2013. február 26.

Klasszikus Kedd - Piskótatekercs

Biztos vagyok benne, hogy sokatoknak igazi ovis kedvenc volt:) Nekem legalábbis az, mindaddig amíg rá nem jöttem, hogy ez bizony sárgabaracklekvárból készül. Így némi fenntartással, de most is megeszem, de inkább bevinném egy oviba, ott jobban értékelnék!:) Persze bármilyen lekvárral, töltelékkel készíthetitek és nem is hiszitek, de mindössze 18 perc alatt elkészül. Úgyhogy, tekercselésre fel!
Hozzávalók 1 nagy tekercshez:
6 db tojás
6 ek cukor
6 ek liszt
3 ek víz
csipet só
200 g baracklekvár

1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
2. A tojásfehérjét kemény habbá verjük a csipet sóval. 
3. Folyamatos keverés mellett hozzáadjuk egyesével a tojássárgákat, majd a cukrot is.
4. Keverjük bele a vizet is, majd alacsony fokozaton, apránként keverjük hozzá a lisztet is.
5. Keverjük simára az egészet, egy picit hígabb tésztát fogunk kapni, mint a piskótatészta.
6. Sütőpapírral bélelt tepsin egyenletesen oszlassuk el a masszánkat, majd 10-15 perc alatt süssük aranybarnára.
7. Sütőből kivéve egyből lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd egy konyharuhába feltekerjük és így hagyjuk kihűlni. (ez azért jó, mert még melegen feltekerve nem törik meg a tésztánk és nem fog szétrepedni:))
8. Amint kihűlt, kitekerjük és mehet is bele a töltelék, majd visszatekerjük és akár egyből falhatjuk is, de hűtőben tartva párórát lesz igazán szépen szeletelhető:)

A kedvenc tányérom, bögrém és a porcukorszóróm a SKANDI Trendtől van:) A fotófelület pedig a Vintage Bazaarnak köszönhető:)

2013. február 25.

Almás-körtés crumble

Amióta elkészült életem első epres morzsasütije, azóta rajongója vagyok ennek a hiperszuper gyors és annál ellenálhatatlanabb desszertnek. Hidegen-melegen bármikor jöhet! Nektek?:)
Hozzávalók 6 személyre:
3 alma
3 körte
1 citrom leve
3 tk fahéj
2 tk kardamom
4 ek zabpehely
3 ek nyírfacukor
250 g tönköly fehérliszt
100 g vaj (+ 10 g a kikenéshez)
1/2 citrom héja
3-4 ek. porcukor (nyírfa porcukor)
3 tk fahéj
csipet só

1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
2. Az almákatt és a körtéket nagylyukú reszelőn lereszeljük.
3. Citromlevet facsarunk rá, cukrozzuk, fűszerezzük és összefőzzük kis lángon az egészet 5 perc alatt.
4. A lisztet a porcukorral, a zabpehellyel, a sóval és a citrom héjával elkeverjük. Bele kockázzuk a hideg vajat és az ujjbegyünkkel összemorzsoljuk a tésztát.
6. A sütőtálat kivajazzuk.
7. A fűszeres gyümölcs főzetünket egyenletesen a sütőtál aljába halmozzuk, majd a tetejére szórjuk a morzsát és betesszük a sütőbe.
8. Kb. 25-30 perc alatt megsütjük, míg aranybarna nem lesz a teteje. 

Porcukorral meghintjük, esetleg vanília fagylalttal bolondíthatjuk:)

2013. február 21.

Sült libamáj friss fügével zsályás narancsredukcióval

Le a kalappal a héten már a második sósság itt a blogon:o)! Bár restellem kicsit, hiszen ugyebár 40 napos böjt van és aki rendesen tartja, annak bizony most ez nem épp aktuális....én személy szerint a nekem napi szinten fontos nassolásról mondtam le jelenleg, amit gyümölcsökkel próbálok kompenzálni, habár nagy "húsos" hírében sem állok, így azt nem nehéz megállnom:) Vendégseregnek készült ez a fenomenális libamáj, méghozzá Segal Viktor receptje szerint. Annyit elárulok, hogy aki nem szereti a libamájat még az is elfogyasztotta, kivéve engem:) Sajnálom, még mindig nem szeretem. majd egyszer. talán.
Hozzávalók 2 személyre:
redukcióhoz:
3 dl frissen facsart narancs leve
2 ek cukor
1 narancs reszelt héja
3 friss zsályalevél
1 ek hideg vaj
libamájhoz:
300 g hűtött libamáj
3 friss élő füge
frissen őrölt bors

