2012. október 31.

Mézeskalács mousse

Sose fordult még velem elő, hogy ilyen korán a szeretet ünnepének lázában égjek. Már két héttel ezelőtt megsültek az első mézeskalácsok, a hétvégén még karácsonyi zene is szólt a lakásban két szám erejéig, de aztán a dallamoknak véget vetettünk NY-el, hisz ez mégiscsak túlzás:) Egyfolytában karácsonyi ízeken töprengek (természetesen főleg desszerteken) és így jött az ötlet mézeskalács sütés közben, hogy ez az ízvilág valamilyen könnyed desszertben is visszaköszönhetne. Így lett ez a mousse, igazi téli álom:) Ti is várjátok a decembert?
Hozzávalók 6 adaghoz (6x150 ml):
Mousse:
150 g fehércsokoládé
80 ml tejszín
1 tojássárgája
4 tojásfehérje
1 tk reszelt narancs héj
2 tk mézeskalács fűszerkeverék
habcsók
reszelt étcsokoládé

1. Narancsot megmossuk, héját lereszeljük.

2. Gőzfürdő felett a fehércsokoládét felolvasztjuk, félretesszük hűlni.
3. A tejszínt felforraljuk, majd folyamatos kevergetés közben hozzáadjuk az olvasztott fehércsokoládéhoz.
3. Jól elkeverjük a reszelt narancshéjjal, a mézeskalácsfűszerrel és a tojássárgájával is, majd hagyjuk kihűlni.
4. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, majd apránként a fehércsokoládés masszánkhoz keverjük, óvatosan, hogy össze ne törjük.
5. Poharakba egyenlő arányban elosztjuk a habunkat, majd lefedve egy éjszakán át hűtőben tároljuk.
6. Tálaláskor megszórjuk reszelt étcsokoládéval, és egy habcsókot helyezünk a tetejére.

Habcsók:
30 g tojásfehérje
30 g nádcukor
1 csipet só

1.  A sütőt előmelegítjük 90 fokra. 
A tojásfehérjéből kemény habot verünk, majd fokozatosan hozzá adagoljuk a cukrot. (Akkor jó a habunk, ha a habverő végén kacsacsőrök lengenek:))
2. Tetszés szerinti méretben habzsákkal egy sütőpapírral bélelt tepsire nyomkodjuk a kis csókjainkat.
3. Előmelegített sütőben 2 órán keresztül szárítjuk a csókjainkat.
A habcsókot Mandulasarok Noémi receptje alapján készítettem.

2012. október 30.

Klasszkius Kedd - Sütőtök

Mai klasszikusom a legfinomabb téli csemegék egyike gyerekkorom óta. Nagyon szeretem a lakásban terjengő illatfelhőt miközben sül, igazi téli melegséget sugároz. Kedvező árfekvésű ebben az időszakban, tele van vitaminokkal (A,B,C), ásványi anyagokkal, antioxidáns tartalma sem elhanyagolható, de én az íze miatt szeretem. Képzeljétek én még nyersen is szeretem ropogtatni:) Nagyon szeretem a sokoldalú felhasználhatóságát is, amiről a későbbiekben hozok is majd Nektek recepteket:) Ti szeretitek a sült sütőtököt?:)
Hozzávalók 2-4 személyre:
1 sütőtök

1. A sütőtököt megmosom, feldarabolom tetszés szerinti nagyságú darabokra.
2. Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk őket.
3. 180 fokra előmelegített sütőben 1-1,5 óra alatt megsütjük. 

A világ legegyszerűbb dolga elkészíteni, kivéve a darabolást! Ahhoz hívjatok segítséget:) Szerintem akkor a legfinomabb, ha egy kicsit megkaramellizálódik rajta a kisült cukor, ahogyan  a képen is látszik! Mennyei édesség! Természetesen tetszés szerint sütés előtt fűszerezhetitek, mézzel is leönthetitek, de szerintem az igazi sütőtök magában a legfinomabb! Akkor indul be a szezonja főképp és érdemes vásárolni, ha már megcsípte őket a dér:)

2012. október 29.

