2013. január 31.

Banánkenyér

Ti hogyan élitek túl ezeket a betegséggel teli heteket? Én napok óta itthon békében betegeskedem és próbálom összeszedni az erőt jobbnál jobb finomságokhoz, de nem nagyon megy:) A konyhapulton árválkodó banánjaim viszont már vészesen sikítottak, hogy valamit kezdjek már velük, így bukkantam erre az ínycsiklandozó banánkenyérre. Nagyon finom puha tésztájú és több napig ilyen is marad az állaga, természetesen a banán miatt. Én nutellával tüntettem el...erősen ajánlom és hihetetlen gyorsan el is készül!
Hozzávalók egy püspökkenyérformához:
3 db banán
2 tojás
75 g nádcukor
2 ek méz
100 g puha vaj
150 g étcsokoládé
220 g liszt
1 cs sütőpor

1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
2. A tojásokat habosra verjük a cukorral, hozzáadjuk a mézet is, majd a vajjal simára keverjük.
3. A banánokat villával szétnyomkodjuk és hozzáadjuk a tojásos keverékhez.
4. A sütőport összekeverjük a liszttel és hozzáadjuk a banános masszánkhoz.
5. Majd végül az étcsokoládét apróra daraboljuk és ezt is belekeverjük a tésztánkba.
6. Kb. 35-40 perc alatt tűpróbáig sütjük.

Hagyjuk hűlni, magában, lekvárral, nutellával mennyei!

2013. január 29.

Boldog-boldog TE napot NYAMMM! - Fehércsokoládés torta

Jajj hát ez a nap is elérkezett! Képzeljétek NYAMMM pontosan a mai napon 1 éves lett:) Én nagyon szeretek ünnepelni, ünnepi hangulatot teremteni, köszönteni, készülni, így alig vártam ezt a számomra jeles napot:)  NYAMMM-ot is ünnepi, igazi szülinapos "ruhába" öltöztettük Lőrrel (legszuperebb grafikus segédem:)), hogy méltóképp teljen a kis napja:) 
Szóval, aki még nem ismerné a történetet, minden egy évvel ezelőtt kezdődött, amikor is NY megajándékozott magával Nyammm-al, Lőr barátunk pedig a grafikai és a technikai háttérrel, így már nem volt kifogás neki kellett állnom a sütés-főzés mellett az írásnak, fotózásnak. 365 napja kitölti  minden napomat NYAMMM és az ő szemével járok-kelek mindenütt, új hátterek, felületek, tányérok, evőeszközök, receptek, ízek után kutatva, rettenetesen élvezem. A legjobb dolog Ő, ami történhetett Velem egy évvel ezelőtt:) (Bele sem merek gondolni, hogy ha NYAMMM-ot így szeretem, mi lesz ha lesz egy 1 éves kölköm?!:D:D:D)
Számomra is hihetetlen mennyi kedves szóval tápláljátok bennem az energiát a folytatáshoz, sohasem gondoltam volna, hogy ennyi kedves és erőt adó kommentet kapok Tőletek kedves Olvasóim! Nagyon örülök, hogy belevágtam ebbe az egészbe, hisz rengeteg új embert, barátot, olvasót ismerhettem meg ezáltal! Nélkületek nem lenne NYAMMM, aki:o)
Olyan dolgok történtek ezalatt az 1 év alatt a bloggal, amire álmaimban sem mertem gondolni. Talán a legnagyobb sikernek és örömömnek a téli Street Food Show-n való részvételt emelném ki, ahol először léphettem ki a virtuális világból és szemtől-szemben találkozhattunk, nagyon jó élmény volt! Gasztroblogger-találkozókon voltam, játszottunk a blogon, ajándékokat küldhettem, neveztek versenyekre...stb. A legfontosabb és a legnagyobb örömöm viszont az, hogy mennyien itt vagytok Velem nap, mint nap. A legjobb érzés, amikor valamelyikőtök elkészít valamit NYAMMM-ról és küldi a fotót, hogy nézd elkészült és még finom is volt:). Na, ezért gondolom én mindezt írni, enni, fotózni! Közvetve így mindenki asztalára varázsolhatok valami jót, ami boldoggá teszi a családot:) Köszönöm, hogy itt vagytok, olvastok és szeretitek NYAMMM-ot:)
Mivel a számok világában ügyködöm a hétköznapokon, jöjjön egy kis szülinapi statisztika is:
183 bejegyzés, 89 rendszeres olvasó a blogon, 640 rajongó Facebookon.
Összes kattintás: 135.281 db
Legtöbb napi kattintás: 8.944 db
Legnépszerűbb bejegyzés: Az igazi lángos
Természetesen készült torta is NYAMMM-nak, naná, hogy nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna (utólag rájöttem, hogy fele annyi tejszínt tettem bele, de az íze mennyei:)) Sok boldog NYAMMM évet kívánok még így együtt Nekünk! Köszönöm a sok segítséget Nektek, NY és Lőr!:o)
Hozzávalók 18 cm-es tortaformához:
125 g vaj
250 g darált mézeskalács (bármilyen keksz is jó)
700 g fehércsokoládé (+50 g a tetejére)
600 ml habtejszín