1. A narancs héját lereszeljük úgy, hogy a fehér rész semmiképp se kerüljön bele, hisz attól keserű lehet az étel.
2. A narancslevet a cukorral és a zsályalevelekkel egy kis lábasban nagy lángon felforraljuk, majd utána 15-20 percig közepes lángon főzzük. Amikor már a narancslé nagyjából fele elforrt, hozzáadhatjuk a reszelt narancshéjat is. Amikor már eléggé összefort a redukciónk, vegyük ki belőle a leveleket és sűrítsük be a hideg vajjal. Ettől szép, fényes, sűrű állaga lesz.
3. A libamájat tetszés szerint szeleteljük, sózzuk, borsozzuk.
4. A fügéket félbe vágjuk.
5. Szárazon felhevítünk egy serpenyőt, majd a szeleteket beletesszük és kb. fél percig sütjük az egyik oldalukon, majd megfordítjuk őket és a másik oldalukat is megsütjük úgy, hogy közben a vágási felületükkel lefelé a fügéket is mellé rakjuk. Fél percig együtt pirítjuk őket.
6. Tálaláskor libamájszeleteket halmozunk a tányérra, mellé helyezzük a sült fügéket és meglocsoljuk az egészet a narancsredukcióval. Én burgonyapürével tálaltam.
Segal Viktor: Ízek és formák

2013. február 19.

Klasszikus Kedd - Moszkauer

Klasszikus édes aprósütemény, természetesen ez is a Miele tanfolyamon készült. Abszolút klasszik kedvenc. Nektek is?
Hozzávalók kb. 60 darabhoz:
100 g darált dió
120 g cukor
100 g cukrozott, darált narancshéj
10 g vaj
120 ml tejszín
10 g liszt
kevés rum
300 g étcsokoládé

1. A tejszínt felforraljuk a cukorral, naracshéjjal és a vajjal, majd hozzáadjuk a diót is folyamatos keverés mellett.
2. Főzőlapról lehúzva belekeverjük a lisztet is és hagyjuk hűlni.
3. A sütőt előmelegítjük 190 fokra.
4. A kihűlt masszánkat nyomózsákba töltjük és egy szilikonos sütőpapírra féldiónyi kis halmokat nyomunk egymástól 3 cm távolságra.
5. A kis halmokat rumba mártott villával lenyomkodjuk.
6. 10-12 perc alatt addig sütjük, amíg a halmok széle el nem kezd barnulni. Hagyjuk hűlni.
7. Temperált csokoládéval lekenjük az alját mindegyik kis korongnak, majd egy sütőpapíron hagyjuk megszilárdulni.

Jó tanács: az alapanyagok változó minősége miatt, a moszkauer masszából mindenképp végezzünk próbasütést, hogy mennyire terül el. Ha nagyon terülne, keverjünk hozzá még lisztet, ha nem akkor egy kevés tejszínnel bolondítsuk:)

2013. február 18.

Omlós kacsamell bulgurral és kakukkfüves áfonyalekvárral

Húha, csak csak sikerül hoznom minden hónapban legalább egy sósat:) Sőt, most egyszerre több is van  a tarsolyomban, de ugye nem szabad egyszerre ide zúdítani az összeset! Bevallom én fehér hús rajongó vagyok, ami azt jelenti, hogy csirke-pulyka párosnál nálam bezárul a nagy kör:) De! Mostanság fejlődőképes vagyok, sőt ez a kacsamell kifejezetten a kedvenceim közé tartozik, melynek alapreceptjét Bazs barátunknak köszönhetem:) Igen, igen Te szerettetted meg velem:) Ja, és ráadásul a világ legegyszerűbb dolga, hiszen csak sütőbe be, egyszer fordít és készen is van!
Hozzávalók 4 személyre:
kacsamellhez:
1 kg kacsamell
kakukkfű
rozmaring
frissen őrölt fekete bors
1 egész fej fokhagyma
2 dl jó minőségű száraz fehérbor
bulgurhoz:
300 g bulgur
6 dl alaplé
3 ek olívaolaj
lekvárhoz:
házi áfonyalekvár
3-4 szál friss kakukkfű