Lazacos kosárkák

Korábban már elkészítettem ennek a kosárkának az édes, nyári változatát és azóta sem hagyott nyugodni, milyen sós ízekkel lehetne tovább bolondítani. A bolti réteslap egy igazi nagy segítség a konyhában (persze nem lehet összehasonlítani az otthonival), szuper vendégváró, mutatós falatokat lehet belőle készíteni, millió-trillió féleképpen variálni a tölteléket. Hajrá hívjatok vendégeket kosárkázni:)
Hozzávalók 14 db kosárkához:
1 cs 8 lapos réteslap 
100 g olvasztott vaj
250 g natúr sajtkrém
100 g tejföl
1 salotta hagyma
3 tk friss kapor
200 g füstölt lazac
citrom
frissen őrölt bors
Kosárka:
1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
2. A réteslapot óvatosan széttekerjük és nagyon fontos, hogy a felhasználandó lapokat nedves konyharuhára terítsük majd, mert úgy nem szakadnak el.
3. Először az első nagy réteslapot ráterítjük a nedves konyharuhára és késsel óvatosan 10x10 cm-es négyzetekre vágjuk. (9 négyzetünk lesz)
4. Lekenjük a négyzet lapokat vajjal (ilyenkor a vajtól könnyen formázható és jól összetapadnak majd a lapok egymáson), majd egy muffinsütő formába tapogatjuk egyesével úgy, hogy az elsőhöz képest a másodikat kissé elforgatva helyezzük rá. Így járunk el a harmadik és a negyedik lap esetében is. Tehát négy rétegű a kosárkánk. Ilyenkor a vajtól könnyen formázható.
5. Ugyanezt eljátszuk még 7x, hiszen 8 lapos a nagy réteslapunk.
6. Ha megtelt a muffinforma kosárkákkal, akkor betoljuk a sütőbe kb. 8 percre. Figyelgessük meg ne égjen. Ahogy szép aranybarnára pirultak, jöhetnek is ki onnan:)
Töltelék:
1. A sajtkrémet összekeverjük a tejföllel.
2. A hagymát finomra vágjuk és hozzá adjuk a tejfölös keverékhez.
3. Sózzuk, borsozzuk, friss kaprot keverünk hozzá.
4. 1x1 cm-es kockákra daraboljuk a lazacunkat.
5. Összeállítjuk a kosárkát. A kosárkába kanalazunk 1-2 evőkanálnyi sajtkrémes keveréket, lazac darabokat halmozunk rá, firss kaporral megszórjuk és friss citrom levet facsarunk rá.

A kosárkákat előző nap is elkészíthetitek, viszont mindig fogysztás előtt töltsétek meg a kosárkákat, mert különben a töltelék szétáztatja a kosárka alját. 

2012. október 22.

Szezámmagos csokoládétorta

A Blogkóstoló 5. fordulójának háziasszonya Hankka megkegyelmezett a későn jelentkezőknek, mint én, így hála az égnek elkészíthettem ezt az isteni tortát Linyah blogjáról, ugyanis így ő lett az én párom. Nagyon örültem, hiszen egyébként is szoktam őt olvasgatni és nehéz volt választani a sok ötletes finomság közül, de végül ez a brutál csokis bomba nyert:)
Hozzávalók egy 20 cm-es tortaformához:
120 g vaj
50 g étcsokoládé (min.70%)
40 g szezámmag
3 tojás
150 g nádcukor
50 g holland kakaópor
100 g liszt
vaj a forma kikenéséhez

1. A sütőt előmelegítjük 170 fokra.
2. A vajat és a csokoládét gőz felett megolvasztjuk, majd félre tesszük hűlni.
3. A lisztet összekeverjük a kakaóporral.
4. A tojásokat a cukorral habosra verjük, majd hozzáadjuk a lisztes és az olvasztott vajas-csokoládés keveréket is.
5. A formánkat kivajazzuk, majd egyenletesen eloszlatjuk benne a szezámmagot, úgy hogy mindenhol fedje a formánkat.
6. Beleöntjük a tésztánkat a formába és 20-25 perc alatt megsütjük úgy, hogy a közepe még remegős/folyós legyen.

