2013. április 30.

Klasszikus Kedd - Tócsni

Egyik kedvenc igazi vásári, nyári klasszikusom a tócsni. Millió változata ismert, hagymával, fokhagymával, fűszerekkel, petrezselyemmel, miegymással:) Életem első tócsnija ő, de előre szólok, hogy nem az utolsó. Jó-jó nem egy könnyű fogás, de mértékkel mindent lehet, köretként is szuper, de  én burgonya és kenyér imádóként magában pusztítottam el. Tócsnira fel! Ja, és mellesleg nagyon gyorsan el is készül!
 Hozzávalók 4 személyre (kb. 8 db):
450 g burgonya (4-5 közepes burgonya)
2 tojás
2 gerezd fokhagyma
50 g liszt (vagy amennyit felvesz)
só 
bors
olívaolaj

1. A burgonyákat megpucoljuk, megmossuk és a nagyobb lyukú reszelőn (csepp alakú) lereszeljük.
2. Sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint adhatunk hozzá friss apróra vágott petrezselymet is vagy egyéb fűszereket.
3. Hozzá reszeljük a fokhagymákat is.
4. Beleütjük a tojásokat, összekeverjük, majd hozzáadva a lisztet is egyneműre keverjük a tésztánkat.
 (A lényeg, hogy se túl folyékony, se túl sűrű ne legyen a masszánk)
5. Olívaolajat hevítünk egy serpenyőben, majd egy evőkanál segítségével halmokat rakunk a forró olajba, melyet a kanál domború felével "tócsni" alakúra (laposra) egyengetünk. 3-5 perc alatt mindkét oldalát aranybarnára sütjük.

Tejföllel leöntve, reszelt sajttal leszórva, snidlinggel mehintve az igazi:)

2013. április 29.

Ezüstkeksz - Blogkóstoló 8.

Már sajnos régen vettem részt blogos játékokon, de végre újra beálltam a sorba:) A Blogkóstoló ezen fordulójában Chef Viki blogja jutott nekem, ahonnan legalább 5-6 recept még elkészítésre vár, de elsőre ez az ezüstkeksz keltette fel az érdeklődésemet, mák rajongó révén. Igazi teadélutános, kávé mellé illő nyalánkság (már aki kávézik, mert nekem max. kakaó mellé:)). Köszönöm a szuper receptet, biztosan sokszor fog még készülni!
Hozzávalók 24 db kekszhez:
tésztához:
250 g liszt
50 g darált mák
1/2 tk őrölt fahéj
1 kk mézeskalács fűszerkeverék
csipet só
1 kk sütőpor
1 tojás
100 g porXukor (porcukorral egy az egyben helyettesíthető)
100 g olvasztott vaj
1 kk vaníliakivonat
1/2 citrom reszelt héja
forgatáshoz:
50 g xilit/kristálycukor

1. A száraz hozzávalókat egy nagy tálban összekevejük.
2. Egy másik tálban a tojást habosra keverjük a porcukorral, hozzáadjuk az olvasztott vajat, a vaníliakivonatot, a citrom héját és végül a szárazanyagokat is hozzá gyúrjuk.
3. A tésztát min. 3-4 órára hűtőbe tesszük.
4. A hűtés után diónyi golyókat formálunk a tésztából és kristálycukorban meghempergetjük.
5. A sütőt előmelegítjük 190 fokra.
6. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a golyókat és 12 percig sütjük őket. Ha az aljuk színesedik, akkor készen vannak.
7. Tepsin hagyjuk kihűlni, majd fémdobozban tároljuk fogyasztásig.

2013. április 23.

Klasszikus Kedd - Spenót

Ki ne ismerné a klasszikus zöld mumust a spenótot?:) Bevallom őszintén, nekem sosem volt a kedvencem, sőt menekültem, ha a közelemben láttam (a sóskától még mindig rettegek:)). A sorsfordító pont, akkor érkezett el, mikor is nem volt mit tenni nagyon éhes voltam és nem volt sok választásom NY anyukájánál ez volt terítéken és kénytelen voltam megkóstolni. Milyen jól tettem:) Azóta imádom, de persze csak NY anyukájának a kezei közül kikerült egyedeket, a receptet is megosztotta velem (amit nagyon köszönök:)), szóval, aki küzd a spenóttal, annak itt is van a "bájital":) 
Hozzávalók 4 személyre:
0,5 kg friss spenótlevél (vagy 450 g mirelit parajpüré)
50 g liszt
50 g vaj + 30 g a spenótlevelekhez
200 ml forró tej
2 zsemle
400 ml tej
1 fokhagyma gerezd
200 ml tejföl