1. A tortaformánkat béleljük ki sütőpapírral.
2. A vajat olvasszuk fel és öntsük a darált mézeskalácsunkra.
3. A kibélelt tortaformánkba nyomkodjuk bele egyenletesen, majd hideg helyen hagyjuk összeállni egy 15 perc alatt.
4. Közben 700 g csokoládét gőz felett felolvasztunk a 300 ml tejszínnel, majd hagyjuk kihűlni.
5. A maradék habtejszínből kemény habot verünk, amit keverjünk hozzá a fehércsokoládés krémhez.
6. Öntsük a masszánkat a kekszes alapra, majd hagyjuk hűtőben dermedni egy jó 4 órát, a legjobb ha egész éjszaka hűtjük.
7. Díszítésnek fehércsokoládét reszelünk a tetejére.

2013. január 24.

Szecsuáni csirke falatok - chillis paradicsomlekvárral

Jó rég volt, tán igaz se volt mikor készült itt utoljára "sósság":) 2013-as évem egyik fogadalma, hogy megpróbálok nem csak édes dolgokat hozni Nektek itt a blogon, hisz én sem csak szénhidráton élek:) Sőt! Az igazat megvallva, én kitalálni/megtalálni szeretem amit készítek, természetesen megkóstolom, de a legjobban azt szeretem, amikor minél több embernek adhatok belőle körülöttem és alig várom minden egyes falat után az első reakciókat, illetve azt figyelni kit milyen ízekkel lehet boldoggá tenni:) Ha valaki a konyhában sertepertél biztosan ismeri azt az érzést, amikor megtelik az illatokkal, a készítés közbeni csipegetésekkel és inkább azt ennénk amit más készít nekünk:) Na, nagyjából én is így vagyok ám ezzel, persze vannak olyan desszertek is, amit nem lehet és nem is bírok abbahagyni! Ez a recept is még egy 2012-es eresztésből való, de annál jobb lesz idén:)hehe.
Hozzávalók 2 személyre:
500 g csirkemell
2 tk szecsuáni bors
1 tk tengeri só
3 ek szezámolaj (+ a sütéshez, amennyi szükséges)
Chillis-paradicsomlekvár:
250 g hámozott paradicsom 
2 db piros chilli paprika (kimagozva)
2 cm friss gyömbér
2 szem fokhagyma gerezd
150 g nádcukor
1 ek halszósz
50 ml vörösbor ecet

1. A paradicsomot forrásban lévő vízbe helyezzük pár percre, amíg a héja el nem kezd felpenderedni, majd azon nyomban áttesszük jéghideg vízbe. Így könnyen letudjuk húzni a héját. Hajrá sós, meg hús, meg miegymás:)
2. A lekvárhoz a paradicsomot, a chillit, fokhagymát, gyömbért kézi mixerrel vagy robotgéppel pürésítjük.
3. Hozzáadjuk a cukrot, a halszószt, az ecetet és lassú tűzön kb. 30 perc alatt besűrtjük, majd hagyjuk kihűlni.
4. A csirkemellet 2-3 cm-esre daraboljuk. 
5. Megszórjuk a szecsuáni borssal, sóval és a szezámolajjal jól összekeverjük. Egy éjszakát pihentethetjük is, de azonnal is kisüthetjük.
6. Forró szezámolajban kisütjük a csirkemelleket, felszúrjuk egy pálcára és a lekvárral tálaljuk.

