2013. május 27.

JÁTÉK NYAMMM FB oldalán!


JÁTÉK! JÁTÉK! 
SKANDI Trend és NYAMMM jóvoltából végre játszunk megint egyet, annak örömére, hogy mindjárt elérjük a számomra álmaimban sem gondolt 1000 like-olót itt a FB-on:) Remélem mihamarabb átlépjük a héten:)

A FELADAT
1. Legyél NYAMMM FB oldalának rajongója, és ott a poszt alá várom a 2. KOMMENTjeiteket: Várom ötleteiteket, hogy MILYEN KLASSZIKUS RECEPTEKET látnátok keddenként a blogon!:) (Megosztásért külön öröm és köszönet:o))

SORSOLÁS: Vasárnap éjfélkor (2013.06.02) zárom a játékot és hétfőn pedig 2 nyertest fogok kisorsolni random.org segítségével az ITT kommentelők között.

NYEREMÉNY: 
1. SKANDI Trend tortatál és konyharuha
2. SKANDI Trend porcukorszóró, sütőforma és egy 6.000 Ft értékű ajándékutalvány!
(http://www.skanditrend.hu/)


Gyertek játszunk minél többen:)!

2013. május 24.

Eperbőr - az egészséges gumicukor:)

Tavaly pillantottam meg először Zizinél az eperbőrt és azóta nagy vágyam volt elkészíteni, bár a tél az emlékeket eltemette, tegnap megláttam Praliné Zsuzsiét és azonnal felírtam a listára. Nem kellett sokat a listán várakoznia most, hiszen sajnos egy "kisebb" lábsérülés miatt a konyha a legtávolabbi pont a nappalitól ahova elmerészkedek, na meg ahova visznek:o) Szóval eper házhoz jött és el is készült az egészséges gumicukorka:). Bevallom őszintén, én személy szerint az elmúlt fél évben valamilyen oknál fogva teljesen rákattantam a bio gyümölcsléből készült gumicukrokra, de valljuk be nem túl egészséges így sem, ezért pluszban nagy öröm, hogy már magamnak készíthetem és bármilyen gyümölcsből:) A következő a sorban kiwibőr lesz! Ízesíthetitek is mézzel, citrusokkal, vaníliával, fahéjjal is. Bonbonokhoz, táblás csokoládékhoz, krémekbe, díszítésként, színezés és díszítés gyanánt remekül használható. Ezekben az esetben apró darabokra törve vagy porítva célszerű felhasználni. Nagyszerű édesség, bűntudat nélkül! (Nem mintha lenne!:))
Hozzávalók:
400 g eper

1. Az epreket megmossuk, kicsumázzuk és feldaraboljuk.
2. Kis edényben fedő alatt 10-15 percig kis lángon főzzük, amíg levet nem ereszt.
3. A sütőt előmelegítjük a legalacsonyabb hőfokra (nálam 50 fok).
4. Tűzről lehúzva botmixerrel pürésítjük.
5. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral és a gyümölcspürénket elegyengetjük rajta.
6. Betoljuk a sütőbe és a sütő ajtaját kitámasztjuk, azért hogy a pára távozzon a sütőből és ne a bőrünkre csapódjon le (én is fakanalat használtam:)).
7. Itt kezdődik a türelem játék. Nekem röpke 3 óra alatt megszáradt! De szerintem a bőr vastagsága, a hőfok miatt ez több idő is lehet. Számoljatok 3-5 órával. Óránként érdemes ránézni:)

Igazi intenzív eperíz. Nyammm....

2013. május 22.

Ibolyás cupcake - Kifőztük 2013.május


Az utóbbi időben nagyon belejöttem a virágos desszertekbe, de úgy tűnik egyenlőre a lila színűek vonzanak (ibolya, levendula). Még hátra van most a bodza és az akác is, az orgonáról sajnos lemaradtam:( Na, de térjünk vissza a mostani lila ködünkre, hisz egy abbahagyhatatlan cupcake-ről van ám itt szó! Kandírozott ibolyát magunk is készíthetünk, de akár készen is hozzá lehet jutni. A recept a Kifőztük májusi számában jelent meg.
Hozzávalók 20 darabhoz:
20 dkg cukor
15 dkg olvasztott vaj
50 ml méz
1 tk vaníliakivonat
7 dkg krémsajt
4 tojás
20 dkg liszt
3 ek kandírozott ibolya
2 ek vörösáfonya
2  tk sütőpor
2  tk őrölt fahéj
Díszítéshez
10 dkg puha vaj
15 dkg porcukor
2 tk Philadelphia sajtkrém
1 kk vaníliakivonat
kandírozott ibolya

