2013. június 26.

Krémsajtos lepény - Blogkóstoló 9.

A Blogkóstoló aktuális fordulójában nekem magának a háziasszonynak a blogja, a Rubin Konyhája jutott. Több édes dolgot is terveztem elkészíteni, de sajnos a határidő, időhiány miatt közbe szólt:) Ez a lepény maga a mennyország! Habkönnyű, édes, de mégsem nehéz, kapásból három szeletet megettem belőle! Legközelebb biztosan feltúrbózom majd a bogyós gyümölcsök valamelyikével! Köszönöm a receptet!:)
Hozzávalók egy 20x30 cm-es tepsihez:
2 citrom
500 g natúr tejszínes krémsajt (pl. Philadelphia)
160 g nyírfacukor
1 vaníliarúd kikapart magjai
8 tojás
160 g finomliszt
4 dl habtejszín
tálaláshoz porcukor, friss gyümölcs, szörp, öntet

1. A sütőt előmelegítjük 175 fokra.
2. A citromok héját lereszeljük, majd a levüket is kifacsarjuk.
3. A krémsajtot, a cukrot, a vaníliamagokat, a citromhéjat és a citromok levét egy nagy tálban egyneműre keverjük, majd hozzáadva a tojásokat tovább keverjük.
4. Apránként hozzákeverjük a lisztet is.
5. Végül hozzáöntjük a habtejszínt és 1-2 percig tovább verjük együtt a masszánkat.
6. A tepsinket kikenjük vajjal, majd beleöntjük a krémsajtos masszánkat.
7. 20-25 perc alatt készre sütjük.

Melegen isteni, de kihűtve gyönyörűen szeletelhető. Gyümölcsökkel tálalva bármilyen formában levesz mindenkit a lábáról:) Ja, és az elkészítési idő sem utolsó, hiszen röpke 35 perc alatt készen lehetünk vele:)

2013. június 21.

Epres-feketeborsos csokoládés brownie - Boldog-boldog szülinapot:)

Amióta megláttam a Gyömbér oldalán ezt a brownie-t kínzott a vágy, hogy elkészítsem. De ebben a nagy melegben csak húzódott a készítése egészen tegnapig! Légkondi, sütő beizzítva és el is készült torta illetve kocka formában is minimális változtatással. Ellenálhatatlan, mennyei darab, belül ragacsos, folyós, kívül enyhén roppanós! Kötelező. Köszönöm a receptet:) A sütő begyújtásának a nyomós oka a barátnőm mai felejthetetlen szülinapja:) Sok-sok boldog TE napot itt is Zsófikám ezzel a virtuális tortával, kívül-belül csokis hihi:o) Az eper-feketebors ötlet egy kedvenc ízesített üdítőm miatt jött:)
Hozzávalók egy 18 cm-es tortaformához vagy 20x30 cm-es tepsihez:
150 g étcsokoládé (min.60%)
150 g tejcsokoládé
230 g vaj
300 g nyírfacukor
4 tojás
150 g teljeskiörlésű tönköly búzaliszt
50 g holland kakaópor
250 g eper
1 kk durvára tört feketebors

1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
2. A csokoládékat, a cukorral, a feketeborssal és a vajjal összeolvasztjuk, majd lehúzzuk a tűzről.
3. Közben a lisztet és a kakaóport összekeverjük
4. A tojásokat egyesével hozzákeverjük az olvadt masszánkhoz.
5. A lisztes keverékünket is beleforgatjuk a masszába.
6. Az eprek felét szeletelve vagy akár egészben is hozzákeverjük, majd sütőpapírral bélelt formába öntjük.
7. A tetejére az eprek másik felét szeleteljük.
8. 30-40 percig addig sütjük, amíg egy kis roppanós réteget nem kap, de a közepe folyós maradjon:)

Következő próba a málna lesz! Érdemes dundibb kockákat sütni, mert úgy lesz igazán krémes, ragacsos:)

2013. június 17.

Hideg sárgadinnyeleves Kifőztük 2013.június

Végre itt a nyár! Elő a hideg, frissítő könnyű levesekkel! Millió gyümölcs leledzik a piacokon hála az égnek. Gyümölcs téren nincs is jobb a tavasz-nyárnál:) Ti milyen hűsítő finomságokkal próbálkoztok a konyhában ilyen nagy melegben?
Hozzávalók 2 személyre:
1 sárgadinnye
1 ek méz
1 rúd vanília kikapart magja
1 lime reszelt héja és leve
1/2 citrom leve
csipet só
1 dl tejszín
1 dl tejszín
friss bazsalikom

1. A sárgadinnyét kicakkozzuk, majd a belsejét kiszedjük.
2. A felkockázott sárgadinnyéket, a mézzel, a citrusokkal, a vaníliával, a sóval összefőzzük pont annyi vízben, hogy a dinnyéinket ellepje.
3. Botmixerrel pürésítjük, majd a tejszínnel besűrítjük. Hagyjuk kihűlni, majd hűtőben jól behűtjük tálalásig.
5. A tejszínt felverjük, hozzákeverjük a bazsalikomot és tálalásig hűtőben tároljuk.
6. Héjában tálaljuk habbal a tetején.

