2012. augusztus 30.

Házi nutella - mogyorókrém

Be kell valljam, nutella imádó vagyok és körülöttem ezt mindenki tudja rólam. Én nem a magában kanalzgatós fajta fan vagyok azért, hanem a mindenre kenő: kekszre, kenyérre, sütire, brownie-ra, muffinra, piskótára, édesebbnél édesebb dolgokra, csak minél töményebb legyen, bármire képes vagyok pluszban rákanalazni (nutellás palacsinta tetejére még egy réteg nutella), így elég gyakori elem a polcunkon. Nagy homály fedi azonban, hogy hogyan is készülhet, miért pont mogyorókrém, amikor csak 13% mogyorót tartalmaz?! Régóta kiszerettem volna próbálni itthon elkészíteni és kapóra jött Dizájnmenza Le az E-kel! nagyszerű játéka. Sok interneten keringő recept között szörföztem, míg végül kialakult a sajátom. Nem mondom, hogy  a mogyoró tartalma lenne a legtöbb így is, de legalább tudjuk, hogy miből is készül, arról nem is beszélve, hogy mindössze 25 perc alatt. És az eredmény? Már egy üveg üres csupor:) NY pedig nem bírt róla leállni (pedig a nutellát nem szereti).
Hozzávalók 2x250g csuporhoz:
120 g PorXukor (sima porcukor is jó, csak a tudat, hogy így egészségesebb engem nyugtat:))
100 g vaj
2 ek méz
1 ek tejszín
4 ek sűrített tej (1/2 l tej, 1 dl tejszín, 2 ek PorXukor, 60 g vaj)/ a bolti is ugyanolyan jó/ 
120 g törökmogyoró
35 g holland kakaópor
1 tk vanília kivonat

Előzetes:
1. A legfontosabb a törökmogyoró pirítása és nagyon finomra darálása. Ezen múlik szerintem az egész krémnek az íze és állaga. Igazi pörkölt mogyoró ízűnek kell lennie. Akinek nincs kedve vacakolni a pirítással, pucolással és a darálással annak nyugodt szívvel ajánlom a "mogyi" féle egész pörkölt mogyorót, 80 g-os kiszerelésben árulják vagy a darált törökmogyorót, amit azt hiszem a Kalifa árul (ezt még azért pirítsuk meg serpenyőben)
2. A sűrített tejet, magunk is elkészíthetjük, a recept ötlete innen. Én most így készítettem.
3. A benne lévő tejszín és vaj miatt hűtőben tároljuk, de szerintem 1-3 napnál tovább úgysem fog tartani:)

1. A mogyorót egy serpenyőben megpirítjuk, majd egy konyharuhában ledörzsöljük a héját. Nem probléma, ha marad rajta valamennyi. (A pirításnál figyeljünk nehogy megégjen, mert akkor keserű lesz!)
2. Most jön a "legnehezebb" feladatunk a mogyoró darálása. A porcukorral együtt helyezzük több kisebb adagban a kávédarálónkba a pirított mogyorót, majd daráljuk. Akkor jó az állaga, ha már krémes. Így járjunk el amíg az egészet le nem daráltuk. (a legjobb a késes daráló lenne, de nekem még nincs:))
3. Elkészítjük a sűrített tejet. A tejbe keverjük a tejszínt, a vajat, a porcukrot,  és alacsony lángon főzzük, időnként kevergessük. Amikor elkezd sűrűsödni, folyamatosan keverjük, amíg jól be nem sűrűsödik.
4. A vajat, a mézet, a tejszínt, a sűrített tejet és a vanília kivonatot kis lángon egyneművé olvasztjuk, majd lehúzzuk a tűzről.
5. Hozzákeverjük a mogyorós-porcukros keveréket, a kakóport és simára keverjük. 
6. Kézi mixerrel krémesítjük 1 percig, hogy tényleg igazi nyúlós krém állaga legyen:)

Legközelebb tejcsokoládéval is kipróbálom, illetve ki ne szeretné, ha isteni mogyoró darabkák is ropognak benne, nálam az egyik így készült:) Amit tudtok TI is készítsetek otthon, E-k nélkül:) Nem mondom, hogy nem veszek többé nutellát, de ha úgy jön ki a lépés mostantól mindig készíteni fogom:)

2012. augusztus 28.