1. A kacsamelleket megmossuk, megtörölgetjük, majd a felesleges oda nem kellő részektől (esetlegesen ott maradt toll, tokok) megtisztítjuk.
2. A bőrös felénél irdaljuk (bevagdossuk keresztben, úgy, hogy a húst ne érje).
3. Fűszerezzük, sózzuk borsuzzuk mindkét oldalát. (Én egy éjszakán keresztül így pácoltam a hűtőben, de egyből is készíthető)
4. A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
5. A fokhagymagerezdeket megpucoljuk.
6. Egy tepsibe ujjnyi vizet engedünk, majd beleszórjuk a fokhagymák felét, ráfektetjük a kacsamelleket bőrös felükkel lefelé.
7. A tetejére is fokhagymát szórunk.
8. Alufóliával letakarva 2 órán keresztül sütjük 200 fokon. Félidőben meglocsoljuk a fehérborral.
9. 2 óra után a hőfokot levesszük 180 fokra, leszedjük az alufóliát és megfordítjuk a kacsamelleket, így bőrös oldalukkal felfelé sütjük további fél órán keresztül.
10. Közben a bulgurt kis olajon megpirítjuk (vigyázva, hogy ne égjen oda), majd felöntjük az alaplével és 10-15 perc alatt fedő alatt megfőzzük, szűrjük és ehetjük:)
11. A lekvárt egy edénybe öntjük és a kakukkfűvel 5 perc alatt összeforraljuk.

Tálaláskor a bulgurra halmozzuk a kacsamelleket és a lekvárt. A bulgurt nyugodtan fűszerezhetitek, illetve gránátalmával összekeverve is isteni páros.

2013. február 15.

Édes teasütemény II. - Gesztenyés pathé

Ő is a Miele aprósütis tanfolyamon készült, ő volt a mi választottunk. Bevallom őszintén előtte még nemhogy készíteni nem készítettem ilyet, de még nem is kóstoltam. Az eredmény ízre tökéletes, külalakra viszont egy kis rózsának kellett volna lennie, de sajnos a sütés közben a sütőben szétfolyt és így lett belőle ez a korong alakú sütemény (elvileg a tojás mennyisége miatt történhetett). De Ő a mi pathénk:) Szerintem még jobban is néz ki így, hehe. Ugye Szofikám?
Hozzávalók kb. 70 db koronghoz:
400 g langyos gesztenyemassza
120 g puha vaj
140 g porcukor
75 g tojás
1 vaníliarúd kikapart belseje
fél citrom reszelt héja
100 g aszalt áfonya
200 g étcsokoládé

1. A sütőt előmelegítjük 190 fokra.
2.A vajat a porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a vanília magvakat és tovább keverjük.
3. Keverjük hozzá a gesztenyemasszát, a citromhéjat.
4. Csillagcsöves nyomózsákból rózsákat dresszírozunk (vagy korongokat) és a közepébe aszalt áfonyát szúrunk.
5. 190 fokon 10 percig sütjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
6.  A csokoládét temperáljuk (akinek van márványlapon, ha nincs akkor először a csokoládé 3/4-ét olvassza fel vízgőz felett, majd keverje hozzá a maradék egyharmadot, így visszahűl kb. olyan hőmérsékletűre, amivel már lehet dolgozni.) Nem vagyok nagy temperáló szakértő, de erre azért van szükség, hogy szép fényes, roppanós csokoládé réteget kapjunk. Praliné Zsuzsinál olvashattok trükköket:)
7. Az olvasztott csokoládéba mártjuk a korongok felét, majd sütőpapírra helyezve hagyjuk megszilárdulni (ha esetleg rózsát készítetek, akkor az alját mártsátok a csokiba).

2013. február 14.