1. A friss spenótleveleket vajon megpároljuk, majd sózzuk. (Ha pürét használunk, akkor csak elég kiolvasztanunk)
2. A zsemléket tejbe áztatjuk.
3. Fokhagymás vajas rántást készítünk. A felolvasztott vajban a lisztet zsemleszínűre pirítjuk, majd a zúzott fokhagymát is hozzáadjuk, a tűzről lehúzva forró tejjel csomómentesre keverjük.
4. A párolt spenótleveleket, a kinyomkodott zsemlét hozzáadjuk, majd botmixerrel az egészet pürésítjük.
5. Hozzáadjuk a tejfölt, ha szükséges lazítani még az állagán, akkor tejjel tovább turmixoljuk. Ízlés szerint sózzuk.

Tükörtojással, fasírttal, virslivel, de magában is egy szuper fogás:) Popeye is megirigyelheti:)

2013. április 22.

Epres-rebarbarás kuglóf - Kifőztük 2013.április

Mi mással kezdjük ezt a csodás hétfői napot, mint édessel?! Muszáj kárpótolni a hét első napja elleni negatív érzéseket egy kis boldogság hormonnal! Amióta beköszöntött a tavasz, nekem még nehezebben indulnak a hétfők, de ahogy valami isteni édes csábítással találkozom egyből mosolygok:) Indítsátok Ti is desszerttel a hétfőket:) Eper-rebarbara kombó a kedvenc párosításom és a jó hír, hogy már mindkettővel találkozhattok a piacon, de az igazi ízre (és árra) még 1-2 hónapot várnunk kell! Aki nem bírja ki, mint én, annak indulhat is az eper-rebarbara szezon! Szintén Kifőztük magazinban jelent meg!
Hozzávalók egy 15-17 cm átmérőjű kuglófformához:
3 tojás
22,5 dkg cukor
1 teáskanál vaníliás cukor
5 dkg vaj
1 dl tej
21 dkg finomliszt
2 teáskanál sütőpor
csipet só
2 lime reszelt héja
1 lime leve
9 dkg friss eper
1 szál rebarbara
3 dkg porcukor
1 evőkanál liszt a hempergetéshez

1. A sütőt előmelegítjük 175 fokra.
2. A formánkat kivajazzuk, lisztezzük.
3. Egy tálban keverjük habosra a tojásokat, a cukrot és a vaníliáscukrot.
4. A vajat felolvasztjuk, majd összekeverjük a tejjel és az egészet a tojásos keverékünkhöz öntjük.
5. A lisztet, a sütőport, a lime héját és a sót összekeverjük, majd ezt a keveréket is fokozatos keverés mellett hozzáadjuk a tojásos masszánkhoz.
6. Hozzáadjuk a kifacsart lime levét is.
7. A rebarbarát és az epret vékonyan felszeleteljük, majd a porcukorba és a lisztbe forgatva hozzáadjuk a tésztánkhoz.
8. A kivajazott, lisztezett formánkba öntjük a tésztát és 30-35 perc alatt tűpróbáig sütjük. Hagyjuk a formában kihűlni.

Lekvárral, vajjal, nutellával, tea-kávé mellé, reggeli, uzsi, vacsi előtt, közben helyett nagyon is jóóóó:)

2013. április 19.

Kecskesajtos burgonyakrokett - Kifőztük 2103.április

Egészen eddig nem voltam nagy barátságban a kecskesajttal, de ez a krokett kéremszépen minden ellenérzetemet eltüntette! Bátran kínáljátok még annak is, aki nem szereti a kecskesajtot, hisz csak egy kis plusz ízt ad. Tökéletes ízharmónia a pirított mandulaforgácsba forgava! Köretként vagy csak magában mártogatóssal is mennyei manna! Szintén Kifőztük magazinos megjelenés, és naná, hogy még mindig tölthetitek bátran ingyenesen a magazint:)
Hozzávalók 18 db kroketthez:
300g pucolt burgonya
50g vaj
1 tojássárgája
70 g lágy kecskesajt

frissen őrölt fekete bors
3 ek finomliszt
olaj a sütéshez
a bundához:
50 g liszt a hempergetéshez
100 g összetört, szeletelt mandula
1 tojás felverve, csipet sóval