Kifőztük 2013.júniusi számából letölthető!

2013. június 11.

Klasszikus Kedd - Túrós pite

Rengeteg klasszikus ételt küldtetek nekem a legutóbbi játékra, folyamatosan onnan szemezgetek, úgyhogy ezúton is köszönöm az ötleteiteket:) A mai klasszikust gyerekkoromban is nagy hévvel fogyasztottam, kicsit hűvösebb van, úgyhogy mehet az a sütő is:) A korábbi NY anyukájától kapott isteni almás pite recept alapján készült a tészta, a töltelék pedig ad hoc:) Szeretitek?
Hozzávalók egy nagy tepsihez (40x35cm):
tésztához:
430 g liszt + a nyújtáshoz
240 g puha vaj
25 g élesztő
1,5 dl tej
2 tojássárgája
100 g nyírfacukor
csipet só
4 ek eperlekvár
kenéshez:
1 tojás
töltelék:
600 g túró
2 cs vaníliáscukor
1 citrom reszelt héja
2 ek tejföl
2 tojás
4 ek nyírfacukor
csipet só


1. A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
2. A töltelékhez a túrót habosra keverjük a cukrokkal, a citrom reszelt héjával, 2 tojás sárgájával, majd hozzákeverjük a tejfölt is.
3. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, majd óvatosan a túrós töltelékünkhöz keverjük.
4. A tésztához a hozzávalókat összekeverjük és egyneműre gyúrjuk. Majd ketté választjuk.
5. A tepsinket kivajazzuk, kilisztezzük.
6. Lisztezett deszkán a tészta egyik felét vékonyra nyújtjuk, majd óvatosan a kivajazott tepsibe fektetjük.
7. Megkenjük eperlekvárral (erre azért van szükség, hogy ne vizesedjen az alsó tésztánk a töltelék miatt), majd a túrós töltelékünket a tésztánkra egyengetjük.
8. Kinyújtjuk a másik felét is a tésztánknak és a töltelékre helyezzük, a kilógó részeket késsel levágjuk.
9. Megkenjük a tetejét tojással, egy hurkapálcával lyukakat szúrkálunk az aljáig, hogy távozhasson sütés közben a gőz.
10. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.

Bármilyen gyümölccsel feldobhatjátok ezt a pitét, plusz fahéjas porcukorral meghintve sem utolsó:)

2013. június 10.

Cannoli - Kifőztük 2013.június

Kifőztük júniusi nyári számába hoztam Nektek ezt a szicíliai finomságot. Isteni ostyában egy habkönnyű ricottás narancsos töltelékkel. Én ezelőtt mindig csak szemeztem vele, tehát az eredetit nem kóstoltam, de egy  a canolllit jól ismerő barátnőm szerint ez jobb, mint amit Szicíliában evett:o) A töltelék millióféleképpen variálható, az ostya előre is elkészíthető, igazi nyári könnyed finomság. Irány cannolikat töltögetni:)
Hozzávalók 20 db cannolihoz:
Tésztához:
200 g liszt
40 g vaj
80 g nyírfacukor
1 evőkanál Holland kakópor
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 tojás
csipet só
1 teáskanál fehérborecet
2 dl muskotályos fehérbor (vagy édes Marsala)
Töltelékhez:
400 g ricotta
4 evőkanál nyírfacukor
1 evőkanál vaníliás cukor
1 frissen reszelt narancs héja
1 kávéskanál narancsvirágvíz
1 rúd vanília kikapart belseje
Olaj a sütéshez