Be My Valentine! - Kókuszos csoki nyalóka

Valentin nap ide vagy oda, ki szereti, ki nem, nekem igazából ugyanolyan nap mint a többi, hisz minden nap szeretek és ez nem csak a szerelemről szól. Nagyon kedves emlékem, amikor tinédzser koromban pontosan 15 évvel ezelőtt ezen a napon valaki elrejtett egy szívecskés plüss állatot az iskolatáskámba és én egész nap csak találgattam és reménykedtem, hogy ki lehetett:) Sosem derült ki az igazság tavaly nyárig, ugyanis a 10 éves osztálytalálkozónkon megtudtam, hogy az volt akire gondoltam:). Ebből a tanúlság, hogy nem csak ma, de mindennap meglephetitek titokban szeretettel a titkos kis "vágyatokat",  de javaslom, a legjobb  azért még mindig, ha szemtől szemben teszitek. Ki tudja ki-miről marad le:o) Szóval sok mosolyt, szívecskét és szeretetet mára (IS):)
Hozzávalók 6 db nyalókához:
100g jó minőségű étcsokoládé (min.60% kakaótartalmú)
100 g tejcsokoládé
kókuszreszelék
6 db nyalóka pálca
szilikonos forma

1. A csokoládékat daraboljuk, majd a 2/3-át egy edényben vízgőz felett megolvasztjuk. 
2. Amint felolvadtak, lehúzzuk a tűzről és hozzá keverjük a maradék 1/3 rész csokoládét is. Addig kevergetjük még szép egynemű nem lesz a csokoládénk. (Kezdetleges temperálás:))
3. A szilikonos formánkat megtöltjük a csokoládéval, beleszúrjuk a pálcikát és leszórjuk kókuszreszelékkel.
4. Óvatosan hűtőbe helyezzük szilárdulni és kb. 15 perc után fogyaszthatjuk is.

Rettentő egyszerű, gyorsan elkészíthető, nagyon mutatós és annyira finom! Én 3 pálcával el is pusztítottam:) Bármivel ízesíthetitek pluszban a csokoládét és milliónyi lehetőség van a díszítésre is, csak a fantáziátokra van bízva! Jó csokizást:) A szív alakú táblákért nagy-nagy köszönet a csipkedesign.hu-nak! Látogassatok be hozzájuk egy igazi csupaszív, mosolygós családnak köszönhető ez a sok gyönyörűség, amit az oldalukon láthattok! Ja, és bármit elkészítenek, úgyhogy a fantáziátoknak itt tényleg semmi sem szab határt:)
A menta tábláért köszönet a SKANDI Trendnek, mindenképp nézzétek meg a weboldalt, hisz a legmenőbb konyhai és lifestyle cuccokat most náluk lehet beszerezni, ők is egy szuper családias, mosolygós, jókedvű csapat:) Csemegézésre fel!
Naná, hogy megégettem magam sütés közben:)
Tchibo csoki nyalóka forma

2013. február 12.

Klasszikus Kedd - Palacsinta

Pala-pala-palacsinta:) Egész nap ő jár a fejemben, ha tudom, hogy készülni fog:) de tényleg. Fanatikus hagyományos palacsinta rajongó vagyok, ráadásul NY készíti a világ legfinomabbikát, hisz ő egy hamisítatlan palacsinta mester! Gyerekkoromban csakis kakaóporral töltve, mostanra viszont csakis nutellával kívül-belül. A pusztítási rekord eddig 21 darab, persze ez a szám 20 éve nem változik:) Ma egyébként húshagyó kedd van a hagyományok szerint, illetve nemzetközi palacsinta nap, úgyhogy aki ma nem eszik palacsintát, nem eszik egy évig. haha. na jó nem. 
Hozzávalók 10 darabhoz:
440 ml tej
220 g liszt (lehet a fele teljeskiörlésű is)
1 dl ásványvíz
2 tojás
csipet só
1 ek cukor ízlés szerint, de a töltelék úgyis édes ebben az esetben
1/2 dl olaj sütés előtt

1. A hozzávalókat csomómentesre keverjük, majd hagyjuk pihenni egy 15-20 percig.
2. Sütés előtt hozzáadjuk az olajat is.
3. Egy teflonos serpenyőt kenjünk ki olajjalal (az első palacsintánk sütésekor), hagyjuk felforrósodni, öntsünk bele egy merőkanálnyi tésztát (amit egyenletesen eloszlatunk a serpenyőben), majd közepes lángon mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Így járunk el a többi tésztával is, de már nem szükséges olajoznunk.
4. Ha esetleg menet közben leragadna a palacsintánk, nyugodtan olajozzuk meg ismét a serpenyőnket.