Jó-jó. Nem egy nagy történet elkészíteni, de legalább már hús a blogon:) Ja, és nem utolsó sorban szuper előétel, vendégváró falatka, akár főételként is funkcionálhat körettel együtt!

2013. január 23.

Mézeskalácsos sütinyalóka - Cake Pops

Téli időszámításom egyik legjobb vívmánya lett ez a sütinyalóka. Egyszerűen abbahagyhatatlan. Még a Food Show-ra készültem vele, de végül nem ő lett a választott desszert. Biztos akad nálatok is maradék mézeskalács, de ha nem, ezért még sütni is érdemes!:) Tudom, mostanság nagyon menő cake pop-okat gyártani, de nekem nagyon bejön. Pici, színes kis falatok, gyerekeknek-felnőtteknek tátva marad a szája, millióféleképp lehet variálni és nem utolsó sorban baromi mutatós:) Korábban készült répatortás változat több színben is. Hajrá indulhat a gyártás, de vigyázat nagyon gyorsan fogy!
Hozzávalók 24 darab sütinyalókához:
400 g darált mézeskalács
30 g puha vaj
200 g Philadelphia krémsajt
40 g porcukor
200 g jó minőségű étcsokoládé
díszítésnek: szórócukrok, darált mézeskalács
hurkapálca/nyalókapálca
hungarocell
Mézeskalács (Alaprecept Mohától. Tökéletes, én mindig ezt használom.)
Hozzávalók (20 db-hoz)
250 g liszt
50 g barnacukor
10 g szódabikarbóna
30 g vaj
125 g méz
1 db tojás
3 tk mézeskalács fűszerkeverék
1 tk őrölt fahéj
3 ek víz

Mézeskalács:
1. A mézet a vajjal és a cukorral megolvasztjuk, majd hűlni hagyjuk.
2. Egy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat: lisztet, szódabikarbónát és a fűszereket.
3. Közepébe ütjük a tojást, majd hozzáadjuk a mézes keverékünket, a vizet és kézzel jól összegyúrjuk. 4. Letakarva egy éjszakán át hűtőben pihentetjük.
5. Másnap a hűtőből kivéve lisztezett gyúródeszkán átgyúrjuk és 4-5 mm vastagra nyújtjuk a tésztánkat. 6. Tetszés szerinti formákat szúrunk ki belőle, majd 180 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben 5-8 perc alatt aranybarnára sütjük.

Cake pop:

1. A darált mézeskalácshoz hozzáadjuk a krémsajtot, a vajat, a porcukrot és jól összedolgozzuk. Egy masszív, tömör, jól formázható masszát kell kapnunk.
2. Hűtőbe tesszük 20 percre. Addig előkészítjük a hungarocellt és a hurkapálcákat, illetve helyet a hűtőben.
3. A masszánkból tetszőleges nagyságú golyókat formálunk a tenyerünkkel (akkorát, hogy a pálcánk elbírja és ne repedjen szét rajta, illetve csússzon le róla), mindegyikbe egy-egy hurkapálcát szúrunk és visszatesszük a hűtőbe őket.
4. A csokoládé 2/3-át megolvasztjuk, majd amikor már felolvadt lehúzzuk a tűzről és belekeverjük a maradék csokoládét. (Nem vagyok egy nagy bonbon készítő, de annyit már nagyjából megtanultam, hogy ez a lépés azért fontos, mármint a csokoládénak a temperálása, hogy szép fényes, roppanó burok vegye körül a sütinket)
5. Amint ezzel megvagyunk elővesszük a sütinyalókákat a hűtőből és egyesével belemártjuk, vagy kanál segítségével bevonjuk a sütijeinket az étcsokoládéval. 
6. Még mielőtt a csokoládé megdermedne szórjuk le tetszés szerinti szórócukorral (én mézeskalács morzsával készítettem itt) és szúrjuk vissza a hungarocellbe őket. Nekem szépen megdermedtek szobahőmérsékleten is (kb. 10-15 perc), de a hűtőbe is visszatehetjük mártogatás után őket.

