem)
160 g tönköly búzaliszt
125 g puha vaj
60 g darált mandula
100 g porcukor (porXukor)
1 tojás
4 alma
fél citrom leve
2 tk őrölt fahéj
1 ek nyírfacukor

1. A lisztet és az őrölt mandulát összekeverjük, majd összemorzsoljuk a puha vajjal.
2. Hozzáadjuk a porcukrot és a tojást is, egyneműre gyúrjuk, majd folpackba csomagolva minimum 4 órára hűtőbe tesszük.
3. Az almákat megmossuk, majd vékony szeleteket vágunk belőlük.
4. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
5. Hűtőből kivéve lisztezett deszkán 2-3 mm-es lappá nyújtjuk a tésztánkat, majd tetszés szerinti kört szabunk ki belőle.
6. A kinyújtott lapunkra szép sorban rárakosgatjuk a felszeletelt almákat úgy, hogy a tészta széleitől minimum 3 cm-es részt kihagyunk.
7. Meglocsoljuk a citrom levével, megszórjuk a a fahéjjal összekevert cukorral.
8. A széleket körben felhajtogatjuk és 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.

2013. július 17.

Fűszeres őszibarackos galette

Millió és egy éve szemezek már a galette csodás kis rusztikus külsejével és végre nálam is elkészült. Mondanom sem kell se perc alatt elfogytak, csak úgy csapkodtam testvérem lopkodó kezeire, hogy NY-nek is jusson belőle. Úgyhogy, ha csapkodni szeretnétek süssetek galette-t bármilyen gyümölccsel bolondítva:) Ja, és nem mellékes, hogy a tészta több napig is eláll a hűtőben, úgyhogy érdemes többet begyúrni belőle! A számomra legmegfelelőbb galette alapreceptjét Piszkénél láttam, én a sima lisztet tönkölyre cseréltem, hogy valamivel egészségesebb legyen:) Köszönöm!
Hozzávalók 30 cm-es galette-hez: (én 2x18 cm-eseket készítettem)
160 g tönköly búzaliszt
125 g puha vaj
60 g darált mandula
100 g porcukor (porXukor)
1 tojás
500 g őszibarack
3 ek baracklekvár
1 tk őrölt fahéj
1 kk kardamom
1 kk szerecsendió
1 ek nyírfacukor

1. A lisztet és az őrölt mandulát összekeverjük, majd összemorzsoljuk a puha vajjal.
2. Hozzáadjuk a porcukrot és a tojást is, egyneműre gyúrjuk, majd folpackba csomagolva minimum 4 órára hűtőbe tesszük.
3. Az őszibarackokat megmossuk, majd vékony szeleteket vágunk.
4. Hűtőből kivéve lisztezett deszkán 2-3 mm-es lappá nyújtjuk, majd tetszés szerinti kört szabunk ki belőle.
5. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
6. A lapunkat megkenjük baracklekvárral, majd szép sorban rárakosgatjuk a felszeletelt barackokat, úgy hogy a tészta széleitől minimum 3 cm-es részt kihagyunk.
7. Megszórjuk a cukorral, fahéjjal, kardamommal és a szerecsendióval.
8. A széleket körben felhajtogatjuk és 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.

2013. július 16.

Klasszikus Kedd - Kakaós csiga

Ki nőtt fel reggeli gyanánt kakaós csigán? Én heteken keresztül tudtam kakaós csigát falni és még emlékszem is a legjobb lelőhelyekre, amiknek persze ma már bottal üthetem a nyomát. Gabicsektől hozom Nektek a villámgyors kakaós csiga receptjét, számomra tökéletes, puha, rengeteg kakaóval és még másnap is remek. Kakaós csiga addictoknak kötelező recept, 40 percen belül már ehetitek is:) Én készítettem nutellás málnás csigákat is a tésztából és mennyei lett, csak jó rondák és azonnal el is fogytak, úgyhogy azon még fejlesztek:) Addig is tekerjétek Ti is a csiguszokat:)
Hozzávalók 15 db mini kakaós csigához:
tésztához:
250 g túró
250 g liszt
fél dl tej
50 g olvasztott vaj (v. 5 ek olaj)
100 g porXukor (porcukor)
csipet só
fél cs sütőpor
töltelékhez:
20 g olvasztott vaj
4 ek porXukor
3 ek kakaópor

1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
2. A túrót és a porcukrot összekeverjük, villával összetörjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a tejet és az olvasztott vajat.
3. A lisztet összekeverjük a sóval és a sütőporral, majd az egészet elkeverjük a túrós keverékünkkel.
4. Lisztezett felületen egyneműre gyúrjuk, majd téglalap alakúra nyújtjuk. (A széleit késsel kiegyenesíthetjük)
5. Megkenjük olvasztott vajjal a tésztánkat, majd egyenletesen rászitáljuk a kakaós porcukor keveréket.
6. Szorosan feltekerjük és kb. 2 cm csigákat vágunk belőle.
7. Sütőpapírra rakosgatjuk őket, majd a sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
8. Tálaláskor tetszés szerint megszórjuk porcukorral és akár lekvárral együtt eszegetjük:)

2013. július 11.