Szavazzatok a kedvenc blogotokra:)

Goldenblog 2012....az eddigieket csak szavazóként éltem meg, a mostanin viszont képzeljétek a "csodával" határos módon NYAMMM is az indulók között van a gasztroblog kategóriában. Nem gondolom, hogy ez olyan nagy dolog lenne, főleg, hogy a szavazatgyűjtésről vannak, illetve hallani különböző teóriákat, de nekem mégis szívet melengető érzés, hogy a listában látom a 8 hónapja nevelgetett blogom:) Rengeteg szuper blog közül válogathattok különböző kategóriákban, úgyhogy nézegessétek az indulókat és szavazzatok a kedvenceitekre TI is :o)
Szavazni itt tudtok: http://goldenblog.hu/szavazas.aspx

Klasszikus Kedd - Szilvás gombóc

Ismét kedd, ismét klasszikus, ismét egy gombóc:) Sajnálom, muszáj voltam végig pörgetni az összes gombóc lehetőséget ami a piacon fellelhető szezonális gyümölcsökből eszközölhető. Na és aki szilvásat szeretne enni, annak mostanság kell résen lenni, hisz jócskán van még a piaci forgatagban. Vegyétek és egyétek:)
Belső info: a blogot szeptember 1-19-ig szigorúan tanulás -és vizsgaidőszak sanyargatja, úgyhogy valamivel kevesebbet tudok majd posztolni, annak ellenére, hogy enni azért fogunk:) Készülök a nagy szakács vizsgámra, azzal a tudattal, hogy cukrász lennék inkább, na meg úgyis a gyakorlat során tanul meg mindent az ember, de biztos jó lesz valamire ez a papír is. Úgyhogy legyetek kitartóak új receptek terén, hisz nekem is annak kell lennem:) 
Hozzávalók kb. 20 gombóchoz:
Alap gombóc tészta:
1 kg burgonya
330 g liszt (300-400g , amennyit felvesz a tészta)
1 tojás
1 ek puha vaj
csipet só
Töltelék:
20 tk barnacukor/20 szem kockacukor
20 kk őrölt fahéj
10 db szilva 
Hempergetéshez:
200 g zsemlemorzsa
2 ek vaj
4-5 ek porcukor

1. A burgonyákat héjában megfőzzük, még azonnal melegében megpucoljuk és krumplinyomóval áttörjük. Egy tálcára kiterítve teljesen kihűtjük (nekem 10 perc volt).
2. Amíg hűl a krumpli, egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a zsemlemorzsát, a porcukrot és folyamatosan kevergetve pirítsuk aranybarnára. Vigyázzatok, mert hiphop megég!
3. A szilvákat mossuk meg, majd felezzük el és szórjunk a közepébe barnacukrot és fahéjat ízlés szerint.
4. Ha már kihűlt az összetört krumplink, akkor hozzáadjuk a tojást, a vajat, a sót.
5. A lisztet fokozatosan adagolva kezdjük el összegyúrni a tésztánkat, addig kell gyúrni, amíg nem ragad a kezünkhöz a tészta. Nekem 330 g lisztet vett fel.
6. Lisztezett gyúródeszkán cipó formájú tésztát gyúrunk és tetszőleges vastagságú szeleteket vágunk belőle (kb.1 cm, attól függ mennyi tésztát szeretnénk a szilvánk köré:)) lelapítgatjuk és a közepére helyezünk egy megtöltött szilvát.

7. A tészta széleit felhajtjuk, összefogjuk,  mint egy kis csomagot, úgy, hogy mindenhol befedje a szilvát, majd a tenyerünkben körkörös mozdulatokkal gombóccá gyúrjuk.

8. Egy edényben vizet forralunk egy csipet sóval. A víz akkor lesz jó, ha gyöngyözve forr, nem szabad nagyon forrnia.
9. Belehelyezzük óvatosan a gombócokat (én maximum 4-et főztem egyszerre) és figyelgetjük, nehogy letapadjanak az edény aljára, néha megkavargatjuk őket. Amint feljönnek a víz tetejére még 3 percig hagyjuk főni, majd óvatosan egy lapát segítségével a pirított zsemlemorzsába helyezzük át őket. 
10. A zsemlemorzsában pihengessenek kb.5 percet, hogy megdermedjenek, majd hempergessük meg őket, hogy mindenhol befedje a tésztát.

Fahéjas porcukorral szórjátok meg és lehet is osztogatni a gombócokat:)

2012. augusztus 21.