Mennyei volt! Köszönöm Linyah itt is:) Vanília fagylalttal és lekvárral ettük. Tényleg muszáj, hogy folyós legyen a közepe, úgyhogy ne süssétek túl!

2012. október 19.

Töltött padlizsán

Akármennyire is az édességek uralják itt a tömeget a blogon eszünk ám főtt és sós ételt is:) Ilyen volt ez a szuper egyszerű, gyors, könnyű ebéd is. Nagyon nagy előnye, hogy fantáziátokra és a hűtő tartalmára van bízva a töltelék sorsa, így akár minden alkalommal variálhatjátok a tartalmat.Töltsetek zöldséget, gyümölcsöt:)
Hozzávalók két személyre:
2 padlizsán
250 g ricotta
100 g tejföl
1 kaliforniai paprika
1/2 salotta hagyma
100 g sonka /serrano, kanadai bacon: nekem fele-fele most, mert ezt adta a hűtő:)/
fél citrom leve
só 
frissen őrölt bors

1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
2. A padlizsánokat megmossuk, elfelezzük, fél citrom levével egyenként meglocsoljuk, sózzuk, borsozzuk és állni hagyjuk amíg elkészítjük a tölteléket.
3. A ricottát villával áttörjük, hozzá keverjük a tejfölt és sózzuk, borsozzuk.
4. A hagymát, paprikát, sonkát apró kockára daraboljuk, majd hozzá keverjük a ricottához.
5. A tölteléket elosztjuk a padlizsánok között és a sütőbe teszük.
6. 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.

Magában vagy rizzsel, ha van sajt otthon, akkor reszelt sajttal is megszórhatjátok a tetejét:) Én simán elfogyasztottam egyedül 1 egész padlizsánt, de én többet eszem, mint NY, úgyhogy ez nem mérvadó:D

2012. október 16.

Klasszikus Kedd - Zserbó

Újra kedd, újra klasszikus:) Egyik kedvenc süteményemet osztom meg Veletek, kiskoromban ölni tudtam volna minden szeletért a szentendrei Surányi cukrászdából, most már csak azért nem, mert tudom, hogy sárgabaracklekvárból készül és nálam az tiltó listás:) Természetesen magunknak szoktam helyettesíteni "piros" lekvárral, de ez most  a klasszikusság nevében készült és így legalább nem ettem belőle csak egy falatot:)
Hozzávalók 20x30 cm-es tepsihez:
Tésztához:
500 g liszt+nyújtáshoz
15 g élesztő
200 g vaj
20 g vaníliás cukor
30 g barnacukor
120 g tejföl
1-2 ek tej (ha szükséges)
csipet só
Töltelékhez:
250 g darált dió 
100 g porcukor
300 g sárgabaracklekvár /vagy bármilyen más lekvár/
fél citrom reszelt héja
1 ek rum
Mázhoz:
100 g étcsokoládé
1 ek étolaj

Töltelékhez:
1. A lekvárt kis edényben melegítsük fel, adjuk hozzá a citrom héját, a rumot, majd hagyjuk kihűlni.
2. A darált diót összekeverjük a porcukorral.

1. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, az élesztővel és a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk a tésztánkat. (Én nem szeretem pihentetni, mert úgy nagyon megkelnek a lapok.)
2. Négy lapot kell készítenünk, így négy egyenlő részre osztjuk és egyenként lisztezett deszkán kinyújtjuk őket a tepsi méretéhez igazodva.
3. Ahogy megvan az első lapunk, a kivajazott tepsibe helyezzük.
4. Megkenjük jó sok lekvárral, megszórjuk a cukros-diós keverékkel és mehet rá a következő lap. Ismét egy töltelékes rész jön, majd egy újabb lap. Végül egy töltelék rész és a tetejére pedig újból a kinyújtott lap.
5. A legfelső lapot megszúrkáljuk villával, majd egy fél órát pihentetjük az összeállított süteményünket.
6. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
7. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük, majd hagyjuk kihűlni.
8. A mázhoz az étcsokoládét gőz felett megolvasztjuk, majd hozzákeverjük az étolajat.
9. Még forrón a kihűlt süteményünk tetejére öntjük és hűtőben hagyjuk szilárdulni 1 órát. Tálalni szerintem szobahőmérsékletűen érdemes. (Az olajra azért van szükség, hogy a csokoládé ne törjön meg szeleteléskor)

A tészta íze alapvetően a bejglire hajaz,  vétek kihagyni a palettáról, főleg, hogy jön a téli szezon:)

Recept kicsit átformálva egycsipettől.