1. A burgonyát meghámozzuk, kockázzuk és hideg sós vízben megfőzzük, majd leöntjük róla  a vizet. 2. Hozzáadjuk a vajat és burgonyanyomóval összetörjük.
3. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a tojássárgáját és belecsipkedjük a lágy kecskesajtot is.
4. Hozzákeverjük fokozatosan a lisztet is, majd mikor már egyneművé kevertük a hűtőbe tesszük az egész masszát kb. fél órára.
5. Hűtőből kivéve négy részre osztjuk a kecskesajtos keverékünket és lisztezett felületen mindegyikből egyesével hosszú kígyót formázunk. 5 cm-es darabokra szeleteljük, lágyan belisztezzük és hűtőben pihentetjük még egy fél órát.
6. Most következik a panírozás. Minden egyes krokettet először lisztbe, majd a felvert tojásba, végül a mandulába forgatjuk. Fél órára a hűtőben haygjuk pihenni.
6. Bő olajat hevítünk, majd négyesével 4 percig sütjük forgatgatva a krokettjeinket. Papírtörlőn lecsepegtetjük és fogyasztásig melegen tartjuk. Húsok mellé köretként, de magában is tökéletes.

2013. április 17.

Narancsvirágvizes madeleine - Kifőztük 2013.április

Sajnos pár napja a múltból táplálkozom a receptek terén, hisz valamilyen allergia egyik percről a másikra megtámadott és csak egy injekciótól lettem újra vállalható:o). Keksz-tea-rizs kombó a napi menüm 3 napja, így erősen kerülöm a konyhám, nehogy bűnbe essek! Na, de most a madeleine-é itt a főszerep, amivel pontosan 3 évvel ezelőtt találkoztam először az 1 napos villám párizsi városlátogatás során. Mondanom sem kell egyből rabul ejtett a pihe-puha, könnyed, piskótás, enyhén citromos sütemény (természetesen itthon nutellával tűnt el:)). Azóta már többször készítettem itthon a citrusos fajtát, de most ezzel a narancsvirágvizessel rukkoltam elő a Kifőztük áprilisi számában, amit még mindig letölthettek:) Hamarosan újra élednek ízlelőbimbóim és jövök a friss receptekkel:)
Hozzávalók 30 db madeleine-hez:
13 dkg vaj (+1 dkg a kikenéshez)
3 tojás
1 tojássárgája
12 dkg cukor
csipet só
17,5 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
2 narancs reszelt héja
2 teáskanál narancsvirágvíz

1. A vajat felolvasztjuk egy edényben és addig forraljuk amíg szép, aranysárga színe nem lesz, majd lehúzzuk a tűzről és kihűtjük. 
2. A madeleine sütőformánkat vékonyan kivajazzuk, majd lisztezzük és betesszük a hűtőbe egészen a sütésig. 
3. Kézi habverővel habosra keverjük a tojásokat, a tojássárgáját, a cukrot és a sót, majd hozzáadjuk a narancsvirágvizet. 
4. A lisztet összekeverjük a sütőporral, majd egy spatula segítségével fokozatosan belekeverjük a tojásos keverékünkbe. 
5. A kihűtött vajhoz hozzáadjuk a reszelt narancshéjat, majd belekeverjük a masszánkba.
6. Takarjuk le a tésztánkat és hűtőben hagyjuk pihenni legalább 1 órát. 
7. Sütéskor a sütőt előmelegítjük 200 fokra. 
8. A formákat ¾ részig megtöltjük  a tésztával és 8-10 perc alatt aranybarnára sütjük. 
9. Sütőből kivéve hagyjuk hűlni a formában, majd narancslekvárral, nutellával kísérve is fogyaszthatjuk.

Lekvárba, narancs curd-be, nutellába mártogatva, tea mellé, reggelire, uzsonnára tökéletes édes kis semmiség ez a madeleine:)

2013. április 15.