1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
2. Egy muffin sütformát kivajazunk.
3. A cukrot habosra keverjük a tojásokkal, majd hozzáadjuk a vajat, a mézet, a vaníliakivonatot, a krémsajtot és egyneműre keverjük.
4. A kandírozott ibolyát és a vörösáfonyát is belekeverjük a masszánkba. A lisztet, a fahéjat és a sütőport átszitáljuk, majd fokozatosan a masszánkhoz keverjük őket.
5. A muffinforma mélyedéseibe papírkapszlikat helyezünk és mindegyiket ¾-ed részig töltjük a masszával.
6. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
7. A díszítéshez a vajat habosra keverjük, majd fokozatosan adagolva hozzá a porcukrot tovább keverjük. Hozzáadjuk a krémsajtot, a vaníliakivonatot és egyneműre keverjük.
8. A frostingot egy habzsákba töltjük és tetszőleges kupolákat gyártunk mindegyik süteményre. Végül kandírozott ibolyával díszítjük.

2013. május 16.

Málnás csokoládépuding - Kifőztük 2013.május

Málna - csokoládé egy igazi szerelem páros, nekem biztosan. Egyszerűen annyira nagyszerűen passzolnak egymáshoz, hogy arról már írnom is nehéz:) Torta, fagyi, csokoládé, puding...tényleg minden formában verhetetlen, persze csak az eper-rebarbara után:) Aki szereti kényeztetni magát igazi csokoládéval és hozzá még egy kis fanyarkásan édes málna ízt is érezni, na az annak az illetőnek a  desszertje! Szuper vendégváró és még a hűtőben is eláll:) Kifőztük májusi számából is letölthető sok-sok recepttel együtt:)
Hozzávalók 6 személyre:
150 g fagyasztott/friss málna
125 g étcsokoládé (60% kakaótartalmú)
300 ml tejszín
1 tk vaníliakivonat
4 tojássárgája
3 ek nyírfacukor
kakaópor, friss málna a díszítéshez

1. A sütőt előmelegítjük 150 fokra.
2. A szuflétálkákba szétosztjuk a málnát. 
3. Közepes lángon a tejszínt a csokoládéval összeolvasztjuk, majd hozzá öntjük a vanília kivonatot is és hűlni hagyjuk.  
4. Egy spatulával a tojássárgákat összekeverjük a cukorral. Hozzáöntjük a csokoládés keverékünkhöz és egyneműre keverjük. 
5. A masszánkat igazságosan elosztjuk a szuflétálkákba. A szuflétálkákat egy magas falú tepsibe rakosgatjuk. 
6. A tepsit megtöltjük forró vízzel úgy, hogy a szuflétálkák feléig érjen.
7. 20-25 perc alatt megsütjük, hagyjuk hűlni, majd lefedve hűtőben hagyjuk pihenni egy éjszakát. 
8. Tálalás előtt hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd megszórjuk kakaóporral és friss málnával díszítjük.

Mennyei málna:)

2013. május 14.

Klasszikus Kedd - Madártej

Ezer meg ezer éve készülök madártejet készíteni, de valahogy mindig megelőzte valamelyik másik klasszikusunk. Az oka, hogy szerintem én vagyok a világon az egyetlen, aki nem szereti, legalábbis nem ismerek senkit a környezetemben, aki hasonlóképp menekülne előle. Nem értem miért, pedig az egyik kedvenc fűszerem a vanília. Sok ilyen étel van gyerekkoromból, amit szerintem szimplán a neve miatt nem ettem meg és ezek berögződtek. Számomra teljesen furcsa volt, hogy lehet egy étel a "madárnak a teje", sok helyen "úszó szigetnek" hívják, ha ezt hallom először, lehet, hogy még szeretném is:) haha. Na, de a lényeg, hogy elkészült és szerették is:) Ti hogy álltok a madártejjel?
Hozzávalók 4 pohárhoz:
a krémhez:
6 dl tej
1 rúd vanília kikapart magjai
1 cs vaníliás cukor
3 ek nyírfacukor
3 tojássárgája
a habokhoz:
3 tojásfehérje
csipet só
2 ek cukor