2012. október 11.

Citrom tarte

Ő az első jobban sikerült tarte-om, majdnem tökéletes lenne, ha épp időben kivettem volna a sütőből:) Úgyhogy a recept tuti, csak én voltam béna:) Ilyen is megesik néha, de az íze így is utánozhatatlan. Igazi friss, üde, könnyed desszert a sok csokoládé után pedig különösen jól esik! Sajnos ő is eteti magát, így minden szeletnek jó előre legyen meg a gazdája különben kettőnél nem álltok meg ahogy én sem:)
Hozzávalók egy 20 cm-es piteformához vagy 5 db 10 cm-eshez:
Tésztához:
180 g puha vaj
280 g liszt
2 ek porcukor
120 g tejföl
Töltelékhez:
75 g barnacukor
6 tojássárgája
fél lime leve
1 citrom leve és reszelt héja
1 lime reszelt héja
400 ml créme fraiche (tejföl is jó)

1. A vajat, a lisztet, a porcukrot összemorzsoljuk.
2. Hozzáadjuk a tejfölt és labdát gyúrunk  a tésztából. 
3. Folpackba csomagoljuk és 20 percre a hűtőbe tesszük.
4. Kilisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk a tésztánkat 3mm vastagra, majd kibéleljük a piteformánkat a tésztával. ( Ha sok kicsit készítünk akkor ezt többször megismételjük)
5. A tésztánkat szurkáljuk meg villával, majd rakjuk vissza a hűtőbe ismét egy 20 percre.
6. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
7.  A pite tésztánkat takarjuk le sütőpapírral és helyezzünk rá babot/lencsét/kerámiagolyókat. (Ez a nehezék lenyomja a tésztánkat)
8. Süssük így 15 percen keresztül, majd vegyük le a sütőpapírt és a nehezéket a tésztáról és így süssük további 5 percig.
9. Sütés közben elkészíthetjük a tölteléket.
10. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, a citrom, lime levével és héjával, majd hozzáadjuk a créme fraiche-t is.
11. Töltsük meg a meleg pite tésztánkat a töltelékkel és süssük 180 fokon 20 percig!!! Akkor jó, ha megérintve a tölteléket szilárd, ruganyos az állaga és a színe CSAK citromsárga, semmi barna folt:)

Magában lehet is neki esni, amint elkészítem újra rakok fel a tökéletes mintapéldányról is képet Nektek, ami nem barna:) Ízében amúgy semmit nem változtatott rajta!

2012. október 9.

Klasszikus Kedd - Sült gesztenye

Jajj hát én imádom az őszt, a telet már csak a forralt bor és a sült gesztenye adta hangulat és illatfelhő miatt is. Gyerekkorom óta készítjük itthon és nincs annál jobb, mint amikor az otthon melegét járja át a sült gesztenye illata. TI szeretitek? Ha igen készítsétek TI is otthon ezt az igazi klasszikust:)
Hozzávalók 4 személyre:
400 g gesztenye

1. A gesztenyéket megmossuk és sütés előtt lehetőleg 1 nappal áztassuk be őket hideg vízbe úgy, hogy az mindet ellepje. (Ha nincs egy napunk, akkor is minimum 4 órával előtte áztassuk be, azért van szükség erre, hogy megszívja magát nedvességgel és ne legyen száraz.)
2. A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
3. A gesztenyékről leöntjük a vizet és mindegyik csúcsosabb felét kereszt alakban bevagdossuk.
4. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket, majd alufóliával letakarva 25-30 percig sütjük.
5. 30 perc után levesszük az alufóliát és így pirítjuk őket tovább 10-15 percig. ( Néha vegyünk ki egy-egy szemet ellenőrizni, hogy megsült -e, szemre akkor jó, ha már felpöndörödött a héja:))

2012. október 8.