Mogyoróval és parmezánnal töltött gomba pestóval - Kifőztük 2013.április

Itt a tavasz! Nyomás piknikezni:) Pléd fűbe leterít, piknik kosár kinyit, frissítő nyalánkságok dobozból ki, tányérra rá, zene on, könyv elő, kutyus ha van még jobb és mehet is a habzsidőzsi! Jajj, de vártam már! Ti is?:o) Akár vele is mehettek ám a rétre:)
Hozzávalók 2 személyre:
A gombához:
8 db nagy kalapú lapos gomba
1 gerezd fokhagyma
fél salotta hagyma
5 dkg pirított, török mogyoró
1 kis csokor petrezselyem
5 dkg reszelt parmezán
2 dkg vízi torma
olívaolaj

frissen őrölt fekete bors
Pestóhoz (kb. 8 adag):
5 ek fenyőmag
4 gerezd fokhagyma
4 csokor bazsalikom (nekem 4 tele töltött tenyérnyi:))
2 dl olívaolaj
10 dkg durvára reszelt parmezán
frissen őrölt fekete bors


1. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. 
2. 6 db gombát megtisztítunk, a szárukat eltávolítuk, bedörzsöljük olívaolajjal és egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket kalapjukkal lefelé fordítva. Kb. 15 percig elősütjük a kalapjainkat. 
3. A hagymát és a fokhagymát ledaráljuk. 
4. A maradék két gombát is megtisztítjuk, majd ledaráljuk. 
5. A törökmogyorót száraz serpenyőben megpirítjuk, majd daráljuk (vagy veszünk készen pirítottat). A petrezselymet és a vízi tormát finomra vágjuk.
6. Egy serpenyőben evőkanálnyi olívaolajat hevítünk, majd a darált hagymákat és a gombát megpirítjuk rajta. Sózzuk, borsozzuk. 
7. Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a mogyorót, a petrezselymet, a vízi tormát és majdnem az összes parmezánt. 
8. Kivesszük a sütőből a gombáinkat, sózzuk, borsozzuk őket. Töltsük meg mindegyik kalapot a gombás töltelékünkkel és mindegyik tetejét szórjuk meg parmezánnal. 
9. 10 perc alatt aranybarnára sütjük, majd még melegen pestóval tálaljuk. 
10. A pestóhoz  fenyőmagot száraz serpenyőben megpirítjuk. Folyamatosan figyelgessük, mert könnyen megég. Ha már finom illatos és színe is kezd lenni, akkor jó. Kézi mixerrel felaprítjuk, majd hozzáadjuk a bazsalikomot, a fokhagymát, a parmezánt és az olívaolaj háromnegyedét és tovább pürésítjük. Ha már egyneművé kevertük, akkor sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a maradék olívaolajat.

Kifőztük 2013.április

2013. április 12.

Eper-passió fehércsoki bonbon - Praliné paradicsomban jártam

Képzeljétek elkészültek életem első bonbonjai Praliné paradicsom boszorkánykonyhájában, magával a paradicsom mesteri "boszorkányával":)! Egyszerűen hihetetlen, milyen ízkombinácókat és szépségeket készít, kötelező benéznetek hozzá, tényleg le a kalappal én csak tátott szájjal nézem mindig az újabb csodáit! Alig várom a napot, hogy megnyissa a kis manufaktúráját:o)! Ezer meg ezer éve szemezek a bonbonokkal, de mindig is féltem a csalódástól (temperálás, nem jön ki a formából, nincs fénye stb.), azt se tudom, hogyan kellene hozzá kezdeni, így hagytam is és csak egy álom maradt egészen egy bloggertalálkozóig, ahol is megbeszéltük Bonbon Zsuzsival, hogy megtanít elkészíteni az első bonbonomat, csak ötleteljek milyen ízvilág legyen az első Nyammm bonbon. Az ötletemből ez a csoda született a Praliné paradicsomban:) Eszméletlen élmény, erősen addiktív tudomány, a sok olvasztott csokoládé készítés közben ellenálhatatlan, a végeredmény pedig nem pótolható semmivel, ajándékozni meg a legnagyobb öröm. Szóval, aki vágyik ezekre az érzésekre és még az ízét is érezné a bonbonoknak, nyomás a konyhába, vagy Praliné Zsuzsihoz tanulni:o) Tényleg ne féljetek tőle! Én indulok is lassan az első polikarbonát formáimat beszerezni, hogy tanulgassak tovább, hála Neked Zsuzsi:) Köszönöm a szuper délutánt és a tanultakat:)
Hozzávalók 21 db bonbonhoz:
töltelékhez/gyümölcspüré (45 g mennyiséghez):
200 g eper
2 db passiógyümölcs
1 tk invert cukor/akácméz/golden syrup
85 g fehércsokoládé
25 g tejszín
2 tk vodka-málna
burokhoz:
230 g fehércsokoládé
2 púpos tk porított kakaóvaj (kb. 2,3 g)
díszítéshez:
5-6 db kakaóvaj pasztilla (1-2 g)
1/2 kk porított kakaóvaj
1 késhegynyi rózsaszín lüszter
transzferfólia
eszközök:
polikarbonát forma
ecset
vatta
kesztyű
spakli
cukorhőmérő