Lehet is osztogatni a nyalókákat!:o)

2013. január 22.

Klasszikus Kedd - Nudli

Ki ne ismerné gyermekkorom egyik kedvencét a nudlit?:) Ki hogy szereti? Mákosan, porcukrosan vagy  zsemlemorzsában sok lekvárral, porcukorral, egyéb ötlet? Nekem jöhet bárhogy! Ti ettetek már egyáltalán házit? Bevallom, én most először kerültem el a fagyasztott verziót, de mostantól csakis itthon fog készülni:)
Hozzávalók 4 személyre:
500 g áttört, héjában főtt burgonya
150 g rétesliszt
1 kisebb tojás
csipet só
Mákos:
200 g darált mák+porcukor ízlés szerint
Zsemlemorzsa:
200 g zsemlemorzsa
30 g vaj
porcukor ízlés szerint

1. A burgonyákat héjában só nélküli vízben puhára főzzük.
2. Még melegen megpucoljuk és krumplinyomón áttörjük.
3. Hagyjuk teljesen kihűlni.
4. Rászórjuk a lisztet, a csipet sót, hozzáadjuk a tojást is és egyneművé keverjük pár laza mozdulattal.
5. A tésztát lisztezett deszkán kb. 1 cm vastagra nyújtjuk és 1,5 cm vastag csíkokat vágunk belőle, amiből rudakat sodrunk. A rudakat 1 cm-es darabokra vágjuk.
6. Minden egyes kis darabból a deszkán vagy a tenyerünkben henger alakot formázva nudlikat gyártunk.
 7. Forrásban lévő vízben kifőzzük őket több kisebb részletben. Ha már feljönnek a víz tetejére (1-2 perc), még 1-2 percig főzzük őket. Lapát segítségével egy szűrőbe lapátoljuk a kifőtt nudli darabjainkat, hogy lecsepegjenek. Várjuk meg amíg kihűl, nem szabad előtte kevergetni, mert a tészta külseje nagyon ragacsos.
8. Ízlés szerint ízesíthetjük darált mákkal és porcukorral.
9. A zsemlemorzsás verzióhoz, a vajat felolvasztjuk és hozzáadjuk a zsemlemorzsát, amit barnára pirítunk. A nudlikat beleforgatjuk és jó sok porcukorral leszórva tálaljuk:)

2013. január 17.

Pihe-puha kuglóf csokoládéöntettel

Brutál édes, csokoládés boldogság hormonra vágyódván esett a választás erre a csodára egy osztrák magazinból. Hihetetlen mennyire puha, omlós, szájban olvadós, pudingos, brownie-szerű állaga van! Nem fogjátok elhinni, ráadásul hipp-hopp elkészül! Bánatra, jókedvre mehet a sok-sok csokoládé:)
Hozzávalók egy 15 cm-es mini kuglófformához (bármilyen 1 l-es sütőforma jó):
50 g finomliszt
2 ek holland kakaópor
125 g nádcukor
2 tojás
2 ek tej
125 g olvasztott vaj
1 tk vanília aroma
1 tk cukorszirup (0,5 dl víz, 150 g cukor)
Öntet:
150 g étcsokoládé (magas kakaótartalmú)
1 dl tej
pici vaj a sütéshez