Klasszikus Kedd - Lecsó

Ki ne szeretné a lecsót? Aki meg nem szereti annak is millióféleképpen el lehet készíteni, hogy megszeresse. Egyszerűen csak hagyma, paprika, paradicsom vagy szalonnával, kolbásszal, virslivel, tojásosan, cukkinivel, fokhgymával, fűszerpaprikával, csípősen, padlizsánnal....mindenkinek megvan a maga kedvence. Ez itt a mienk.
Hozzávalók 6 személyre (ezalatt nem is érdemes bele fogni, hisz úgyis hipphopp elfogy)
30 g kolozsvári szalonna
1 ek zsír/étolaj
1 kisebb hagyma
15 db lecsó paprika
8 db paradicsom
30 - 50 g kolbász
1 tk fűszerpaprika
frissen őrölt bors
1 tk Piros Arany
1 tk Erős Pista /erős paprika

1. A szalonnát nagyobb darabokra vágjuk és kevés zsíradékon kisütjük a zsírját. (Az íze miatt szerintem elengedhetetlen, de én nem szeretem, ha együtt fől a zöldségekkel, így én mindig kiveszem a hagyma előtt)
2. A hagymát finomra vágjuk.
3. Amikor már pirulni kezdene a szalonna kiszedjük (benne is maradhat, ki hogy szereti) és a helyére tesszük a finomra vágott hagymát, amit üvegesre pirítunk.
4. Közben a paprikát feldaraboljuk tetszés szerint.
5. Ha a hagyma már jó, akkor lehúzzuk a tűzről és hozzáadjuk a fűszerpaprikát és jól elkeverjük az olajos hagymával. (Ez azért szükséges, hogy a fűszerpaprika ne keseredjen meg)
6. Hozzáadjuk a paprikát is és lefedve pároljuk, amíg a paprika meg nem puhul. Sózzuk.
7. Közben feldaraboljuk a paradicsmot és a kolbászt is.
8. Ha már megpuhult a paprika hozzáadjuk a paradicsomot és a kolbászt, majd tovább pároljuk együtt az egészet. 
9. Hozzáadjuk a Piros Aranyat, az erős Pistát, borsozzuk és ha szükséges még ízlés szerint sózhatjuk is.
10. Így az egészet kb. 15-20 perc alatt összefőzzük.

Friss puha fehér kenyérrel az igazi!

2012. augusztus 17.

Szedres-kakaós sütemény

Szeder-áfonya hetek vannak nálunk, szinte mindenbe pottyannak:) Amióta elkészítettem az Epres-citromos piskótát, azóta erre fáj a  fogam, hogy kakaós piskóta alapon szedrek csücsüljenek gyönyörű lila krémmel. Így hát, végre megvalósult és nyomban el is fogyott! Mesés páros ez a kakaó-szeder, bátran próbáljátok ki bármilyen formában! Most meg kell elégednetek ezzel az édes búcsúval 1 hétre, hisz NY-el eltűnünk a világ elől pihenni, de kedden lesz egy örök klasszikus, csak hogy megtörjem majd a csendet. Jó pihenést Nektek is még erre a nyárra, amennyi maradt belőle. 
Hozzávalók 15x25 cm-es piskótához (4 szelet):
Piskótához:
50 g liszt
3 tojássárgája
60 g nyírfacukor
csipet só
1 tk sütőpor
3 tojásfehérje
3 ek holland kakaópor
Krémhez:
250 g mascarpone
1 citrom leve
50 g szeder
3 ek porcukor
1 tk vanília aroma
Díszíteni:
300 g szeder

1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
2. A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük.
3. A tojásfehérjéből kemény habot verünk , majd óvatosan összekeverjük a tojásos cukorral.
4. A lisztet összekeverjük a sóval, sütőporral, kakóporral. Ezt is hozzáadjuk a tojásos krémhez.
5. Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit  és egyenletesen eloszlatjuk a tésztát. 
6. Kb. 10-15 percig sütjük.
7. Ha megsült megvárjuk míg kihűl és három egyenlő részre vágjuk.
8. Az 50 g szedret kézi mixerrel pürésítjük a krémünkhöz.
8. A krémhez a hozzávalókat összekeverjük, majd felhasználásig a hűtőben tároljuk.
9. A szedret megmossuk és díszítünk vele a rétegek között.

