2012. június 29.

Meggyes-mákos kocka

Hip-hip hurrrá tele a piac meggyel:) Végre szereztem be meggymagozót is, úgyhogy igazi friss gyümiből készülhetett el ez a finom piskótás sütemény! Szuper játék magozni, én legalábbis nagyon élveztem, bár csak két kilóval battyogtam haza:) Egyik kedvencünk ez a süti, ha valaki nem csípné a meggyet bátran próbáljátok ki ribizlivel, málnával vagy akár cseresznyével is. Én sajnos a kukacok miatt az utóbbit nem szeretem:) Jut eszembe, Nektek meggy vagy cseresznye?
Hozzávalók 1gy 20x30 cm-es tepsihez:
2 tojás
170 g Xukor nyírfacukor
2 ek házi vaníliás cukor (vagy 1 cs bolti)
csipet só
1/2 citrom reszelt héja
1 dl olaj
140 g joghurt
120 g liszt
60 g darált mák
1/2 cs sütőpor
minimum 3 marék meggy

1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
2. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját összekeverjük a cukrokkal, a citromhéjjal, a joghurttal és az olajjal.
3. A lisztet összekeverjök a sütőporral és a mákkal.
4. A lisztes keverékünket összekeverjük a tojásos masszánkkal.
5. A fehérjéből csipet sóval kemény habot verünk, majd óvatosan beleforgatjuk a masszánkba.
6. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.

Imádom a meggy savanykás ízét és a mákot vegyíteni. Nagyon finom vanília fagylalttal is!

Tavaly óta készítem csak a puffin nyomán, az arányokat minimálisan módosítva tőle, köszönöm!:)
Amint láthatjátok, ez a süti is nyírfacukorból készült és akik olvastok észrevehettétek, hogy legtöbbször azt használok. Kaptam egy lehetőséget, hogy kipróbálhassam a Xukor és a Naturecookta termékeit és az a jó hírem van számotokra, hogy ti is megvásárolhatjátok 10% kedvezménnyel a Biobolt oldalán. 
A kuponotok kódja: nyamm12 (A kuponkódot a vásárlás véglegesítésekor kell az ajándékutalvány mezőbe beírni!)

És akkor egy kis okosítás a termékekről:)

A finnországi származású Xukor (nyírfacukor) úgy készül, hogy a gyártás folyamán a nyír-és bükkfa rostjainak feltárását követően xilán elnevezésű poliszacharidot nyernek ki, amelyet az emberi szervezet által is emészthető monoszachariddá alakítanak. Az így kapott természetes édesítőszer ismertebb neve a nyírfacukor.

A nyírfacukornak számos előnye van a hagyományos cukorral szemben, hiszen alacsony glikémiás indexe (7) és szénhidrát tartalma (240 kcal/100 gramm) miatt fogyasztása nem vált ki inzulin választ, ezért cukorbetegek és fogyókúrázók is használhatják ételeik és italaik ízesítésére. Továbbá a gombáknak sem biztosít táptalajt, ezért alkalmazása még a nagyon szigorú candida diétába is belefér.

Az általuk forgalmazott eritritol egy francia gyártmányú természetes édesítőszer. Elnevezése, a Xukor Zero nagyon találó, hiszen glikémiás indexe 0, energia tartalma pedig mindössze 20 kcal/100 gramm. Az eritritol fogyasztása cukorbetegek és fogyókúrázók számára is megengedett, valamint más édesítőszerekkel ellentétben fogyasztása nem okoz semmilyen laxatív, purgatív hatást.
Bővebb információk a Xukor édesítőcsaládról: http://www.xukor.hu

A Nature Cookta márkanév alatt alternatív liszteket forgalmaznak.
Jelenleg gesztenye-, kókusz-, mandula-, szőlőmag-, törökmogyoró-, tökmag-, szezámmag-, napraforgóbél- és lenmagliszt színesíti a palettájukat.

A lisztek úgy készülnek, hogy először a friss alapanyagot hidegen zsírtalanítják, majd búzaliszt finomságúra őrlik. Ezzel a Magyarországon egyedülállónak számító eljárással nemcsak a lisztek olajtartalma csökken, hanem az Omega6 zsírsav tartalma is, ezáltal bátran használhatóak sütésre és főzésre, mert a hevítés során nem szabadulnak fel gyulladást okozó karcogén anyagok.
A magas rost, fehérje és vitamin tartalmú Nature Cookta liszteket fogyókúrázók, vegetáriánusok és vegánok is fogyaszthatják alacsony energia,- és szénhidrát tartalmuk miatt, valamint azoknak is jó szívvel ajánlható, akik nem szeretnek gabona alapanyagú liszteket használni ételeik elkészítéséhez. Bővebb információk a lisztjeikről: http://www.naturecookta.hu

2012. június 28.