Gouda sajtos mártogatós tormával - Kifőztük 2013.július

Ez a nyár nekem most a gyors és könnyen elkészíthető falatokról szól. Teljesen behálóztak a különféle ízú mártogatósok, a mellé ehető, szintén tunkolható finomságok. Ez a gouda sajtos változat már készült húsok mellé, szendvicsbe, pitával, grillezéskor vagy csak úgy magában sem utolsó! Elő a mártogatni valókkal!:)
Hozzávalók 4 személyre:
2 fokhagymagerezd
1 újhagyma
50 g Philadelphia krémsajt
200 g reszelt Gouda sajt
2 evőkanál reszelt torma
2 teáskanál fehérborecet
80 g tejszín

frissen őrölt bors

1. A krémsajtot összekeverjük a reszelt gouda sajttal. 
2. A fokhagymagerezdeket lereszeljük, az újhagymát finomra vágjuk és hozzáadjuk a sajtos keverékünkhöz. 
3. Belekeverjük a tormát, a fehérborecetet és a tejszínt is. 
4. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. 
5. Minimum 1 órára hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.
6. Tálaláskor friss újhagymával és őrölt feketeborssal díszítjük, pitával, friss baguette-el, zöldségekkel tálaljuk.

Kifőztük 2013. július

2013. július 5.

Whiskys karamellpuding - Kifőztük 2013.július

Naná, hogy a hétvégére is desszert dukál:) Péntek van, úgyhogy jöhet némi alkohol is a süteménybe, vigyázat itt komoly a mennyiség, mindössze egy evőkanál, de ki is hagyhatjátok, ha nem szeretitek és akkor lesz egy amúgy sem szimpla karamellás pudingotok. De szerintem az ízélmények miatt kötelező:)
Hozzávalók 6 adaghoz:
220 g nádcukor
1 dl víz
1 dl habtejszín
110 g barna cukor
50 g étkezési keményítő
1 tk só
8 dl tej
4 tojássárgája
1 tk vanília kivonat
1 ek whisky

1. A vízben feloldjuk közepes lángon a nádcukrot, magasabbra vesszük a lángot és aranybarnára karamellizáljuk.
2. Hozzáadjuk a tejszínt és simára keverjük.
3. Egy másik edényben összekeverjük a keményítőt, a barnacukrot és a sót.
4. Elkeverjük a tejben és felforraljuk.
5. Hozzáadjuk a karamellkrémet és egyneműre keverjük.
6. Egy kis edényben a tojássárgákat felverjük. Hozzákeverünk egy fél csészényi karamell krémet és egyneműre keverjük, majd hozzáöntjük a tojásos keveréket a pudinghoz. Közepes lángon tovább főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Húzzuk le a tűzről, hozzáadjuk a vaníliát és a whiskyt.
7. Poharakba tálaljuk és minimum 4 órára behűtjük. Tejszínhabbal tálaljuk, kakaóporral leszórva tálaljuk.

Kifőztük 2013. júliusi számából letölthető

2013. július 3.

Feta sajtos "trüffel" golyók - Kifőztük 2013.július

Itt is van a hőség, napsütés ilyenkor igazán könnyű ételekre vágyom. Egy friss pitával, piritóssal igazi, könnyű, nyári étek ez a sajtgolyó:) Köretként, salátába is simán eltudom képzelni, de mi kenyérre kenve is falatoztuk. Vendégseregnek is jó kis mutatós előétel akár, hipergyors és előre elkészíthető! Szóval,  irány golyóbisokat gyártani:) Kifőztük júliusi számából több recepttel együtt ingyenesen letölthető:)
Hozzávalók kb. 25 golyóbishoz:
125 g Philadelphia krémsajt
150 g feta sajt
1 evőkanál finomra vágott salotta hagyma
1 gerezd fokhagyma reszelve
1 teáskanál citromlé
őrölt feketebors

petrezselyem a forgatáshoz

1. A hozzávalókat egyneműre keverjük, majd minimum egy órára hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.
2. A petrezselymet finomra vágjuk, a sajtos keverékünkből kis golyókat formálunk és meghempergetjük a petrezselyemben. 
3. Pitával, friss baguette-el, koktélparadicsommal, olívaolajjal tálaljuk.

2013. július 1.

Málnás sajttorta

Nincs mese, megint hétfő, muszáj valami nyalánksággal kezdeni a hetet:) Ő a múlt heti krémsajtos lepény továbbfejlesztett torta változata, feltúrbózva friss málnával, mellesleg egy szülinapost is sikerült megörvendeztetni vele, úgyhogy elő a sütőformával:)
Hozzávalók egy 26 cm-es tortaformához: 
2 citrom
500 g natúr tejszínes krémsajt (pl. Philadelphia)
160 g nyírfacukor
1 vaníliarúd kikapart magjai
8 tojás
160 g finomliszt
4 dl habtejszín
300 g friss málna

1. A sütőt előmelegítjük 175 fokra.
2. A citromok héját lereszeljük, majd a levüket is kifacsarjuk.
3. A krémsajtot, a cukrot, a vaníliamagokat, a citromhéjat és a citromok levét egy nagy tálban egyneműre keverjük, majd hozzáadva a tojásokat tovább keverjük.
4. Apránként hozzákeverjük a lisztet is.
5. Végül hozzáöntjük a habtejszínt és 1-2 percig tovább verjük együtt a masszánkat.
6. A tepsinket kikenjük vajjal, majd beleöntjük a krémsajtos masszánkat és egyesével beledobáljuk a friss egész málnákat.
7. 25-30 perc alatt készre sütjük.
Telefonnal készült kép, hogy a belsejét is lássátok:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Hiba történt a modul működésében