Összeállítás:
1. Egy piskóta lappal kezdünk, amit megkenünk krémmel, jönnek rá a friss szederszemek, majd rá megint piskóta, rá a krém, majd megintszeder. A tetejére helyezzük az utolsó piskótalapot és azt már csak a mascarpone krémmel kenjük meg. A legvégén pedig hulljon csak rá sok-sok szeder.

Ne is várjátok, hogy ezt szépen lehet enni vagy szeletelni:) Habzsolni lehet csak! Hűtőben tároljátok, HA nem fogyna el:)

2012. augusztus 16.

Nutellás gombóc

Abbahagyhatatlanul veszélyes desszert, főétel, reggeli, ebéd, vacsora, uzsonna! Állandóan ezt enném, de tényleg:o) Mondjuk amiben nutella van az csakis jó lehet! Alap gombóc tészta recept szerint készült, kötelező kipróbálni!
Hozzávalók kb. 20 gombóchoz:
Alap gombóc tészta:
1 kg burgonya
330 g liszt (300-400g , amennyit felvesz a tészta)
1 tojás
1 ek puha vaj
csipet só
Töltelék:
20 tk nutella
Hempergetéshez:
200 g zsemlemorzsa
2 ek vaj
4-5 ek porcukor

1. A nutellát adagoljuk egy pohárba (vagy akár az egész üveg mehet a fagyba) és helyezzük be a mélyhűtőbe, amíg a tésztánk elkészül.
2. A burgonyákat héjában megfőzzük, még azonnal melegében megpucoljuk és krumplinyomóval áttörjük. Egy tálcára kiterítve teljesen kihűtjük (nekem 10 perc volt).
3. Amíg hűl a krumpli, egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a zsemlemorzsát, a porcukrot és folyamatosan kevergetve pirítsuk aranybarnára. Vigyázzatok, mert hiphop megég!
4. Ha már kihűlt az összetört krumplink, akkor hozzáadjuk a tojást, a vajat, a sót.
5. A lisztet fokozatosan adagolva kezdjük el összegyúrni a tésztánkat, addig kell gyúrni, amíg nem ragad a kezünkhöz a tészta. Nekem 330 g lisztet vett fel.
6. A nutellát kivesszük a fagyasztóból és kanállal, késsel tetszés szerinti méretű darabokat vágunk.
7. Lisztezett gyúródeszkán cipó formájú tésztát gyúrunk és tetszőleges vastagságú szeleteket vágunk belőle (kb.1 cm, attól függ mennyi tésztát szeretnénk a nutella köré:)) 
8. A Lelapítgatjuk és a közepére helyezzük a nutella darabokat. (Gyorsan kell vele dolgozni, nehogy elolvadjon!)
7. A tészta széleit felhajtjuk, összefogjuk,  mint egy kis csomagot, úgy, hogy mindenhol befedje a tölteléket, majd a tenyerünkben körkörös mozdulatokkal gombóccá gyúrjuk.
8. Egy edényben vizet forralunk egy csipet sóval. A víz akkor lesz jó, ha gyöngyözve forr, nem szabad nagyon forrnia.
9. Belehelyezzük óvatosan a gombócokat (én maximum 4-et főztem egyszerre) és figyelgetjük, nehogy letapadjanak az edény aljára, néha megkavargatjuk őket. Amint feljönnek a víz tetejére még 3 percig hagyjuk főni, majd óvatosan egy lapát segítségével a pirított zsemlemorzsába helyezzük át őket. 
10. A zsemlemorzsában pihengessenek kb.5 percet, hogy megdermedjenek, majd hempergessük meg őket, hogy mindenhol befedje a tésztát.

A gombócokat kísérhetitek plusz nutellával, lekvárral, sok porcukorral is:)

2012. augusztus 15.

Körtés - kefíres süti

Chef Viki a 4. Blogkóstoló háziasszonya és az Őrült szakács blogját sorsolta ki nekem ebben a fordulóban. Az egész játék lényege, hogy az adott blogról kell bármilyen étket választani és megenni:) Jobbnál jobb finomságok vannak az Őrült szakácsnál, nehéz volt a választás, de végül ezt a könnyed, nyári körtés sütit szemeltem ki otthonra, bízván abban, hogy NY kedvence lesz. Hát, az lett. Tegnap este komoly harcot kellett vívnom, hogy ezt az utolsó 4 darabot ne tüntesse el:) Próbáljátok ki TI is! Köszönöm a receptet!
Hozzávalók egy kb. 30x25 cm-es tepsihez:
450 g kefír
4 db tojás
4 db körte (kb. 400 g)
90 g liszt
1 tk sütőpor
90 g búzadara
90 g cukor
2 cs vaníliás cukor
1/2 dl étolaj
csipet só
Tepsi kivajazásához:
10 g vaj
1 ek liszt 