Céklás csokoládétorta

Céklaőrület van, hát igen mostanság próbáltam ki először süteményben és elkapott a láz:) NY csodálatos céklás tortát sütött a szülinapomra (még most sem hiszem el-na de ez nem az:)) és férfi révén,  minden hozzávalóból jó sokat vett, valamit ki is felejtett a receptből, így történt, hogy maradt egy kiló céklám, amit azon nyomban elkezdtem felhasználni. Nem bírom elégszer hangsúlyozni, hogy a cékla mennyire jó  kesernyés étcsokoládéval párosítva, a ragacsos, pihepuha sütemény állagról nem is beszélve! Próba, csokitorta:)
Hozzávalók egy 20 cm-es formához (8-10 szelet):
120 g puha vaj
225 g főtt, reszelt cékla 
100 g étcsokoládé (min.70%)
250 g nyírfacukor
3 tojás
225 g finomliszt
2 tk sütőpor
Tetejére:
100 g vaj
200 g lágy krémsajt (Philadelphia)
50 g porcukor
1 tk vanília aroma
20g reszelt étcsokoládé

1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
2. Az étcsokoládét olvasszuk meg gőz felett.
3. Közben a vajat keverjük habosra, adjuk hozzá a nyírfacukrot, ezzel is keverjük habosra.
4. Adjuk hozzá egyesével a tojásokat, jól keverjük össze a masszánk, majd adjuk hozzá az olvasztott étcsokoládét is.
5. Keverjük hozzá a reszelt céklát. (1-2 céklát egészben puhára főzzük, megpucoljuk és reszeljük).
6. Végül adjuk hozzá a lisztet és a sütőport, így keverjük egyneműre a masszánkat.
7. Kivajazott sütőformába öntjük a masszánkat és 50-60 perc alatt tűpróbáig sütjük.
8. A tetejére a vajat habosra keverjük, majd hozzáadjuk a krémsajtot, a vaníliát és a porcukrot.
9. Szép egyenletesen bevonjuk vele a tortánk tetejét, majd leszórjuk a reszelt étcsokoládéval.
A megelpetés tortám:)

2012. október 4.

Répás sütemény

Ez egy igazi mennyei manna, imádom a zöldségeket a sütemények bármely fajtájába csempészni! Annyira finom, puha, ragacsossá varázsolja a tésztájukat, hogy nem lehet abbahagyni az falatozást és még 3 nap után is ugyanolyan friss az állaga. És tényleg. Ősz van, tagadhatatlan. Egyik nap esik, másik nap süt a nap, hullanak a falevelek, én szeretem és ilyenkor jönnek elő ezek a "téli fűszerezésű sütemények"(habár nálam fahéj őrület van:)). Már készült répatortás muffin, ez ennek a teasüteményes változata. De jó lenne ropogó tűz mellett, egy jó könyvvel és Chai teával a kezemben eszegetni ezt a süteményt! Végülis ebből már megvan a könyv és a süti...:)
Hozzávalók egy 10x30 cm-es sütőformához (1 csésze=2,5 dl):
8 közepes répa
3 csésze finomliszt/teljeskiörlésű fehér tönkölyliszt
3 tk sütőpor
1 tk szódabikarbóna
1 tk só
6 tk őrölt fahéj
2 tk őrölt gyömbér
1 tk őrölt szerecsendió
1 tk szegfűszeg
1,5 csésze növényi olaj
6 nagy tojás
2 csésze barna cukor
2 tk vanília kivonat

1. Sütőt előmelegítjük 180 fokra. A sütőformánkat kivajazzuk.
2. A répákat kislyukú reszelőn durvára reszeljük.
3. Keverjük össze a lisztet, sütőport, szódabikarbonát, sót és a fűszereket egy nagy tálban.
4. Keverjük össze az olajat, répát, tojásokat, barna cukrot és a vaníliát is.
5. A lisztes és a répás keveréket keverjük simára.
6. A masszánkat egyengessük el a sütőformánkban és süssük 25-35 percig, amíg szép aranybarna színe nem lesz.
7. Sütés után jól hűtsük ki, hogy szépen lehessen szeletelni.