1. A tejet a vaníliával és a vaníliás cukorral együtt egy edényben megmelegítjük (fontos, hogy nem szabad forrnia).
2. Közben a habokhoz a tojásfehérjéből a csipet sóval habot verünk, majd amikor már keményedik hozzáadjuk a cukrot is. Így egy szép fényes, kemény habot kapunk.
3. Egy kanállal galuskákat szaggatunk a meleg tejbe és fél-fél percig főzzük mindkét oldalukat.
4. A kész habokat egy szűrőbe tesszük és hagyjuk teljesen lecsepegni. így járunk el az egész habunk esetében. Hagyjuk pihenni.
5. A tejet leszűrjük és visszarakjuk melegedni.
6. A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd a melegedő tejből kimérve 0,5 dl tejjel felöntjük és egyneműre keverjük.
7. A melegedő tejünkhöz szép fokozatosan hozzáöntjük a tojásos keverékünket.
8. Alacsony hőfokon addig főzzük kevergetve, amíg be nem sűrűsödik. Egy dologra kell nagyon vigyázni, hogy a tojás nehogy kicsapódjon, mert akkor darabos lesz. Ahogy besűrüsödött hagyjuk hűlni.
9. A szép sima, sűrű vaníliás krémünket poharkba adagoljuk, majd a tetejükre rakjuk a habokat és jól lehűtjük.

Mandulaforgáccsal, fahéjjal, gyümölccsel megszórva a tetejét tálaljuk. Amúgy nagyon jó alap ez a krém, hisz még ezt ízesítve mondjuk narancshéjjal, lime-al, kakaóval, különféle madártejeket kreálhatunk:)

2013. május 13.

Citromos levendulás sütemény - Kifőztük 2013.május

Régen kissé féltem a levendulától, mint fűszertől, hiszen, ha nem bánunk csínján vele, akkor nagymama  ruhásszekrény íze tud lenni az ételeknek. Kóstoltam is sok-sok rossz levendulásat, míg egy ajándékba kapott citromos-levendulás keksz rabul nem ejtett. Na, innentől fogva jött a kísérletezés és ez a könnyű sütemény sült ki belőle:) Ne féljetek Ti sem a levendulától, nagyszerűen bolondítja az ízeket:)
Hozzávalók egy kenyérsütőformához:
200 g répa reszelve
120 g méz
2 tojás
60 g vaj
1 citrom héja
1 púpozott ek  szárított levendulavirág
60 g rizsliszt
60 g őrölt mandula
1 ek finomliszt
2 tk sütőpor
csipet só
cukorszita:
3 ek cukor
2 ek víz
1 citrom héja
tetejére:
1 ek cukor
levendulavirágok

1. 180 fokra melegítsük elő a sütőt.
2. Kivajazunk egy kenyér sütőformát.
3. A reszelt répát kevés vízben megfőzzük, majd amikor már puha kézi mixerrel pürésítjük.
4. Egy nagy tálban keverjük habosra a mézet és a tojásokat. Adjuk hozzá a citrom héját, az olvasztott vajat, a levendulavirágokat, a liszteket, mandulát, sütőport, sót, majd ha már egynemű a masszánk adjuk hozzá a répapürénket is.
5. Öntsük a formába a masszánk és süssük 30 perc alatt aranybarnára.
6. Lassú tűzön olvasszuk fel a cukrot a vízben egy kis edényben, majd hagyjuk hűlni.
7. Ahogy kihűlt a szirupunk, facsarjuk hozzá a citrom levét.
8. Amint megsült a süteményünk, hagyjuk a fromában és szúrkáljuk meg, majd locsoljuk meg a citromos cukorsziruppal.
9. Végül szórjuk meg cukorral és a virágokkal.

Délutáni teához, vagy reggelire lekvárral mennyei!