1. A sütőt előmelegítjük 160-170 fokra.
2. A tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra verjük.
3. Hozzá adjuk a kefírt, az olajat, a lisztet,  a darát, a sütőport és egy csipet sót is és egyneműre keverjük.
4. A körtéket megpucoljuk és apró kockákra daraboljuk.
5. A tepsinket kivajazzuk, kilisztezzük, majd beleöntjük a tésztánkat és a tetejére halmozzuk a körtéket, amik szép lassan elsüllyednek majd a tésztába. ( a tésztába is bele lehet keverni, én elfelejtettem:))
6. 40-45 percig tűpróbáig sütjük.

Jó sok fahéjas porcukorral szórjátok meg:) Ez egy szuper alap kefíres süti recept, amit bármilyen gyümölccsel variálhattok! Én már variáltam is...., de az a jövő zenéje:)

2012. augusztus 14.

Klasszikus Kedd - Alap gombóc tészta - Sárgabarackos gombóc

Na ki nem ismerné ezt a klasszikust is, gyerekkorunkban a tányérunkon a sok-sok gombóc-gombóc hátán?:) Nálam ez egy bevált alap recept, melyet most megosztok Veletek is. Mivel én nem vagyok amúgy oda a sárgabarackért, mindig más finomsággal szoktam megtölteni, természetesen idővel ezt is megtudjátok majd:) De most jöjjön az igazi alap sárgabarackos gombóc, ahogy NY szereti:) Én is féltem tőle először, azt hittem nagy ördöngősség, de higyjétek el megéri learatni vele a babérokat! A leghosszabb időt a krumpli kifőzése veszi igénybe, úgyhogy gurigáljatok TI is:)
Hozzávalók kb. 20 gombóchoz:
Alap gombóc tészta:
1 kg burgonya
330 g liszt (300-400g , amennyit felvesz a tészta)
1 tojás
1 ek puha vaj
csipet só
Töltelék:
20 tk barnacukor/20 szem kockacukor
20 kk őrölt fahéj
10 db sárgabarack (nekem elég nagyok voltak, jobb a kisebb, abból több is lesz legalább:))
Hempergetéshez:
200 g zsemlemorzsa
2 ek vaj
4-5 ek porcukor

1. A burgonyákat héjában megfőzzük, még azonnal melegében megpucoljuk és krumplinyomóval áttörjük. Egy tálcára kiterítve teljesen kihűtjük (nekem 10 perc volt).
2. Amíg hűl a krumpli, egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a zsemlemorzsát, a porcukrot és folyamatosan kevergetve pirítsuk aranybarnára. Vigyázzatok, mert hiphop megég!
3. A sárgabarackokat mossuk meg, majd felezzük el és szórjunk a közepébe barnacukrot és fahéjat ízlés szerint.
4. Ha már kihűlt az összetört krumplink, akkor hozzáadjuk a tojást, a vajat, a sót.
5. A lisztet fokozatosan adagolva kezdjük el összegyúrni a tésztánkat, addig kell gyúrni, amíg nem ragad a kezünkhöz a tészta. Nekem 330 g lisztet vett fel.
6. Lisztezett gyúródeszkán cipó formájú tésztát gyúrunk és tetszőleges vastagságú szeleteket vágunk belőle (kb.1 cm, attól függ mennyi tésztát szeretnénk a barackunk köré:)) lelapítgatjuk és a közepére helyezünk egy megtöltött sárgabarackot.
7. A tészta széleit felhajtjuk, összefogjuk,  mint egy kis csomagot, úgy, hogy mindenhol befedje a barackot, majd a tenyerünkben körkörös mozdulatokkal gombóccá gyúrjuk.
8. Egy edényben vizet forralunk egy csipet sóval. A víz akkor lesz jó, ha gyöngyözve forr, nem szabad nagyon forrnia.
9. Belehelyezzük óvatosan a gombócokat (én maximum 4-et főztem egyszerre) és figyelgetjük, nehogy letapadjanak az edény aljára, néha megkavargatjuk őket. Amint feljönnek a víz tetejére még 3 percig hagyjuk főni, majd óvatosan egy lapát segítségével a pirított zsemlemorzsába helyezzük át őket. 
10. A zsemlemorzsában pihengessenek kb.5 percet, hogy megdermedjenek, majd hempergessük meg őket, hogy mindenhol befedje a tésztát.