Töltelék
1. Polikarbonát formát használtunk a bonbonok készítéséhez. Nagyon fontos, hogy nem szabad ujjal belenyúlni a bonbonformába, mert akkor a bonbonon ott lesz az ujjlenyomatunk és az nem túl dekoratív. (naná, hogy én belenyúltam:)). Tehát, először is a formánkat egy vattakorong segítségével alaposan tisztítsuk, meg "fényesítsük ki".
2. Először a gyümölcspürét készítjük el, mert teljesen ki kell hűlnie mire töltésre kerül a sor. Az epreket megmossuk, kicsumázzuk, kézi mixerrel pürésítjük és egy szűrőn átpasszírozzuk.
4. A passiógyümölcsöket félbe vágjuk és a belsejét kiszedve szűrőn szintén átpasszírozzuk. 
5. Egy kis lábasba öntjük a püréinket, hozzáadjuk az invert cukrot vagy akácmézet és kb. a felére redukáljuk, jól besűrítjük.
6. Még melegen hozzá keverjük az összetört fehércsokoládét, hagyjuk hogy teljesen olvadjon fel, majd tejszínnel hígítjuk. (Plusz ízvilágot úgy érhetünk el, ha a tejszínt ízesítjük pl. kakukkfüvet áztatunk benne.)
7. A tanultak szerint a töltelékekbe érdemes egy hangyányi alkoholt csempészni, mert ez hosszabbítja egyrészt az eltarthatóságot, illetve az ízét és állagát is megbolondítja. (Eper-málna gyümölcsök amúgy egymás ízét erősítik:)) Így a töltelékhez még Zsuzsi ötlete alapján kevertünk egy kis vodka-málnát. (Érdemes nyáron vodkába málnát keverni és fél évig benne áztatni, majd leszűrni) 

Díszítés
1. Díszítést érdemes a töltelék elkészítése után végeznünk, hiszen ennek is meg kell száradnia, amíg a burkot kiöntjük a formába. A lüsztert felolvasztott kakaóvajjal keverjük össze és így kenjük majd ki a formánkat. Erre azért van szükség, mert szebb, márványosabb, fényesebb lesz a bonbonunk felülete.
2. A kakaóvaj pasztillákat mikróban felolvasztjuk (közben többször nézegetjük, kevergetjük, nehogy megégjen), majd a porított kakaóvajjal visszahűtjük.
3. Végül a lüsztert hozzákeverjük és ecsettel, gumikesztyűvel tetszőleges mintákkal kikenjük a formánkat. Nyugodtan engedjétek el a fantáziátokat, jöhetnek a pöttyök, vonalak, márványminta, betűk, bármi. Ha az összessel megvagyunk, hagyjuk száradni, amíg készül a temperált csokink.