Ha néhány órát áll a tésztánk és nagyon besűrüsödne, akkor nyugodtan hígítsátok egy kis tejjel (velem akkor fordul elő, ha nagy adagot készítek, de nem sütöm ki egyszerre). Reszelhettek bele almát, fűszerezhetitek fahéjjal, kardamommal, sósan is elkészíthető, tehát igazán jól variálható étek:)

2013. február 8.

Édes teasütemény I. - Bajazzó

Édes teasütemény tanfolyamon jártam bloggerina kolléganőmmel Szofikával (végre itthon van pár napra:)) és ott készítettünk mindenféle finomságot és ezeket szeretném Nektek bemutatni szép sorjában. A legnagyobb sikert a bajazzó aratta (kivéve nálam:)), amiből volt szerencsém nekem is hengergetni párat, így ezt a rózsaszín csodát mutatom be Nektek először:)
A bajazzó alapja egy félgömb alakú néró-teasütemény, így ráadásként ezt is megtanultuk. Kiskorom legfinomabb sütije volt a néró, nagyszüleimnél mindig volt, hisz a családi cukrászdából mindig hoztak haza:) Egy klasszikus kedd során el is lövöm majd ezt a receptet is, hisz megérdemel külön egy misét:)
A bajazzóhoz a néróra rummal átgyúrt rózsaszín marcipánt formázunk, majd kristálycukorba forgatjuk és az alsó részét csokoládéba mártjuk.

Hozzávalók kb. 70 db-hoz:
170 g puha vaj
125 g porcukor
210 g liszt
5 db tojássárgája
fél citrom reszelt héja
1 vaníliarúd kikapart belseje
400 g rózsaszín marcipán (ételfestékkel is beszínezhetjük a fehéret)
2 ek rum
100 g kristálycukor
2 dl víz a mártogatáshoz
300 g étcsokoládé

1. A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
2. A vajat a porcukorral és a vaníliával habosra keverjük, majd egyesével hozzáadjuk a tojássárgákat és a citromhéjat is.
2. Végül hozzáadjuk a lisztet is.
3. Szilikonos sütőpapírra félgömböket formázunk egy habnyomó zsák segítségével. (kb.50 Ft-os méretűeket vagy ami tetszetős)
4. 10 perc alatt megsütjük a talpacskáinkat.
5. Közben a marcipánt jól átgyúrjuk, 1,5 cm-es hengereket formázunk belőle és 1,5x1,5 cm-es kockákra vágjuk.
6. Most pedig összeállítjuk a bajazzónkat. Vízes kézzel gömb alakúra formázzuk a marcipán kockánkat és szép egyenletesen a néró talpra egyengetjük, úgy hogy kúp formája legyen.
7. Beleforgatjuk a kristálycukorba és egy tálcára félretesszük. Mindegyik talpat elkészítjük így, amint megvagyunk vele egy 20 percre hűtőbe tesszük dermedni.
8. A csokoládét temperáljuk (akinek van márványlapon, ha nincs akkor először a csokoládé 3/4-ét olvassza fel, majd keverje hozzá a maradék egyharmadot, így visszahűl kb. olyan hőmérsékletűre, amivel már lehet dolgozni.) Nem vagyok nagy temperáló szakértő, de erre azért van szükség, hogy szép fényes, roppanós csokoládé reéteget kapjunk. Praliné Zsuzsinál olvashattok trükköket:)
9. A rózsaszín kúpos néróinkat kivesszük a hűtőből és egyenként a temperált csokiba mártjuk a talpaikat (kb. 1/3 részben) és sütőpapírra helyezzük megszilárdulni.
10. Kb. 15 perc és falatozhatunk is:)
Szuper este volt, főleg, hogy Szofikámmal fél év után ismét találkozhattunk! Rengeteget nevettünk,  mókáztunk, remélem sok ilyen élményben lesz még együtt részünk! Mutatok is Nektek pár képet az ominózus Farkas Vilmos vezette tanfolyamról:)

2013. február 6.