Sok-sok porcukorral, plusz rumos sárgabarack lekvárral nyakon öntve már ehetitek is:) Gombócra fel!

2012. augusztus 9.

Fahéjas szederlekvár

Augusztusi befőzésem első példánya ez a lekvár. Igazi intenzív gyümölcs íz kerített hatalmába, ahogy megkóstoltam, a kevés fajéj pedig igazán sejtelmessé teszi. Természetesen készült sima szederlekvár is, de ahhoz, csak annyi a teendő, hogy kihagyjátok a fahéjat a receptből. Ahogy végig néztem a kamrapolcon, szinte minden eddigi lekváramból készült fahéjas is....lehet, hogy már tényleg függő vagyok! Mondjuk a lekváros palacsintát is mindig úgy ettem, hogy megszórtam őrölt fahéjjal a tetejét vagy még a feltekerés előtt a lekvárt bolondítottam vele, így legalább már erre a lépésre nem lesz szükség:) Jajj de jó lesz télen is érezni:)
Befőttes üvegek előkészítése
1. A befőttes üvegeket forrásban levő vízben főzzük pár percig, hogy lefertőtlenítsük, majd a tűzhelyben melegítsük őket 100 fokon a tetejükkel együtt, amíg meg nem töltjük lekvárral, ez azért fontos, mivel száraz dunsztban fog kihűlni a lekvárunk hosszú időn keresztül, így a baktériumok elpusztulnak.

Hozzávalók 2x250 ml üveghez:
600 g szeder
140 g nádcukor
2 tk őrölt fahéj
fél citrom leve
3/4 cs dzsemfix

1. A szedreket megmossuk, lecsepegtetjük.
2. A szedreket a cukorral, a citrom levével és a fahéjjal együtt egy edényben lassú tűzön elkezdjük forralni.
3. Amikor már a gyümölcsök puhák, illetve összefőttek, akkor hozzáadjuk a dzsemfixet és folyamatos kevergetés mellett további 3-4 percig főzzük.
4. A még forró lekvárt a forró befőttes üvegekbe töltjük, jó gyorsan és erősen rázárjuk a kupakját és még azon nyomban fejjel lefelé fordítjuk 5 percre. Ez azért szükséges, mert így vákuum képződik az üvegen belül.
Konyharuhával betakargatva a már kikapcsolt sütőbe tesszük fejjel felfelé fodítva a lekvárunkat és egy éjszakán át hagyjuk pihenni és kihűlni ott (száraz dunszt). A lényeg, hogy hagyjuk szép lassan meleg környezetben kihűlni, ez a baktériumok miatt fontos. Általában 1-2 nap, amíg teljesen kihűl.

Mehet is a palacsintába, kenyérre, tortára, sütire, vörös húsok mellé, kanálról-kanálra be a szánkba:)

2012. augusztus 7.

Klasszikus Kedd: Főtt kukorica

Gyerekkorom egyik kedvenc nyári finomsága is ez a klasszikus darab, de képzeljétek én most készítettem először:) Ez mindig anyukám kiváltsága volt régen, így nem készítettem, nem mintha olyan nagy ördöngősség lenne. Nagyon szeretem a főtt kukorica illatát, ahogy terjeng a lakásban, igazi nyári hangulatot hoz (a lakásban lévő 40 fok mellé:)). A sült kukorica is mennyei darab, azt is próbáljátok ki, sok vajjal és sóval! Na de nem is kertelek tovább, kukoricázzatok:)
Hozzávalók 2 személyre (fejenként 1 cső kukorica):
2 cső kukorica
víz

1. A kukoricák leveleit/héját leszedjük a sok kis vékony hajjal együtt. 
2. Egy edény alját kibéleljük a levelekkel, majd ráhelyezzük a kukorica csöveket.
3. Hideg vízzel felöntjük annyira, hogy ellepje, majd levelekkel lefedjük a tetejét.
4. Sózzuk, majd 30-40 percig főzzük.

Amikor megfőtt jól megsózzuk. A főzővízben hagyjuk kihűlni.

2012. augusztus 6.

