2012. december 13.

"Gesztenyepüré" - pohárban, gombócba gyúrva

Sok poharas desszertet láthattatok mostanság a blogon (már ha volt bejegyzés:)), már nem titok nagyjából mind a Food Show menü kreálása közbeni ötletelgetések során születtek meg ezek a receptek. Ez a gesztenyepüré is a maga klasszikus mivoltával, pár apró csavarral, alapanyagok minimális cseréjével máris az ünnepi asztal éke lehet:) Nagyon nagy bánatom, hogy manapság nem halmozlak el Benneteket jobbnál jobb ünnepi fogásokkal és készülünk együtt szeretetben, békességben az év legszebb ünnepére..., hozzáteszem a mézeskalácson és a bejglin kívül nem is nagyon készült még semmi karácsonyi itthon, hisz a nagy vacsorát mindig a szülőknél töltjük, így nekem a karácsonyi menün effektíve nem kell agyalnom....csak a sütikeeeen:o) Remélem sikerül majd még Nektek hoznom valami finom süteményt még karácsony előtt! Addig is kellemes sütkérezést, szeretetben való készülődést kívánok Nektek is! Mit szóltok az új karácsonyi hangulathoz a blogon?:)
Hozzávalók 6 személyre:
250 g gesztenyepüré
2 ek holland kakaópor
1 ek baracklekvár
250 g mascarpone
50 g porcukor
1 dl tejszín habbá verve
1 rúd vanília kikapart magjai

1. A gesztenyepürét villával jól összetörjük, majd a kakaóporral és a lekvárral öszegyúrva 2-3 cm átmérőjű golyókat formálunk belőlük. Felhasználásig hűtőben tároljuk.
2. A tejszínt habbá verjük.
3. A mascarponét összekeverjük a porcukorral, a vaníliarúd kikapar magjaival és a felvert tejszínnel.
4. Tálaláskor a pohár aljára teszünk a vaníliás krémünkből, majd bele helyezünk egy gesztenye golyót, és kakaóporral leszórjuk.
5. Díszítésképp habcsókot sütöttem a tetejére.

2012. december 6.

Segíts velünk!


KARÁCSONY
„Méz, fahéj, ánizs, gyömbér, szegfűszeg, mák, dió, sültalma...
... ezek az ízek és illatok számomra nélkülözhetetlenek az ünnepi készülődés alatt, mert egy szempillantás alatt karácsonyi hangulatot teremtenek.
Az adventi időszak örömét és meghittségét semmi sem teszi tökéletesebbé, mint a családdal együtt töltött idő, és a közösen készített sütemények ínycsiklandó illata.” 

Ez a meghittség sajnos nem mindenkinek adatik meg.

Hosszú évek óta indít adománygyűjtő kampányokat a Kifőtük.hu remek csapata, szerencsémre az idén is részese lehetek a Kifőztük Karácsony 2012 elnevezésű adománygyűjtő akciónak.
Kiscsapatot alkotva, Móricz Tündével (Nagymamám konyhájából), Szabó Noémivel (Mandulasarok), Szabó Zsuzsával, Pergel Katival (FoltosBoltos) és Dénes Péterrel (Gour-man), a  Dankó utcai Wesley János Óvodát – melyet sokan csak Hajléktalan óvodaként ismernek - szemeltük ki, nekik szeretnénk kampányolni. 

Az intézményt a szükség hívta életre. 2005-ben kezdte meg működését a Wesley János Lelkészképző Főiskola néhány tantermében és szociális helyiségében, de sajnos a normatívából nem fenntartható, a szülők pedig képtelenek anyagi áldozatot vállalni. Célja, hogy a külső Józsefvárosban élő szegény családok gyermekei megfelelő oktatási intézménybe juthassanak. 

Mivel a pénz mindenhol a legkevesebb kategóriába tartozik, az idén a tárgyiasult adományoké a főszerep, élelmiszer, ruha, játék, tisztítószer. 
Hogy minek is örülne az Óvoda sok kis lakója? Íme egy lista, hogy könnyebb legyen az adományozás: 
gyermek ruha 3-7 éves korig (ha nem új az nem baj, csak jó legyen és tiszta),
játék 3-7 éves korig, 
mesekönyv,
színes ceruza, gyurma, festék, papír, ragasztó
tisztítószer, 
tisztálkodási szer – fogkrém, fogkefe, folyékony szappan, 
élelmiszer, sajnos a főzés nem megoldott, így számításba jöhet
o édes és sós keksz,
o szaloncukor, hisz itt a karácsony, 
o lekvár, 
o befőtt, 
o és bármi ami nem igényel főzést.