Müzli korongok

Ti szoktatok reggelizni? Nekem sajnos feleklés után, nem nagyon kíván a gyomrom semmit 11 óra előtt, így jócskán elmegy értékes 4 óra a napból, ami nem túl egészséges. Reggel kell megalapoznunk a napunkat a sok értékes ásványi anyaggal, vitaminokkal, teljes értékű gabonákkal, gyümölcsökkel, magvakkal, fehérjével, hogy legyen energia a napra, beinduljon az emésztés és a testünk működése. 
A Nestlé szervezésében holnap egy bloggerreggelin veszek részt, ahová ezekkel a müzli korongokkal is készülök, úgyhogy ebből az apropóból is ma reggelire őket fogyasztottam és lehet, hogy mostantól reggeli függő leszek:) A reggeliről ígérem beszámolok Nektek, elég sok elmaradásom van az elmúlt egy hétből, igyekszem utolérni magamat ebben a nyári forgatagban a dög meleg konyhámban:)
Hozzávalók 7 darab koronghoz:
40 g vaj
160 g müzli
1 tojás
1 tojássárgája
30 g méz
1/4 cs sütőpor
1 tk őrölt fahéj
1/2 citrom reszelt héja

1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
2. A vajat egy lábosban megolvasztjuk, a müzlit átforgatjuk benne, majd lehúzzuk a tűzről.
3. Hozzáadjuk a tojást, a tojássárgáját, a mézet, a sütőport, a fahéjat és a citromhéjat is. Jól elkeverjük.
4. Nedves kézzel labdákat formálunk a masszából, amiket sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatunk egymástól 3 cm távolságban. 
5. Nedves kanál domború felével lelapítgatjuk a golyókat, hogy "korong" formájúak legyenek.
6. 10-12 percig sütjük, míg aranybarna nem lesz. 

Ne ijedjünk meg, ha a sütőből való kivételkor még puha egy kicsit, mert ahogy hűl, úgy keményedik, de melegen is isteni.

Reggelire, tízóraira, ebédre, uzsira nagyon is ajánlom:) Akár magában lekvárral, gyümölccsel, tejjel, joghurttal, kakaóval is bátran próbáljátok ki! Gyerkőcöknek szerintem jó játék lehet reggelente, hogy a sok hozzávalóból ők válogathatják ki a nekük tetsző falatokat (habár még nincs gyerkőcöm, de én játszottam gyerekkoromban ilyet, illetve fogok is:)) Nekem a 7 darab kevésnek bizonyult, úgyhogy nyugodtan duplázzátok csak az adagot:)

Update: A blogger reggeli szeptemberre tolódik, most kaptam az infót:) De legalább eljött a nap, hogy reggeliztem:)

2012. június 22.

Az igazi lángos 1957 óta:) - In memoriam Lehel piac

Gondolom, senkinek sem kell bemutatnom a lángost. Én még nem ismertem senkit, aki ne szeretné. Most igazi családi "hagyomány" titkot osztok meg Veletek:) Még nem tudhatjátok, de én egy "pék" családból származom (hiába, ez nem látszik azon, hogy az én élesztőim sosem futnak fel:)). Nagyszüleimnek pékségeik voltak, de bizonyos okoknál fogva anno meg kellett tőlük válni (államosítás). Így történhetett meg az, hogy 1957-ben az akkori Lehel téri piacon nagypapámnak egy bodegája lett és így elkezdődhetett a nagy "lángos gyártás":) Apukám és anyukám is a család többi tagjával heti 15.000 darab lángost sütöttek le (most számoltuk ki, rosszabb napokon csak 2 ezer darab ment el:)). Belegondolni is brutális ebbe a mennyiségbe, hát igen, akkor pörgött a lángos biznisz:) Én is sokat tengtem-lengtem gyerekkoromban ott, biztos ezért is szeretem nagyon a piaci forgatagot, bár akkor még a lángos készítés rejtelmei nem nagyon mozgatták meg a fantáziámat, inkább csak falatoztam:) Habár szüleim már nem sütik a bodegában az isteni lángosokat, otthon nagyon gyakran készítenek nekünk, természetesen az IGAZI RECEPT szerint, amit nagypapám készített a családban először 55 évvel ezelőtt. Akárhányszor újra készül otthon, mindig újra gyereknek érzem magam:)! Nagyon köszönöm ezt a sok-sok finom lángost:) És akkor a recept, amit a tegnapi napon végre elsajátítottam (lehet, hogy máshol is rábukkantok már erre az összetételre, az igazat megvallva sosem kerestem, hisz nekem ez az etalon:)
Mi otthon mindig kisebb ducikat készítünk, mert nekem az a kedvencem:)
Hozzávalók 11 db mini lángoshoz: (kb 13-15 cm átmérőjűhöz):
3 dl langyos kézmeleg víz
2 tk cukor
20 g friss élesztő
1 ek só
1/2 kg liszt (mi most tönköly fehéret használtunk otthon)
1 dl olaj
sütéshez bő tűzforró olaj