1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
2. Cukorszirupot készítünk. 0,5 dl vízhez hozzákeverjük a cukrot, várjuk amíg felolvad és néhány percig főzzük, a felszínén képződő habot egy kanál segítségével leszedjük. Majd hagyjuk kihűlni. Egy üvegbe zárva nagyon sokáig eláll. (Koktélokhoz sem utolsó alapanyag:))
3. A száraz hozzávalókat, tehát a lisztet, kakaóport, nádcukrot öszekeverjük.
4. Mindezek után belekeverjük a tejet, a tojásokat, az olvasztott vajat, vanília aromát és a cukorszirupot.
5. A formánkat alaposan kivajazzuk, beleöntjük a tésztánkat.
6. Egy magasfalú tepsit megtöltünk 2-3 cm magasan vízzel, majd ebbe helyezzük a kuglófformánkat. Mehet is a sütőbe. A gőztől lesz ilyen isteni pudingszerű állaga:)
7. Kb. 50-60 percig tűpróbáig sütjük, majd hagyjuk hűlni, akármennyire is nehéz megállni:)
8. Az öntethez a tejben felolvasztjuk a csokoládét és még melegen meglocsoljuk vele a kihűlt kuglófunkat.
Lisa Kochen und Backen /2012.Nov-Dec

2013. január 15.

Klasszikus Kedd - Bukta (ízes, nutellás) amúgy meg "reload"

Boldog-boldog 2013-as évet együtt kedves Olvasóim! Megszületett az első idei klasszikus és egyben az első recept, bejegyzés is. Nemsokára (29.-én) egy éves lesz a blog, úgyhogy a "nagy" tavalyi összegzést azon jeles napra tartogatom:) Remélem mindenkinek jól teltek az ünnepi és hétköznapi napjai a konyhájában, nekem lassacskán sikerülhet visszarázódnom alkotói válságomból. A tegnapi hónak és a blog iránt érzett szeretetemnek köszönhetően tegnap sütöttem Nektek, méghozzá buktát!:) A recept maga Lúdanyótól való, én olaj helyett vajat használtam, annyi lett a különbség. Isteni foszlós, puha tésztájú! Életem legjobb buktája! (Ja, és nagy sikernek veszem, hogy életemben először felfutott az élesztőm:D)
Hozzávalók 18 db buktácskához:
250 g rétesliszt
250 g finomliszt
3 csipet só
6 ek cukor
3,5 dl langyos tej
25 g élesztő
1 dl olvasztott vaj (kb. 50 g vaj)
1 tojás
Töltelékhez:
200 g kemény lekvár (barack, eper)ű
Kenéshez:
50 g vaj

1. A tejet megmelegítjük, kb. 1 dl-t átöntünk egy bögrébe, hozzáadunk 1 tk cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és meleg helyen (én a sütőben) felfuttatjuk. (kb. 8-10 perc alatt felhabosodik)
2. A liszteket összekeverjük a sóval, cukorral, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a maradék langyos tejet, a tojást és az olvasztott vajat. Jól összekeverjük, egy lágy tésztát kell kapnunk (olyasmi lesz, mint egy sűrű galuska tészta).
3. A tésztánk tetejét megszórjuk egy kevés liszttel és konyharuhával letakarva 15 percet állni hagyjuk.
4. 15 perc elteltével jól átkeverjük és pár percig dagasztjuk a tésztánkat, majd újból leszórjuk kevés liszttel a tetejét és letakarva 1 órán át kelesztjük.
5. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
6. Egy tepsit alaposan kivajazunk.
7. Tésztánkat lisztezett deszkára borítjuk, a tetejét is belisztezzük és 1 cm vastagra nyújtjuk.
8. Kb. 8x8 cm kockákra vágjuk (nekem nem mindenhol jött össze:)), szóval ez nem egy alapszabály. Nekem így összesen 18 kis buktám lett.
9. A tésztákat kezünkkel kissé még szétnyújtjuk és a közepébe helyezünk tetszés szerinti lekvárt, majd feltekerjük, az oldalait benyomkodva, hogy nehogy onnan elmeneküljön a lekvár sütés közben.
10. Amint feltekertünk egyet, mindenhol lekenjük vajjal és szorosan egymás mellé rakosgatjuk őket a tepsiben, lehetőleg a hajtással lefele.
11. Előmelegített sütőben kb.20 perc alatt szép aranybarnára sütjük őket.
Porcukorral megszórva melegen az igazi:) Nálam készült most sárgabarackos, eperlekváros és nutellás is.
Sárgabaracklekvárral
Eperlekvárral
Nutellával

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Hiba történt a modul működésében