Túrófánk/Ricotta fánk

Huhúúú itt a farsangi szezon! Ki megy farsangolni közületek? Ki minek öltözik? Ilyenkor alap minden asztalra otthon egy kis fánk, úgyhogy a számomra legegyszerűbbel nyitottam a sort, aztán majd jöhetnek a szalagosok, csörögék, eclair-ek, töltöttek, a határ a Dunkin' Donuts és a csillagos ég:)! Életem első fánkjai, az első adag tocsogott az olajtól, mert nem hevítettem fel eléggé, de utána már bele jöttem, szóval a tanulság, hogy nagyon nagyon forró olajban süssétek!:)
Hozzávalók 4 személyre:
250 g ricotta/túró
4 tojás
130 g porcukor
100 g finomliszt
8 g sütőpor
fél citrom reszelt héja
csipet só
sütéshez bő olaj

1. A hozzávalókat egy tálban alaposan összekeverjük, majd hagyjuk állni egy pár percig. Lágy masszánk lesz.
2. Az olajat rettenetes forróra hevítsük! Kb.180 fokosra!
3. Amint megfelelő hőmérsékletű az olajunk, akkor vízbe mártott teáskanállal a masszából kisebb gombócokat szaggatunk és forró olajban 5 perc alatt aranybarnára sütjük. (Teáskanálnyi méretből egy 4 cm-es fánk golyócskánk lesz.
4. Sütésnél, ha jól szaggatunk, akkor ahogy megsült az egyik oldala a fánkunknak máris átpördül majd a másik felére, így nem kell forgatgatni. Amelyik nem fordulna meg, azon azért segítsünk:)
5. A kisült fánkocskákat csepegtessük le és tálaljuk.

Fahéjas porcukorral, lekvárral, nutellával az igazi:) Sütés előtt akár fűszerezhetjük a tésztát is egy kis fahéjjal! Ha a cukrot kihagyjuk a receptből, akkor akár vad -és vörös húsok mellé is kiváló köret!

A fotók az új hokedlimen készültek, amivel egyszerűen nem tudok betelni, hogy tudtam eddig létezni nélküle?!:) Szuper vintage cuccokat találhattok ti is a Vintage Bazaar-nál!

2013. február 5.

Klasszikus Kedd - Keksz szalámi/Csokiszalámi

Kinek a nagymamjája/anyukája készített valaha csokiszalámit? Az enyéim soha, de viszont minden más ismerősömé egész gyerekkorom során igen:) Nekem mindig a barátaim rokonainak csokiszalámijára fájt a fogam, így ezt a számomra abbahagyhatatlan nagy klasszikust tudtam, hogy egyszer el kell készítenem! Hát elkészült, és még mindig abbahagyhatatlan, igazi must have. Kenyérre azért ne tegyétek!:)
Hozzávalók 2 rúdhoz:
250 g háztartási keksz (fele darált, másik felét durvára tördeljük)
130 g cukor
1 ek házi vaníliás cukor (v. 1 cs bolti)
100 g vaj
150 ml tej
30 g holland kakaópor
1 ek rum
porcukor a hempergetéshez

1. A tejet a cukorral felforraljuk, hozzáadjuk a vajat.
2. Ha a vaj elolvadt, belekeverjük a kakaóport és a rumot is.
3. Hozzáadjuk a darált és a durvára tördelt kekszet is, jól összedolgozzuk, majd hagyjuk hűlni egy kicsit.
4. Sütőpapír vagy egy háztartási fólia segítségével formázzuk szalámi (henger) alakúra, majd fóliába becsomagolva tegyük a hűtőbe minimum 3 órára.
5. Fogyasztás előtt hempergessük meg porcukorban a szaláminkat, majd szépen szeleteljük (vagy egyben harapjuk:)).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Hiba történt a modul működésében