1. Egy tálba öntjük a langyos vizet, majd belekeverjük a cukrot, majd az élesztőt is belemorzsoljuk.
2. Hagyjuk felolvadni benne az élesztőt.
3. Ha felolvadt az élesztő hozzáadjuk a sót. Ez azért kell, hogy a tészta ne szaladjon úgy fel.
4. Hozzáadjuk a lisztet és laza tésztát keverünk ki belőle, amit 20 percre letakarunk és kelni hagyunk.
5. 20 perc után a tésztánkat körbe locsoljuk olajjal és a tészta alá toljuk, így könnyen tudjuk a tésztánkat  felfele tolni. Erre azért van szükség, hogy kinyomjuk a tésztábol a sok levegőt, ezáltal könnyebb lesz a tésztánk és nem fog úgy ragadni.
6. Újra letakarjuk és egy 5 percre megint kelni hagyjuk.
7. Utána tetszőleges méretű gömbőcöket tépünk le a tésztából és egy olajozott tálcára tesszük őket és 5-10 percig állni hagyjuk.
8. Nagyon fontos a sütésnél, hogy tényleg TŰZ forró bő olajban süssük. Általában az első darab mindig selejt (mint a palacsintánál:)), hisz ő a tesztalany.
9. A gömbőcöket az olajos ujjbegyeinkkel kell kinyújtani, lehetőleg kör alakúra, úgy hogy ne szakadjon el és a forró olajba helyezni.
10. Hipp-hopp megdagad a lángosunk, ha a megfelelő forróságú olajba ér. Ha nem elég forró az olaj, akkor lapos marad.
11. 2 perc alatt aranybarnára sütjük mindkét oldalát, majd lecsepegtetjük.
A második kelés után  a tésztánk
Gömböcök
Formázás
Sül a mini lángos:)
Millió ízzel lehet variálni, nekem mégis a kedvencem a fokhagymás-sajtos-tejfölös. Ugye emlékeztek a fokhagymás-olajos cuccra, amit rákenhettek a bodegáknál a friss, meleg puha lángosra?

Fokhagymás olaj:
Hozzávalók:
5 gerezd fokhagyma
1 dl olaj

1 dl langyos víz

1. A fokhagymákat fokhagyma nyomóval össze zúzzuk, majd összekeverjük az olajjal, a sóval és a vízzel.
2. Hűtőben állni hagyjuk egy fél órát, hogy összeérjenek az ízek.

Aki szereti a lángost, annak kötelező elkészíteni, hisz nem nagy ördöngősség. Aki előbb szeretné megkóstolni, az megteheti a Lehel csarnokban, hisz még családunk egy része nap mint nap ott eteti a népet a tökéletes lángossal:) Köszönöm apukámnak a receptet:)

2012. június 20.