2013. május 9.

Füstölt édespaprikás lacazfilé spenót ágyon - Kifőztük 2013.május


Annyira élvezem, hogy már közeledek a halak világa felé:) Egyre jobban barátkozom az összes tengeri fajtával, egyenlőre a lazac a befutó! Legtöbbször csak fokhagymásan, illetve roston készült, így mindneképpen ki szerettem volna próbálni egy erőteljesebb, fűszeres ízhatásban! NY szerint ez életem lazaca, úgyhogy hajráhajrá lazacozzatok Ti is:) Kifőztükből letölthetitek!
Hozzávalók 4 személyre:
0,7 kg lazacfilé
90 g méz
1 ek  őrölt füstölt édespaprika
½ tk  citrombors
1 tk tengeri só
körethez:
400 g bébispenótlevél
30 g vaj
1 gerezd fokhagyma

1. A lazacokat mossuk meg papírtörlővel töröljük szárazra, vágjuk 4-6 szeletre.
2. Egy kis tálban keverjük össze a paprikát, a borsot és a sót.
3. Locsoljuk meg az mézzel a lazacfiléket és szórjuk meg a fűszerkeverékünkkel.
4. Tegyük hűtőbe és hagyjuk pácolódni minimum 1 órát.
5. Felforrósított serpenyőben 4-5 perc alatt süssük meg a bőrös oldalát, majd fordítsuk meg és süssük további 2-3 percig.
6. A vajat egy serpenyőben megolvasztjuk, fokhagyma nyomóval a fokhagyma gerezdet préseljük, majd hozzáadjuk a forró vajhoz, beledobjuk a friss spenótleveleket és 2-3 perc alatt megfonnyasztjuk.
7. Tálaláskora spenótlevelekre helyezzük a lacazfilét és frissen facsart citrom levével meglocsoljuk.

2013. május 8.

Joghurtos mákos sütemény - Kifőztük 2013.május

Áfonya, mák, citrom, fehércsokoládé - ha ebből csak egy alapanyag is szerepel valamiben, az már nem lehet rossz - na, de ha mind a négy?! Az egyszerűen ellenálhatatlan:) Mai sütizés indul! Kifőztük magazin májusi számában jelent meg, amit még mindig letölthettek ám itt:)!
Hozzávalók 12 szelethez (14x25cm kenyérsüőforma):
175 g liszt
2 tk sütőpor
75 g őrölt mandala
175 g cukor
150 ml joghurt
75 ml olívaolaj
3 tojás
1 citrom leve
40 g darált mák
100 g fehércsokoládé
bogyós gyümik

1. Kivajazunk egy kenyér sütőformát.
2. Összekeverjük a lisztet, sütőport, őrölt mandulát, a mákot és a cukrot.
3. Egy bögrében egyneműre keverjük a joghurtot, az olajat, a tojásokat és a citrom levét, majd keverjük hozzá a száraz keverékünket is.
4. Beleöntjük a formánkba.
5. 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt megsütjük.
6. Megszórjuk a bogyós gyümölcsökkel és a fehércsokoládéval is meglocsoljuk.
 

2013. május 2.

Zöldborsó pesto - Kifőztük 2013.május


Imádom a pestók összes fajtáját! Tényleg bármiből lehet készíteni! Mandula, mogyoró, fenyőmag, tökmag, medvehagyma, petrezselyem, bazsalikom, menta, zöldségek. A lényeg, hogy a fantáziátokban találkozzon egy olajos pirított mag, egy friss zölddel, na meg a fűszerekkel, és akkor már rossz dolog nem sülhet ki belőle! Ez a zöldborsós pesto egy igazi könnyed tavaszi verzió! Kifőztükből le is tölthetitek:)
Hozzávalók 4 személyre:
200 g fagyasztott zöldborsó
50 g pirított fenyőmag
1 fokhagyma gerezd
1 marék bazsalikom levél
fél marék mentalevél
50 g reszelt parmezán
125 ml olívaolaj

1. A fenyőmagot megpirítjuk.
2. A hozzávalókat botmixerrel szép sorjában egyneművé keverjük.
3. Olívaolajjal leöntve tároljuk.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Hiba történt a modul működésében