1. A tésztához a lisztet összemorzsoljuk a vajjal, hozzá adjuk a cukrot, a kakaóport, a fahéjat a sót és a tojást.
2. A bort és az ecetet összekeverjük, majd apránkénti adagolásával kemény tésztát gyúrunk és fóliába tekerve minimum két órára a hűtőben pihentetjük.
3. Pihentetés után egy lisztezett gyúródeszkán a tésztát nagyon vékonyra nyújtjuk, majd egy pogácsaszaggatóval, vagy pohárral kör alakú formákat szaggatunk a tésztából.
4. A canolli csöveket picit beolajozzuk (ezt csak az első adagnál szükséges megtennünk).
5. Ezután a kör alakú formáinkat ovális alakúra nyújtjuk, majd egyesével feltekerjük az olajozott csövekre őket. A végüknél kevés tojásfehérjével tapasztjuk őket, amit sütés előtt hagyjunk megszáradni.
6. Forró olajban, folyamatosan forgatgatva 2 perc alatt aranybarnára sütjük a csöveinket, papírtörlőn lecsepegtetjük és hagyjuk teljesen kihűlni.
7. A töltelékhez a ricottát egy villával összetörjük a cukrokkal, hozzákeverjük a vaníliarúd magvait, a narancsvirágvizet és a narancshéjat.
8. Habzsákba töltve a töltelékünket, megtöltjük a kihűlt csöveinket.
9. Szárított gyümölcsökkel, magvakkal, porcukorral tálaljuk.

2013. június 4.

Klasszikus Kedd - Császármorzsa/Kaiserschmarrn

Ebben a fránya időben nagyon is jólesik egy kis meleg édesség otthonra bekuckózva, úgyhogy lehet beindítani a sütőt, hogy legyen mi melegítsen! Ha viszont sütő nélküli gyorsabb melegségre vágyunk itt is van a mindenki által ismert császármorzsa. Természetesen ennek is több fajtája ismert (búzadarával, smarniként). Én kiskoromban nem nagyon szerettem, mert nagymamám és anyukám is búzadarával készítette, de aztán nagyobb lettem és megismertem a "hüttés" bajor változatát:) Na ez az! NY egyik kedvence, úgyhogy kapóra is jött neki a három tányérnyi, amit gond nélkül elpusztított:D Sok lekvárral, fahéjas porcukorral, melegen az igazi! 
Hozzávalók 4 adaghoz:
4 tojás
2,5 dl tej
150 g liszt
2 cs vaníliás cukor (2 ek házi)
csipet só
opcionálisan mazsola (én kihagytam, mert nem nagyon szeretjük:))
50 g vaj a sütéshez
4 ek porcukor 
2 tk fahéj
lekvár

1. Egy tálban összekeverjük a tejet, a tojások sárgáját, a vaníliás cukrot, és a lisztet.
2. A fehérjékből a csipet sóval kemény habot verünk, majd beleforgatjuk a tojásos masszánkba.
3. Egy evőkanálnyi vajat felolvasztunk a serpenyőben és a tészta negyedét ráöntjük (kb. olyan, mint egy vastag palacsinta)
4. Megszórjuk egy evőkanál fahéjas porcukorral, (mazsolával), hagyjuk teljesen elolvadni, majd amikor az alja már pirulni kezd (2-4 perc) alányúlunk és megfordítjuk.
5. Sülés közben fakanállal vagy késsel apró darabokra szaggatjuk és így pirítjuk tovább.
6. Tálaláskor meglocsoljuk jó sok lekvárral és megszórjuk egy kis porcukorral!
7. A maradék tésztánkkal is ugyanígy járjunk el.

Én az eper-rabarbara lekvárral tálaltam, lehközelebb darabolok hozzá friss epret vagy málnát is, sőt még csokoládéval is leönteném:) haha. ez van. szeretem, ha sok az édes:)

2013. június 3.

Halva - Kifőztük 2013.június

Ettetek már Halvát? Sok fajtája létezik a különböző országokban, de én most kifejezetten erre az enyhén fahéjas, búzadarás finomságra gondoltam! Képzeljétek, nekem tavaly nyáron sikerült nagyon véletlenül megkóstolnom egy görögországi nyaralás során és azóta rajongója vagyok! Most készült először nálam egy ottani recept szerint és ugyanolyan lett! El sem hittem! Amilyen egyszerű és gyors elkészíteni, annyira abbahagyhatatlanul finom édesség! A recept a júniusi Kifőztükben jelent meg sok-sok nyári nyalankság mellett, irány letölteni:)
Hozzávalók 4 személyre:
2 dl olaj
30 dkg búzadara
38 dkg nyírfacukor
8 dl víz
2 tk őrölt fahéj

1. A cukrot és a vizet felforraljuk, majd hűlni hagyjuk.
2. A búzadarát 3-4 perc alatt közepes lángon az olajban megbarnítjuk.
3. Amint megpirult, hozzáöntjük a cukros szirupot, hozzáadjuk az őrölt fahéjat.
4. Folyamatosan kevergetve, addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. (kb. 3 perc)
5. Fóliával bélelt formákba adagoljuk a pudingunkat és hűtőben hagyjuk dermedni 1-2 órát.
6. Tálaláskor magvakkal, fahéjjal díszítjük.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Hiba történt a modul működésében