Libamáj bundás kalácson balzsamecetes eperrel

Már sokan tudhatjátok, hogy sajnos alapanyagok tömkelege sorakozik a "még nem szeretem" listámon, szomorúan tudatom Veletek, hogy a libamáj is ide tartozik. Ennek ellenére imádok kísérletezni és másoknak örömöt szerezni azzal amit szeret (természetesen minimális kóstolással, hogy ehető -e). Tökéletes alkalom volt életem második libamájának elkészítésére NY hazaérkezése, hisz ő nagyon szereti. Ismét elhangzott az "isteni, brutális" szavak tömkelege, úgyhogy úgy döntöttem, hogy naná, hogy ennek itt a helye a blogon. "Szegényt" már az elején felvilágosítottam, hogy mivel csak 70 dekás libamájat kaptam a hentesünktől (lefagyasztani nem tudtam, mert akkora fagyott darab volt, hogy hiába vágtam, ütöttem, csak akkor tudtam elfelezni, amikor már kiolvadt:)), hogy három napig ezt kell ennie....hát, nem tiltakozott, de a harmadik nap után, azért már mondta, hogy egy darabig most nem kívánja a libamájat:) Szóval, fő a mértékletesség és valaki árulja már el, hogy lehet elfelezni egy fagyott libamájat???:)
Hozzávalók 3 személyre (fejenként 2 kalács): 
Bundás kalács:
6 szelet kalács
3 tojás
csipet só
étolaj
Libamáj:
700 g libamáj (hízott kacsamáj is tökéletes-pénztárca barátibb)
frissen őrölt bors
Balzsamecetes eper:
250 g eper
1 ek barna nádcukor
1 tk víz
4 ek balzsamecet
1 ek eperlekvár
1 ek étkezési keményítő

1. Az epreket megmossuk, ha nagyobb szeműek elfelezzük őket. 
2. A cukrot a vízzel karamellizáljuk, majd hozzáadjuk az epreket, a lekvárt és összerottyantjuk őket, majd hozzáadjuk a balzsamecetet is.
3. A keményítőt kis hideg vízzel simára keverjük.
4. Ha már elég puhák az eperszemek, de még egyben vannak, hozzáadjuk a keményítőt és folyamatos keverés mellett besűrítjük a mártásunkat.
5. A bundás kalács, ugyanúgy készül, mint a "bundás kenyerünk". A tojásokat villával és csipet sóval felverjük. A kalácsokat megforgatjuk a tojásban, kicsit áztathatjuk is benne, hogy jól átitassa magát, majd forró olajban kisütjük. Papírtörlőn lecsepegtetjük.
6. a sütőt előmelegítjük 150 fokra.
7. A libamájat 1,5-2 cm-es szeletekre vágjuk és forró serpenyőben 50-50 másodperc alatt mindkét oldalát megsütjük (akkor jó, ha még puha, nem szabad kiszárítani, állítólag sütés előtt ezért is nem ajánlatos befűszerezni, mert kemény lesz...)
8. Ha megsültek egy jénaiba tesszük őket, sózzuk borsozzuk, majd 1-2 percre a sütőbe tesszük őket. (Tényleg ne legyen több 1-2 percnél, mert összemennek, illetve ez ki is hagyható:))

Tálaláskor a kalácsra helyezzük a libamáj szeleteket és a balzsamecetes mártással kínáljuk. Én még készítettem burgonyapürét is mellé, mert imádjuk:) Igazi extra vendégváró fogás, egy szelettel akár előételként is funkcionálhat, illetve fő fogásként is kiváló, ráadásul gyorsan elkészíthető!
A kalács ötletét még egy főzős videón láttam, ígérem, ha újra megtalálom idehozom a linket!

2012. június 19.

Málnás - matchás piskótatekercs

Amikor először használtam matcha zöldteát (pontosan 6 nappal ezelőtt:)), akkor készültek ezek a piskótatekercsek is. Egyből beleszerettem, amikor Reninél megláttam. Elkészítése szintén pofon egyszerű, sőt a piskóta és a töltelék ugyanaz, mint a piskótatortánál.
Hozzávalók 1 rúdhoz:
Piskóta:
3 ek tönköly fehérliszt
3 ek rétesliszt
6 tojás
3 tk matcha teapor
3 ek nyírfacukor
2 tk sütőpor
csipet só
Krém:
250 g mascarpone
2 ek nyírfa porcukor
fél lime leve
200 g málna (fagyasztott is jó)
1/2 cs zselatin fix

1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
2. A tojásokat szétválasztjuk és a csipet sóval a fehérjét kemény habbá verjük. (akkor jó, ha megfordítva nem csúszik ki a tálból)
3. A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a teát, a sütőport, a liszteket és egyneműre keverjük.
4. A habot óvatosan hozzákeverjük a zöld masszánkhoz. 
5. Sütőpapírral bélelt tepsibe egyengetjük a tésztánkat téglalap alakban és 15 perc alatt megsütjük.
6. A tésztát még melegen egy konyharuhában feltekerjük. Ha szükséges, a tészta széleit szabjuk le egyenletesre (szabályos téglaalp legyen).
7. A krémhez a hozzávalókat összekeverjük.
8. A tésztát kitekerjük, majd megkenjük a krémmel és szorosan feltekerjük.