Pizzatészta vol.2 - vastag - puha - levegős

Pizzatészta próbálgatásba fogtam, úgyhogy NY heti 2x biztos azt eszik, de még nem unja, sőt!:) Na ez az én tésztám:) Nekem ez eddig a favorit. Finom puha, vastag, levegős, és tényleg. Erre nem is kell több mondatot szaporítani:) Ti milyen tésztájú pizzát szerettek?
Hozzávalók 5 nagy pizzához:
1 kg finomliszt (fele lehet tönköly is)
2 cs szárított élesztő
2 ek só
1 ek cukor
6 dl langyos víz
6 ek olívaolaj
1 ek oregánó

1. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzá adjuk az élesztőt és az oregánót. Jól összekeverjük, majd egy mélyedést készítünk a közepébe.
2. A langyos vízben feloldjuk a cukrot és beleöntjük a liszt mélyedésébe.
3. Összegyúrjuk, hozzá adjuk a sót és az olívaolajat is. Addig dagasztjuk, amíg a kezünktől jól el nem válik a tészta. A tálat kiolajozzuk, beletesszük a tésztánkat és fél-1 órán át meleg helyen konyharuhával letakarva kelesztjük. A lényeg, hogy duplájára keljen.
4. Amikor megkelt, lisztezett deszkán átdolgozzuk és öt egyforma nagyságú részre szedjük. Mindegyikből kis kerek cipót formázunk és a tálba visszatéve meleg helyen további 30 percig kelesztjük őket.
5. A sütőt előmelegítjük 220 fokra.
6. A tésztákat egyesével nyújtófával kör alakúra nyújtjuk, majd ezután kézzel, körkörösen kihúzzuk a kivánt vastagságúra és nagyságúra. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.
7. Megkenjük paradicsomszósszal/pizzaszósszal, rápakoljuk a kívánt feltéteket, sajtot szórunk a tetejére és a sütő utolsó előtti rácsán (nekem az utolsó égette) 15 perc alatt megsütjük.

Amelyik gombóc tésztát nem használjuk, fel nyugodtan mehet a mélyhűtőbe, nekem 1-2 óra alatt kiolvadt!

Nálam a feltét most 2 pizzára ez volt:
125 g hámozott paradicsom
1 gerezd zúzott fokhagyma
200 g koktél paradicsom
1 ek olívaolaj
1 tk só
1 tk cukor
5-6 darab friss bazsalikomlevél
6 szelet bresaola sonka
12 db szárított paradicsom
30 g reszelt fehér cheddar

1. Egy edényben felforrósítjuk az olívaolajat, átfuttatjuk rajta 1-2 perc alatt a fokhagymát (vigyázzunk nehogy megégjen!)
2. A koktél paradicsomokat elfelezzük.
3. Hozzáadjuk a hámozott paradicsomot, a koktél paradicsomoknak a felét, sót, cukrot, bazsalikomleveleket és addig főzzük, amíg  a paradicsomok meg nem puhulnak.
4. Ha kész megkenjük a szósszal a tésztánkat, mehet rá a sonka, sajt, szárított paradicsom, majd a koktél paradicsomok és irány a sütő:) 

Recept ötlete innen.

2012. augusztus 3.

Mini sajtsütemény

Tinédzserkorom óta sajttorta imádó vagyok. Akkoriban mindig anyukámmal jártam bevásárolni, jajj úgy szerettem, teljesen más hangulata volt, mint most felnőtten:). Minden került a kosárba, mi szem szájnak ingere, de a favoritom a Corában kapható sajtsüti (Exquisa) volt. Még most is lehet kapni és csak ott! Ha tehetitek kóstoljátok meg:) Azt az ízt próbálom, mindig keresni, elkészíteni a saját sajtsütijeimben, de valahogy sosem sikerül otthoni körülmények között reprodukálni....valószínüleg az ízfokozók és különböző mesterséges adalékanyagok miatt, de nem baj, akkor is finom:) Na de ez már nagyon hajaz az eredetire mindenféle furcsaság nélkül:) 
Hozzávalók egy 8 szuflé formához:
375 g Philadelphia krémsajt
50 g nyírfacukor
2 tojás
100 g szeder
100 g málna
1 lime leve
1 ek nyírfacukor
1 ek málnalekvár
vaj a forma kikenéséhez

1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
2. Keverjük simára a sajtkérmet, a tojásokat és a cukrot. 
3. A szuflé formáinkat vajazzuk ki.
5. A sajtos masszánkat osszuk el a szuflé formákban (kb. 3/4-ig töltsük), majd mehet is a sütőbe. 30-35 percig sütjük.
6. Várjuk meg míg teljesen kihűl, szedjük ki a formából, de akár benne is maradhatnak, majd pakoljuk rá a friss gyümölcsöket.