Burok:
1. A burokhoz temperálnunk kell a csokoládénkat, ehhez néhány alapszabály:
- A porított kakaóvaj mennyisége az minimum mindig a csokoládé 1%-a, több lehet, azzal azt érjük el, hogy hígabb lesz a csokoládénk.
- A kakaóvaj 33-35 fok között olvad, így nagyon gyorsan kell dolgoznunk vele, hogy jól elvegyüljön a csokiban
- A különböző csokoládékat különböző hőmérsékletűre kell hűtenünk a tökéletes burokhoz:
      - fehér/tejcsokoládé: 30 fok
      - étcsokoládé: 32 fok
2. A fehércsokoládét kisebb darabokra törjük és mikróban felolvasztjuk, vigyázva, hogy ne égjen meg a csokink.
3. Hideg vízbe helyezve az edényünket és kevergetve hűtjük az olvasztott csokinkat egészen 35 fokig, amikor is gyors mozdulatokkal hozzákeverjük a porított kakaóvajunkat. Akkor tökéletes, ha teljesen egyneműre sikerül elkevernünk. 30 fokig hűtjük, majd jöhet is a formába töltés. Készen is vagyunk a temperálással:).
4. Szép sorban mindegyik mélyedést megtöltjük a temperált csokival, megütögetjük, hogy a légbuborékok távozzanak és hagyjuk kicsit dermedni (pár perc). Amikor a mélyedések széleinél elkezd sötétedni a csoki (akkor már vélhetőleg van burok:)), elkezdjük kiönteni a felesleges csokit a formából és egy spakli segítségével egy mozdulattal lehúzzuk a többi felesleget. Ha szükséges még ütögessük fejjel lefele fordítva, hogy távozzanak a feleslegek. (Célszerű sütőpapíron dolgozni, így semmi sem vész kárba:))
Zsuzsi fázisfotója
Zsuzsi fázisfotója
Zsuzsi fázisfotója
5. Ha már semmi felesleg nem távozik a mélyedésekből, akkor utoljára lehúzzuk a spaklival és a hűtőben dermesztjük.
6. A kihűtött töltelékünket, ha szükséges kicsit felmelegítjük, majd habzsákba töltve a mélyedéseket megtöltjük, vigyázva, hogy maradjon hely a burok lezárásához. Hűtőbe tesszük dermedni.
Zsuzsi fázisfotója
7. A talpak formázásához a fehércsokoládét mikróban felmelegítjük, majd az összes mélyedésbe öntünk. Fontos, hogy mindezek után a spaklival gyorsan,  egy hirtelen mozdulattal húzzuk le a felesleges csokit. Távolítsuk el a felesleges csokit, hogy könnyedén kipottyanhassanak a bonbonok a formából. Ha valahol hiányos lenne a talpunk, akkor ecsettel nyugodtan adjunk hozzá egy csepp csokit még és egyengessük el. A transzferfóliát ilyenkor kell precízen a bonbonok talpára helyezni.
Zsuzsi fázisfotója
8. Ismét hűtés következik és egy fél óra-óra után tádámmmm kész a bonbonunk:) Transzferfólia óvatosan lehúz, bonbonok pedig egy-egy nagyobb ütéssel kipottyanak jó esetben a formából, ha nem a selejteket egyből megehetjük:)

Praliné Zsuzsinál tökéletes fázisfotókat és leírást találtok a folyamatokról itt.

2013. április 10.

Red Velvet whoopie pie - Kifőztük 2013.áprilisi szám

Amióta világ a világ és az eszemet tudom, mindig is vonzott a whoopie pie, ez az édes kis semmiség! Kifőztük magazinnak hála végre elkészült az én whoopie-m is:) Első ránézésre mindig a macaron jutott eszembe róluk, de hát közük sincs hozzá....sokkal, de sokkal puhább és omlós süti falatokra gondoljatok! Ne húzzátok az időt úgy, mint én, álljatok neki mihamarabb! Ez a recept is az áprilisi Kifőztükben jelent meg! Töltsétek le ingyenesen na és bátran itt:o)!
Hozzávalók kb 30 darabhoz:
11,5 dkg puha vaj
20 dkg cukor
1 tojás
1 teáskanál vaníliakivonat
2 teáskanál fehérborecet
3 dkg kakaópor
220 ml tejföl
1 teáskanál szódabikarbona
24 dkg liszt
2 teáskanál piros ételfesték
Fahéjas töltelékhez:
12,5 dkg Philadelphia krémsajt
3 dkg puha vaj
18 dkg porcukor
1 teáskanál vaníliakivonat
1 teáskanál fahéj