Ha nagyobb mennyiségű adományról lenne szó, vagy bármi gond adódna, kérjük jelezd felénk az ovikaracsony@kifoztuk.hu e-mail címen.

Adományok átvételének helyszíne és ideje:
1086 Budapest, Dankó utca 11. (WJLF épülete), munkanapokon 8.00-16.00
(Amennyiben ez az időpont nem megoldható, a főiskolai portaszolgálat átveszi a felajánlásokat munkaidőn kívül, szabad- és munkaszüneti napokon is.)
Az Óvoda számlaszáma: 11708001-20520380-00000000, 
telefonszám:210-5400/262 mellék


2012. december 4.

Narancsos fehércsokoládé mousse mézeskaláccsal és narancsfilével - DG Street Food Show

Képzeljétek el, hogy abban a hatalmas megtiszteltetésben lehet részem (ha még nem tudnátok:)), hogy engem is megkóstolhattok az idei Dining Guide Street Food Show-n a sok neves, kedvenc gasztrobloggereim mellett a Blogkóstolón:) Ha szeretitek a nyüzsgést, finom falatokat megosztani egymással, a téli ízeket, a különleges fogásokat, akkor mindenképpen a Hold utcai piacon van a helyetek 2012. december 6-9.-ig, akár minden nap! Személy szerint velem, a vega csapatommal (Vegasztrománia, Rozmaring és csokoládé) és a desszertemmel 9-én vasárnap találkozhattok 12-4-ig:) Várlak Benneteket sok-sok szeretettel és természetesen a mousse-al:)

Mousse
Hozzávalók (6 adaghoz)
150 g fehércsokoládé
80 ml tejszín
1 tojássárgája
4 tojásfehérje
1 narancs reszelt héja
narancs filé
mézeskalács
őrölt fahéj

1. A narancsot megmossuk, héját lereszeljük.
2. Gőzfürdő felett a fehércsokoládét felolvasztjuk, félretesszük hűlni.
3. A tejszínt felforraljuk, majd folyamatos kevergetés közben hozzáadjuk az olvasztott fehércsokoládéhoz.
4. Jól elkeverjük a reszelt narancshéjjal és a tojássárgájával is, majd hagyjuk kihűlni.
5. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, majd apránként a fehércsokoládés masszánkhoz keverjük, óvatosan, hogy össze ne törjük.
6. Poharakba egyenlő arányban elosztjuk a habunkat, majd lefedve egy éjszakán át hűtőben tároljuk.
7. Tálaláskor megszórjuk őrölt fahéjjal, narancs filét és egy kis mézeskalácsot helyezünk a tetejére.

Mézeskalács
Hozzávalók (20 db-hoz)
250 g liszt
50 g barnacukor
10 g szódabikarbóna
30 g vaj
125 g méz
1 db tojás
3 tk mézeskalács fűszerkeverék
1 tk őrölt fahéj
3 ek víz

1. A mézet a vajjal és a cukorral megolvasztjuk, majd hűlni hagyjuk.
2. Egy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat: lisztet, szódabikarbónát és a fűszereket.
3. Közepébe ütjük a tojást, majd hozzáadjuk a mézes keverékünket, a vizet és kézzel jól összegyúrjuk. 4. Letakarva egy éjszakán át hűtőben pihentetjük.
5. Másnap a hűtőből kivéve lisztezett gyúródeszkán átgyúrjuk és 4-5 mm vastagra nyújtjuk a tésztánkat. 6. Tetszés szerinti formákat szúrunk ki belőle, majd 180 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben 5-8 perc alatt aranybarnára sütjük.

Alaprecept Mohától. Köszönöm:)

Narancsfilé
1 db narancs

1. A narancs héját levágjuk, majd a gerezdeket óvatosan egy éles késsel kifilézzük.

Alapvetően azért választottam ezt a receptet, mert decemberben már javában a karácsony szellemében járunk és így igyekeztem a karácsonyi hangulatot, ízvilágot egy pohárban összesíteni. A fehércsokoládé-narancs nagyszerű páros, a jellegét adó mousse mivolta pedig szerintem nagyon is elegánssá teszi ezt a desszertet. Nagyon szeretem a különböző halmazállapotokat egy fogásban, így a könnyű hab mellé kellett egy ropogós, és egy könnyed, friss fanyar ízhatás is. Így alkot a habkönnyű mousse-a friss narancsfilé-a mézeskalács egy nagyszerű karácsonyi hármast. Nagyszerű könnyű desszert lehet az ünnepi asztalunkon is.

Csapatunk receptjei a Dining Guide oldalán.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...