Azonnal is fogyasztható, én hűtőben tároltam fogyasztásig, illetve amíg el nem fogyott:)

2012. június 18.

Padlizsánkrém

Beköszöntött a kánikula és nagyon félek mi lesz itt nyáron sütés-főzés terén, hiszen a mi kis konyhánk szellőztetésileg nincs felkészülve erre a hőségre:) Sajnos se kert, se erkély, így amikor csak lehet "menekülünk" a szabadba. Ezt  a hétvégi eltűnéseim is mutatják:) Mostanság vagy reggel, vagy késő este készülnek a gyors, nem túl sok hővel járó ételek. Természetesen piacon jártam, így megpillantva a padlizsánokat, egyből tudtam, hogy ez kell nekünk ebben a forróságban. Igazi hűsítő, könnyű nyári étek:)
Hozzávalók 4 személyre:
2 padlizsán
1/4 vöröshagyma
2 fokhagyma
1 ek mustár
1 ek tejföl
fél citrom leve
frissen őrölt bors

1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
2. A padlizsánokat megmossuk, megtöröljük és 25-30 perc alatt a héj feketedéséig sütjük őket (néha forgatjuk, illetve villával megszúrjuk, hogy a levegő kijöjjön belőle).
3. Hűlni hagyjuk, majd botmixerrel a hozzávalókkal együtt összeturmixoljuk.

Hidegen, firss paradicsommal, bazsalikomlevéllel, piritóssal a legfinomabb:) Néha keverek bele mascarpone-t, vagy ricottát, úgyis eteti magát, de így natúran a padlizsán "natúr" ízével verhetetlen!

2012. június 15.

Matcha teás piskótatorta málnával - SAD 6.

SAD 6. fordulójának is Noémi a háziasszonya. A játék lényege, hogy olyan édességet kell készíteni, amiben van kávé vagy tea. Teát tartalmazó süteményt még sosem készítettem, így egyből tudtam, hogy azt választom és biztos voltam abban is, hogy "piskóta" jellegű lesz, mivel az nálunk a favorit:) Régóta kiszerettem volna próbálni a Matcha zöldteaport süteményekben és hála Noéminek el is jött a pillanat:) Azt hiszem innentől kezdve gyakori vendég lesz nálunk Matcha Úr:)
Hozzávalók 4 tortácskához:
Piskóta:
3 ek tönköly fehérliszt
3 ek rétesliszt
6 tojás
3 tk matcha teapor
3 ek nyírfacukor
2 tk sütőpor
csipet só
Krém:
250 g mascarpone
2 ek nyírfa porcukor
fél lime leve
200 g málna (fagyasztott is jó)
1/2 cs zselatin fix
Mendiant:
50 g fehércsokoládé
1 csipet matcha teapor
1 szem málna

1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
2. A tojásokat szétválasztjuk és a csipet sóval a fehérjét kemény habbá verjük. (akkor jó, ha megfordítva nem csúszik ki a tálból)
3. A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a teát, a sütőport, a liszteket és egyneműre keverjük.
4. A habot óvatosan hozzákeverjük a zöld masszánkhoz. 
5. Sütőpapírral bélelt tepsibe egyengetjük a tésztánkat és 15 perc alatt megsütjük.
6. A krémhez a hozzávalókat összekeverjük.
7. A mendianthoz megolvasztjuk a fehércsokoládét, majd egy sütőpapírra egy teáskanál segítségével 3 cm-es kör alakokat terítünk szét, megszórjuk a porral, illetve a málnával és hűtőbe tesszük fél órára, amíg megszilárdulnak.

Összeállítás:
1. Desszertgyűrűvel/pohárral/késsel egyforma kör alakokat vágunk a piskótából.
2. Desszertgyűrűbe helyeztem a piskótalapot, rákanalaztam a krémet, majd megint piskóta, krém, piskóta következett.
3. Akár azonnal ki lehet húzni a gyűrűből, de én egy órára hűtőbe tettem.
4. A tetejére mini fagyi gombóc alakban krémet tettem, majd rá a roppanós mediantokat.

Matcha teából készült még piskótatekercs és mousse, hogy minél több verzióban kipróbáljam és szuperek lettek azok is, majd mutatom Nektek:) Nagyon kellemes ízvilág együtt a zöldtea-málna kombó. Próbáljátok ki, nekem nagyon bejött!