1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. 
2. Összekeverjük a lisztet, a kakaóport és a szódabikarbonát. 
3. Egy másik tálban a vajat felhabosítjuk a cukorral, majd hozzáadjuk a tojást és egyneműre keverjük. 
4. Egy kis edényben összekeverjük az ecetet, a vaníliát, az ételfestéket és hozzáadjuk a tojásos keverékhez. 
5. Belekeverjük a lisztes keverékünk felét, majd a tejföl felét és ezt ismételjük meg, addig keverjük, amíg sima, egynemű nem lesz a masszánk. 
6. Egy sütőpapírral bélelt tepsire habnyomózsákkal, vagy egy teáskanállal kis halmokat készítünk, majd 10-12 perc alatt megsütjük a kis korongjainkat. 
7. A sütőpapíron hagyjuk kihűlni, közben elkészítjük a töltelékünket. 
8. A puha vajat habosra keverjük a krémsajttal, hozzáadjuk a porcukrot, a fahéjat, a vaníliakivonatot és jól összekeverjük. Töltésig a hűtőben tároljuk. Amint kihűltek a korongjaink a fahéjas krémmel összetapasztjuk őket.

2013. április 8.

Cupcake heaven IV. - Rózsás-málnás cupcake

Itt is van a cupcake készítő tanfolyam utolsó kis mintapéldánya. Málnás, rózsás, financier kell ennél több? Nekem nem:) 
Hozzávalók 24 darabhoz:
Financier:
125 g tojásfehérje
75 g darált mandula
75 g porcukor
75 g kristálycukor
60 g liszt
csipet só
125 g vaj
Krémhez:
250 g mascarpone
250 ml habtejszín
200 g málna
2 ek nyírfacukor
1 kk rózsavíz

1. A sütőt előmelegítjük 160 fokra, a muffin tepsit kibéleljük papírkapszlikkal.
2. A barna vajhoz a vajat egy lábosban megolvasztjuk, megbarnítjuk (nem kell kevergetni, amikor már mogyoró illatú, akkor lehúzzuk a tűzről). Hűlni hagyjuk.
3. A tojásfehérjét simára keverjük az összes többi hozzávalóval.
4. A vajat leszűrjük, a masszánkba csurgatjuk és elkeverjük.
5. A papírkapszlikat megtöltjük 3/4 részig a masszánkkal és kb. 25-30 perc alatt megsütjük.
6. A krémhez a málnát a cukorral felolvasztjuk, pürésítjük, átpasszírozzuk.
7. A mascarponét kihabosítjuk a tejszínnel és belekeverjük a kihűlt málna pürénket, majd a rózsavizet is.
8. A krémet habzsákba töltjük, és rózsaformákat nyomunk a financier-ek tetejére.
Recept: Márk Szonja (Édesem blog, Makifood Főzőiskola)

2013. április 5.

Belga sörös csokoládés cookie - Kifőztük áprilisi szám

Már biztos sokan olvastátok, letöltöttétek miegymás, hogy a Kifőztük online magazin áprilisi számában hat recept is megjelent NYAMMM-tól! El sem hittem, amikor kaptam a levelet, hogy készítenék e valamit vendégbloggerként, csak úgy repdestem az örömtől:o) (na meg még mindig repdesek). Köszönöm itt is a lehetőséget a Kifőztük csapatának:)! Hiszem, hogy jók ezek a kihívások, mert a hétköznapi sütés-főzésből kiragadva teljesen más aspektusban kezdtem el gondolkodni a receptek kapcsán, csakúgy, mint a decemberi Street Food Showra (szezonalitás, egyszerű, mégis különleges, nyammmos, amiben én is benne vagyok). Szóval, a nagy ötletelgetéseim során ez a keksz volt az első gondolat, hisz NY fanatikus belga sör imádó (szerintem egy igazi sörkancellár:)hihi), én viszont egyáltalán nem. Így jött az ötlet, hogy valahogy nekem is hasznomra kellene válni a sok belga sörnek, persze legyen édes és csokis. Ő lett a végeredmény! Bevallom őszintén, én tüntettem el anno szinte az egészet:). A belga sör redukciótól, isteni ragacsos belseje és kissé karamell íze is van a keksznek! A többi receptért kattintsatok letölteni ingyenesen a magazint:)
Hozzávalók kb 45 darabhoz:
300 ml bármilyen barna belga sör (Corsendonk)
12 dkg barnacukor
34 dkg finomliszt
4 dkg holland kakaópor
1 teáskanál instant kávépor
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbona
1 teáskanál só
22 dkg puha vaj
25 dkg nádcukor
2 tojás
1 tojássárgája
1 evőkanál vanília kivonat
40 dkg csokoládé csepp (ét, fehér, tej akár vegyesen)