Megmondom őszinteén, hogy  nehéz kivárni, mert mennyei illatok lengik be a lakás minden szegletét:) Egy kis sajtkrémes toppinggal feldobhatjátok, de ahogy már említettem én egy Chai teával meglennék vele egész este:D 

2012. október 2.

Klasszikus Kedd - Túrós csusza

Amióta nekem világ a világ és az eszemet tudom nagyon szeretem. és pont. Egy újabb klasszik csoda. Lehet enni sósan, szalonnával, bacon-nal, édesen cukorral, porcukorral (persze, szalonna nélkül:)), tejföllel, sütve, vagy csak főzve. Szerintem ismeritek, szeretitek? Én így készítem...
Hozzávalók 4 személyre:
400 g fodros nagykocka/kiskocka/csusza tészta
250 g túró
200 g tejföl
100 g bacon szalonna


1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
2. A bacon szalonnát kockázzuk, majd jól megpirítjuk egy forró serpenyőben.
3. A tésztát forrásban lévő sós vízben 5-10 perc alatt megfőzzük, leszűrjük, majd egy evőkanálnyi bacon szalonnából kisült zsírral összekeverjük a tésztánkat.
4. A túrót egy tálban villával összetörjük, sózzuk és hozzákeverünk 2 evőkanálnyi tejfölt is.
5. A tésztát összekeverjük a tejfölös keverékünkkel, egy jénai tálba tesszük, majd betesszük a sütőbe 15-20 percre, hogy megpiruljon a teteje.

Tálaláskor plusz tejfölt és pirított bacont halmozunk a tetjére tetszés szerint. Én nem szeretem szalonnából készíteni, valahogy sokkal jobban szeretem a bacon-nek az ízét. Sokan a tálaláskor csak kristálycukrot vagy porcukrot szórnak a tetejére. Ízlések és pofonok:)

2012. október 1.

444 JÁTÉK NYAMMMAL

A "nagy" Facebookon megírtam, hogy amint átlépjük a számomra kedvesnek mondható 444-es számot a lájkokat tekintve egy újabb játékot rendezek magunknak. Szánom-bánom ez egy pár napja megtörtént és itt is nagyon köszönöm Nektek, hogy olvastok és szeretitek NYAMMM-ot, nagyon boldog vagyok, nem is gondoltam volna ezt 10 hónappal ezelőtt:) Cserébe én is kedveskedek Nektek egy játékkal, illetve ajándékokkal. És akkor nem is szaporítom tovább a szót, jöjjön a lényeg:
Gyerekkorom óta a kedvenc számom a 4-es, így a témám is ekörül forog.
Feladat: Készítsetek bármilyen ételt (desszert, főétel, vega, húsos, falatok - tényleg bármilyet), aminek valamilyen köze van a 4-es számhoz (díszítés, darab, szelet, réteg, alapanyag, forma) a fantáziátokra bízom. Ha elkészítettétek, fotózzátok és küldjétek el nekem a nyammm.nyammm@gmail.com email címre a kész pályaműveket. Ha esetleg van blogotok, ott is megjeleníthetitek és akkor a linket is küldjétek el nekem.
Beküldési határidő: 2012. november 4. (vasárnap) éjfél
Sorsolás: 2012. november 6. (kedd)
Nyeremény: Ha már "4", akkor az a jó hírem van, hogy 4 embert is kisorsolok majd a beküldők közül,  akik szuper NYAMMM-os és nem nyammmos gasztro ajándékokkal fognak gazdagodni. Ezekről a motiváció kedvéért a későbbiekben hozok Nektek képeket!

Én imádok játszani, ajándékozni, remélem TI is, úgyhogy ötletelésre fel! Várom a fotóitokat:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Hiba történt a modul működésében