A piskóta alapreceptje, amit kicsit átalakítottam Renitől:)

2012. június 14.

Bazsalikomos fehércsokoládé mousse (VKF! 49.)

Noémi a háziasszonya a VKF! 49.fordulójának és nagyon boldog vagyok, hogy pont nála játszom "Veletek" először. Szuper témát talált ki, ahogy már korábban említettem, méghozzá: A fehér. A lényeg, hogy fehér színű ételt kellett kreálni, lehetőleg sósat, de az édes is belefér, na meg plusz egy szín is megengedett, ami nálam a zöld, bazsalikom személyében. A sós nem fog elkészülni sajnos határidőre akármennyire is szerettem volna, de ez a desszert engem kárpótol így is mindenért:) Régóta szemeztem a mousse készítéssel és a játéknak köszönhetően végre belevágtam és mostantól folyamatos mousse őrület lesz:) Imádom a habkönnyű állagát, és hogy milyen egyszerű elkészíteni?!
Hozzávalók 4 adaghoz:
100 g fehér csokoládé
200 ml tejszín
15 friss bazsalikom levél
2 tojás 
35 g nyírfacukor
1/2 cs zselatin fix
50 g fehér csokoládé
1 ek tej
1 ek háztartási keksz

1. A tejszínt a csokoládéval és a bazsalikomlevéllel megolvasztjuk, majd lehúzzuk a tűzről, hűlni hagyjuk.
2. A tojást a cukorral habosra keverjük (kb.5 perc alatt éri el a megfelelő állagot).
3. A tojásos masszához hozzákeverjük a kihűlt bazsalikomos csokoládé masszánkat (én most leszűrtem, hogy a "fehérség" miatt ne legyenek benne a bazsalikom levelek, de a többi pohárkában benne hagytam:))
4. Majd legvégül hozzákeverjük a zselatint is. Jól elkeverjük, majd pohárkákba töltjük és 45 percre mélyhűtőbe tesszük.
5. 45 perc letelte után a hűőben tároljuk felhasználásig.

Én szeretem a halmazállapotokat variálni, úgyhogy a lágy, habos mousse mellé fehércsokoládés kekszgolyót ettem. A fehércsokit megolvasztottam a tejjel és hozzáadva a kekszet kis golyókat formáltam. Isteni, imádooooom az állagát! Noémi itt is köszi a játékot:) Nagyon élveztem!:)

2012. június 13.

Csokis-banános kocka

Jó párszor készült már nálunk ez a finom, puha, abbahagyhatatlan kocka süti, nem is értem miért nem sikerült eddig megörökítenem...talán, mert mindig elfogyott, illetve nem is túl dekoratív:)?! Amúgy néha a csúnya sütik a legfinomabbak:) Általában akkor készítem, amikor NY hosszú útnak ered és muffint vagy valamilyen piskótás sütit kér, amit könnyen tud falatozgatni vezetés közben. Most is elindultak a sütikockák az útjukra:( Melegen a legjobb, amikor még olvadósak benne a csoki darabkák...
Hozzávalók 20x40 cm tepsihez:
2 tojás
100 g nyírfacukor
130 g olvasztott vaj
3 banán
200 g liszt
1,5 tk sütőpor
100 g étcsokoládé
100 g tejcsokoládé

1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
2. A tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a vajat is.
3. A banánokat villával szétnyomkodjuk, majd hozzákeverjük a tojásos masszához.
4. A lisztet, sütőport összekeverjük.
5. A csokoládékat apró kockákra vágjuk.
6. A banános keverékhez adagoljuk fokozatosan a sütőporos lisztet, egyneműre keverjük vele.
7. Végezetül belekeverjük a csokoládé darabokat is.
8. Kivajazott, kilisztezett tepsiben 20-25 perc alatt tűpróbáig sütjük.

Szoktam a tetejére étcsokiból és 1 tk étolajból csokimázat is olvasztani a tetejére vagy csak egyszerűen porcukorral vagy kakaóporral leszórom. Tényleg abbahagyhatatlanul finom! A puhasága teljesen levesz a lábamról:) MA fagyival is kipróbálnám, ha nem lenne ilyen cudar idő....

Jó falatozgatást innen is NY:)

2012. június 12.