1. Elkészítjük a belga sör redukciót. Egy közepes méretű edényben a sört és a barnacukrot közepes lángon addig forraljuk, amíg ragacsos, szirupos nem lesz és harmadára nem redukálódik. (kb 25-30 perc). Amint készen vagyunk vele, kihűtjük. 
2. Egy tálban összekeverjük a lisztet, a kakaóport, a kávéport, sütőport, szódabikarbonát és a sót.
3. Egy másik tálban a vajat a cukorral 3 perc alatt felhabosítjuk. 
4. Egyesével hozzáadjuk a tojásokat és a tojássárgáját és jól elkeverjük. 
5. Beleöntjük a vaníliakivonatot és a kihűtött belga sör redukciónkat is, majd addig keverjük amíg egyneművé nem válik a masszánk. 
6. Végül fokozatosan keverjük bele a lisztes keverékünket a masszába, majd a csokoládé cseppeket is. 7. Letakarjuk a tésztánkat és 3 órára vagy akár egy éjszakára hagyjuk a hűtőben pihenni (legfeljebb 3 napig tárolható a hűtőben, de fagyasztható is). 
8. Sütéskor a sütőt előmelegítjük 165 fokra, majd egy szilikonos sütőpapírra 24 g-os golyókat formázunk a tésztából egymástól 3-4 cm-re. 
9. A golyókat kézzel vagy egy evőkanállal lapos koronggá formázzuk és így rakjuk be a sütőbe. Kb. 10-12 perc alatt megsütjük. Nem baj, ha még puha egy kicsit mikor kivesszük a sütőből, mert megszilárdul a levegőn és a belseje a sziruptól olvadós, levegős lesz. Hagyjuk pár percig a sütőpapíron kihűlni a keszeket.

Igazából bármilyen belga, barna, búza sörrel elkészíthető, én itt Corsendonk-ot használtam:)

2013. április 4.

Citromos habcsók cupcake

Makifood-os cupcake tanfolyam harmadik jeles résztvevője volt ez a "lemon curd"-os cupcake. Mondanom sem kell nekem ez volt a kedvencem, hisz szakácsfáklyát is kézbe kellett kapni, hogy a habcsókjaink megpiruljanak, na meg persze a cupcake alap egy financier, úgyhogy a kettő verhetetlen páros:) Recept szintúgy Márk Szonjától egyenesen szeretettel:) 
Hozzávalók 24 darabhoz:
Financier:
125 g tojásfehérje
75 g darált mandula
75 g porcukor
75 g kristálycukor
60 g liszt
csipet só
125 g vaj

a lemon curdhöz:
3 db citrom
3 db tojás
150 g cukor
85 g vaj
egy csipet só

a meringue-hez:
3 db tojásfehérje
150 g cukor


1. A sütőt előmelegítjük 160 fokra, a muffin tepsit kibéleljük papírkapszlikkal.
2. A barna vajhoz a vajat egy lábosban megolvasztjuk, megbarnítjuk (nem kell kevergetni, amikor már mogyoró illatú, akkor lehúzzuk a tűzről). Hűlni hagyjuk.
3. A tojásfehérjét simára keverjük az összes többi hozzávalóval.
4. A vajat leszűrjük, a masszánkba csurgatjuk és elkeverjük.
5. A papírkapszlikat megtöltjük 3/4 részig a masszánkkal és kb. 25-30 perc alatt megsütjük.
6. A curd-hoz a citromok reszelt héját és a kifacsart levét lábosba tesszük.
7. Hozzáadjuk a tojásokat, a cukrot és a vajat.
8. Kis lángon, folyamatos keverés mellett addig főzzük, míg besűrűsödik annyira, hogy a kanálon az ujjunkkal csíkot húzva nyoma marad. Lehűtjük a krémet.
9. A kisült tortácskák közepébe kiskanállal lyukakat vájunk, beletöltjük a citromkrémet. 
10. A tojások fehérjéből és a cukorból kemény habot verünk.
11. Utána verjük fel a fehérjékkel.
12. Habzsákba töltjük és a tortácskák tetejére nyomjuk a habunkat, majd szakácsfáklyával pirítunk a habunkon:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Hiba történt a modul működésében