Én a gyümölcsök felét összerottyantottam a cukorral, a lekvárral és a lime levével 3 perc alatt és ezt kanalaztam a tortára, majd erre rá a firss gyümölcsöket! Mennyei ízkavalkád:)
Ezeket a mini sajtsütiket a sajttortám alapján készítettem. Bármilyen gyümölccsel variálható a tetején.

2012. augusztus 2.

Vaníliás-fahéjas őszibaracklekvár

Ez a júliusi befőzésem eredménye. Elég sok gyümölcsről lemaradtam ebben a hónapban....málna, sárgabarack, cseresznye mind eltűnt a piacról vagy már nagyon drágák:( Úgyhogy kedves olvasóim, én mint első éves befőző megtanultam, hogy résen kell lenni, sőt első szabály, hogy találjatok egy megbízható, minőségi termelőt, aki hipp-hopp hozza Nektek a friss, épphogy leszedett gyümölcsöket több rekesszel, arról nem is beszélve, hogy "elfogadható", ár-érték aránynak megfelelő áron legyen:) (NY egyik fő elve:)) Na nekem még nincs ilyen termelőm, de ha valakit tudtok ajánlani, szívesen fogadom a tanácsokat:) Visszatérve a lekvárra, én inkább őszi, mint sárgabarack "fan" vagyok, a család miatt fog készülni abból is, de csak ha találok a piacon. Sajnos a fagy sok barackot elvitt idén:( De őszi még ömlesztve van a pultokon, úgyhogy ebbe mindenképp vágjatok bele!
Befőttes üvegek előkészítése
1. A befőttes üvegeket forrásban levő vízben főzzük pár percig, hogy lefertőtlenítsük, majd a tűzhelyben melegítsük őket 100 fokon a tetejükkel együtt, amíg meg nem töltjük lekvárral, ez azért fontos, mivel száraz dunsztban fog kihűlni a lekvárunk hosszú időn keresztül, így a baktériumok elpusztulnak.

Hozzávalók 2x250 ml üveghez:
600 g őszibarack (héj és mag nélkül)
140 g nádcukor
1 rúd vanília
1 tk fahéj
fél lime leve
3/4 cs dzsemfix

1. Az őszibarackoknak a héját lehúzzuk, magját kivesszük és feldaraboljuk tetszés szerinti nagyságúakra. (nekem2x2cm-es darabok lettek)
2. Egy edénybe tesszük a barackokat, majd ráöntjük a cukrot, meglocsoljuk a lime levével és lassú tűzön elkezdjük lassan forralni.
3. Hozzáadjuk a vanília kikapart magjait, a fahéjat is.
4. Addig főzzük így össze őket, amíg a barack meg nem puhul. 
5. Mivel nagyobb darabokra vágtuk a barackokat, amikor már puhák, a felét egy tálba átmerjük, kézi mixerrel pürésítjük és utána visszaöntjük az edénybe és forrásig főzzük.
6. Hozzáadjuk a dzsemfixet és további 3-4 percig főzzük.
7. A még forró lekvárt a forró befőttes üvegekbe töltjük, jó gyorsan és erősen rázárjuk a kupakját és még azon nyomban fejjel lefelé fordítjuk 5 percre. Ez azért szükséges, mert így vákuum képződik az üvegen belül.
Konyharuhával betakargatva a már kikapcsolt sütőbe tesszük fejjel felfelé fodítva a lekvárunkat és egy éjszakán át hagyjuk pihenni és kihűlni ott (száraz dunszt). A lényeg, hogy hagyjuk szép lassan meleg környezetben kihűlni, ez a baktériumok miatt fontos. 2 nap alatt hűl ki általában nekem teljesen, de van amikor 1 napot se bír ki és felnyitjuk a lekvárt:)

Imádom a vaníliát, legszívesebben mindenbe tennék:) Varázslatosak ezek a kis ízbomba pöttyök a lekvárban:) Palacsintával már tesztelven is a lekvár...perfekt.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Hiba történt a modul működésében