Gourmet fesztivál 2012

Kezdem azzal, hogy sajnos az eddig megrendezett Gourmet fesztiválokra valamilyen oknál fogva sosem jutottam el, így az idén megrendezésre kerülőt már alig vártam és biztos voltam benne ha esik, ha fúj én idén ott leszek. Sikerült is, ráadásul olyan szerencsés vagyok, hogy két napon is kinn lehettem. (Nagyon köszönöm itt is Anitának a jegyet, aki a Szega nyertes jegyét rámhagyta:)) Szombaton és vasárnap is kilátogattunk NY-el és szuper baráti társaságunkkal, akik szintén a gasztronómiai élvezetek rabjai:) Mivel 2 nap, 6 ember kombóban kóstólgattunk, így nagyon sok mindent sikerült megízlelnünk, de voltak pillanatok, amikor a sós-sós-sós-édes-édes-sós-édes sorozat után már nem bírtunk újabb fogásra gondolni:) Szerintem ez egy nagyszerű lehetőség élőben találkozni, látni a nagyszerű chef-eket, szakácsokat, új éttermeket megismerni (nekem volt ismeretlen), illetve olyan éttermek bemutatkozó ételeit megkóstolni, ahova amúgy a közeljövőben nem terveztem elmenni (ezek után pedig igen). Na, meg ihletet is lehet ám meríteni, de  beszéljenek erről a képeim....

Elsőként, úgymond étvágyfokozó gyanánt egy bonbonnal kezdtük a napot. Aranyszarvasnál lehetett megkaparintani ezt a libamájas-maracuja zselés édesen-sós falatot. Az ízéről személy szerint nem tudok többet írni, ugyanis sajnos még mindig nem szeretem a libamájat, így nem kóstoltam, de a barátaim szerint "perverz kombináció" volt, ami jót jelent:)
Aranyszarvas - Libamájjal és maracuja zslével töltött bonbon
Aranyszarvas chutney-k, lekvárok, szőlőmagolajak
Óriás kenyér kosár
A favoritunk a Salon kacsasültje volt káposztás cvekedlivel. Egyszerűen tökéletes volt. Számomra a legkedvesebb, mosolygós kiszolgálás is itt volt náluk, a desszert is mennyei volt. Az eper-bodza páros nagyon el van találva, illetve a halmazállapotok váltakozása is nagyszerű volt (ropogós-krémes-lágy-hab-hideg).
Salon - Kacsasült káposztás cvekedlivel
Salon - Eper-bodza
Húspatika - Mangalica kínálatának részlete
Mandula marha oldalas steak-je is csak úgy omlott szét a szájban. NY kedvencei között ez a fogás is.
Mandula Étterem - Érlelt marha oldalas "steak"
Az igazi gourmet kedvence (enyém:)) a kenyérlángos. Hát igen, én kenyéren, vajon és különféle pék remekművekkel letudnám élni az életem:) Én ilyen finomat még tényleg nem ettem...Külön köszönet, hogy titokban még tejfölt is kaphattam a tetejére:)
Kenyérlángos
Rosenstein-nél isteni volt a sólet, a salsicciánál nekem a paprikamártás ízlett nagyon. Sajnos a flódni macaront nem tudtam megörökíteni, mert összetörtem 1 perc után a kezemben, ahogy megkaptam:) De az számomra mindent vitt a 3 fogás közül.
Rosenstein - Liba salsiccia sült paprikamártással, pászka tócsnival
Ricset töltött libanyakkal, füstölt fürj tojással

Kenyér oszlop 
A Viator Apátsági Étterem és Borbár chef-je remek kulináris ízélményekkel készült. Akármennyire is nem szeretem a kecskesajtot, muszáj voltam megkóstolni ezt a különlegességet. Kecskesajt kedvelőknek nagyon is ajánlom (nekem még mindig túl intenzív az ízvilága) a levessel viszont fenomenális lehet. Ami viszont zseniális volt az a kacsamáj-terrine és a bodza pezsgő. Hajrá, látogassatok el hozzájuk, hiszen a chef-et személyesen is ismerem és csak ajánlani tudom a konyhájukat, illetve tudtátok, hogy az épület maga Pannonhalmán díjat is nyert?!:)
Viator Apátsági Étterem és Borbár - Kecskesajt fagylalt vaddisznótoka pörccel
Viator Apátsági Étterem és Borbár - Hideg kovászos uborka krémleves kecskesajt fagylalttal
Viator - Kacsamáj-terrine házi nyúlgerinccel, málnával és bébi céklával

Fergeteges volt a nemrég felfedezett gasztroblogger társam Budai Pékségnél elhelyezett kincse. Hála az égnek recept is van hozzá, amit itt meg is leshettek. Én tuti elkészítem, hiszen sós-karamell imádat van:)
Dizájnmenza - Sós-karamellás epertorta
Ha már a desszerteknél járunk muszáj megmutatnom Nektek a Boulangerie-Patisserie isteni süti válogatását. Egytől-egyig nyugodt szívvel ajánlom mindegyiket!
Boulanangerie-Patisserie - Süti válogatás
Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda előtt is le a kalappal, hiszen az előtte tátongó sor ellenére kedves és nyugodt kiszolgálás fogadott minket a mennyei pohárdesszertekről nem is beszélve. Balról-jobbra haladva: mangó-passiógyümölcs-kókusz, málna-balzsamecet, tonkabab-csokoládé, nugát-csokoládé, eper-bodza.
Harrer Chocolat - Válogatott pohárkrémei
Gusteau Kulináris Élményműhely konfitált bárányhússal töltött burgonyalángosa is nagyon ízletes volt. A chef rettentő kedves és profi volt, igazi nyugalmat áraszott az ő kis területén:)
Gusteau - Konfitált bárányhús zempléni burgonyalángossal
Borkonyha előtt le a kalappal, a tálalást és az ötleteket tekintve. Az ő nevükhöz fűzödik a számomra legmeglepőbb étek a "Kovászos uborka nyalóka":) Galamb csodás volt, de ami nálam kiverte a biztosítékot az a bazsalikomos zöldalma, itthon is készülni fog:)
Borkonyha - Kecskesajt falatkái
Borkonyha - Galamb rilette bazsalikomos zöldalmával
Baldaszti's mini hamburgerjeiről ódák zengtek és az első nap mire oda értünk sajnos elfogyott a coleslaw, de megnyugtattak, hogy fél óra múlva lesz...de sajnos mire később visszamentünk már mindennek nyoma veszett:( A második nap is addig húztuk az időt, hogy mire oda értünk én kaptam az utolsót:) Nagyon finom volt, de ami igazán különlegessé tette az a coleslaw volt, mellesleg a Mezzóban brutál hamburgert láttam, ami mire odaértünk, hogy kóstoljuk szintén elfogyott:). Volt még náluk zölbab főzelék is, de azt nem kóstoltuk, csak egy kedves hölgy engedte, hogy lefotózzam:)
Baldaszti's - Készülnek a hamburgerek
Baldaszti's - Házi hamburger, gyömbéres coleslaw saláta
Baldaszti's - Szardellás zöldbab főzelék, rántott csirkeosztriga, töpörtyű morzsa
Fülemüle nudlija is nagyon finom volt, a kiszolgálástól viszont nem estem hanyatt. Sőt! Az almát nem lehetett kihagyni a nudliból, pedig az egyik kedves barátunk, úgy szerette volna megkóstolni.
Fülemüle - diós-almás-mákos nudli
Pastrami - Mega szendvicse
Tigris -  Kacsamell sárgarépás árpagyöngy rizottóval
Bagatelle csigatornyai, annyira finom, pihe-puha, omlósak voltak, hogy nem hittük el:)
Villa Bagatelle - Csigatornyai
Villa Bagatelle - Kecskesajtos kiflik
Villa Bagatelle - Joghurtos parajfőzelék, sous-vide nyúlcombbal
Villa Bagatelle - Holsteiner szendvics pohárban
Chianti-nál nagyszerű fogások voltak, mindenkinek tetszetős volt.
Chianti - Füstölt-grillezett kacsamell rántott fügezselével, szarvasgombás karalábészósszal
Chianti - Tintahal zöldborsos cukorborsópürével, citrusos kecskesajtmártással
Fűszerész stand
67 - Bodza, vanília, cseresznye (ajándékba kaptam:))
Összességében egy nagyon jó és színvonalas fesztiválnak tartom. Jókat ettünk, ittunk, nevettünk, új helyeket ismertünk meg, a zene is pont olyan hangerővel szólt a színpadon, ami lehetővé tette az egész fesztivál ideje alatt a beszélgetést:) Sok helyen nem kóstoltunk, de sok helyen igen. Majd jövőre azok is sorra kerülnek. Talán egy negatívumot vagy hiányosságot említenék, hogy sok olyan éttermet ismerek, akiknek ott lett volna a helyük és mégsem voltak jelen.
Jövőre én biztosan ellátogatok ismét, remélem sikerült meghozni Nektek is a kedvet a magyar gasztronómiai élet szereplőinek megismeréséhez:) 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...