2012. március 31.

Chillis garnéla rák spaghetti bundában fa nyárson

Jajjjajj bepötyögő gépem hiányában a múltból dolgozom most, de ez nem jelenti azt, hogy nincs főzőcske. Millió ötletem várat magára, szűk keresztmetszet a fény (ami ugyebár csak nappal van) és a gépem hiánya. Fogadalmat tettem, hogy mostantól csak fényben fotózok, mert annyival kívánatosabbak és élethűbbek az ételeim, tehát tényleg olyanok mint valójában. Ez még egy esti sorozat fázisfotókkal, de így is kelendő:) B jött falatozni hozzánk és ez volt a vendégváró falat. A jó hír ennek az ételnek a kapcsán, hogy ezzel kerültem be a Gasztropárbajra, ugyanis Fűszeres Eszter kiválasztott, hétfőn indul a felvétel:) Nagyon izgulok, majd hozok képeket és természetesen beszámolót:) A másik jó hír, hogy B most hívott, hogy vett friss garnélát és most fogja otthon megcsinálni magának, mert nagyon ízlett neki:) Úgyhogy hajrá, mivel többetekre nem tudok itt főzni, próbáljátok ki, mert az tuti, hogy nem egyszer fog asztalra kerülni:)
Hozzávalók 2 személyre (fejenként 2 nyárs):
12  friss garnéla (30/40)
200 g spaghetti
1 tk őrölt chilli
3 gerezd fokhagyma
szójaszósz
olívaolaj

1. A rákokat megmossuk és először is előkészítjük a tűzdelésre. A rák pucolása nem nagy ördöngősség, bár gyomor kell hozzá legalábbis nekem első alkalommal kellett:) Most már sitty-sutty kés nélkül csinálom az egész műveletet:) Tehát a rák pucolásának fázisai:
A. Itt még egészben
B. Éles késsel levágjuk a fej végződésénél a fejet, majd a farkát is:
C. A páncélját úgy tudjuk leghatékonyabban eltávolítani, hogy a lábait kézzel vagy késsel megfogva kitépkejük és végül a páncélból kifordítjuk a rák húsát ügyelve arra, hogy egyben maradjon. Így ni:
D. Már csak egy dolgunk maradt, a végbél vezeték eltávolítása, mely a rákok hátán fut végig. Vannak olyan fajták, amelyekkel nem kell nagyon bíbelődni, ezek a nagyobbak, viszont vannak a kisebb rákfélék, melyek nagyon koszosak, sok a "pucolni" való:) Tehát érdemes nagyobbat választani. Szóval egy éles késsel 1 mm mélyen bevágjuk a rák hátát és már látni is fogunk egy fekete dolgot, amit késsel vagy kézzel megfogva szépen kihúzunk. Ha így nem menne, akkor is hideg víz alá tartva ki lehet mosni belőle a csúnya részeket:) Ezennel rákunk készen van a tűzdelésre:)
2. A megtisztított rákokat ezután felszúrjuk egy fa nyársra.
3. Közben a spaghettit "al dente" szigorúan 8 perc alatt kifőzzük (forrásban levő sós vízbe tesszük). Akkor jó, ha a vízből kivéve a fülünknél széthúzunk egy szálat és roppan, amikor elszakad. 
4. Ha készen van leszűrjük. Amint kihűlt a ráknyárskat körbetekerjük spagettivel.
5. Egy serpenyőben olívaolajat melegítünk, beleszórjuk a chillit, a fokhagymákat szeletekre vágva és kisütjük benne a nyársakat. Mindkét oldalát 4-4 percig, amíg szép aranybarna nem lesz.

Szójaszósszal és citrommal tálaltam. 

Hétfőtől remélhetőleg videón is láthatjátok a készítését, drukkoljatok és szavazzatok majd, mert rám fér:)




2012. március 30.

Segítsüti 2012 tavasz

Ma indult a Segítsüti tavaszi akciója! 27 blogger csodás süteményeire licitálhattok, természetesen jótékony célból. Idei támogatott a Gézengúz Alapítvány, akik a születési sérült gyermekek rehabilitációját-gyógyítását támogatják. Segítsünk együtt:) Én már licitáltam:)
További info és licit itt: SEGÍTSÜTI

Kacsacomb mézes-chillis-vérnarancsos pácban rozmaringos naranccsal és burgonyapürével

Ha nálunk kacsa van a háznál, akkor az pácban van, mert NY kedvence, igen, minden ami Kacsa:) Leginkább kacsamell készült eddig házunk táján, túl nagy kihívásnak tűnt a combja számomra, na meg édesanyáink combjaival sem mertem szembe szállni, mert azok aztán ott vannak a szeren:) Nagymamámtól viszont kaptam 4 db igazi háztáji kacsacombot, úgyhogy kénytelen voltam kutakodni, olvasgatni mi fán terem ez a kacsacomb. Lila füge könyvéből találtam egy nagyon szimpatikus narancsos kacsacomb receptet és azt variáltam át a mi ízvilágunkra, illetve annak függvényében ami otthon volt:) Ez sült ki belőle:)
Hozzávalók 2 személyre:
Kacsacomb
2 kacsacomb
1 vérnarancs frissen reszelt héja és kifacsart leve
1 citrom frissen reszelt héja
4 cm frissen reszelt gyömbér
1 tk őrölt chilli
2 ek méz
1/2 dl édes rosé bor (lehet fehér is)
frissen őrölt fekete bors

1. A sütőt előmelegítjük 175 fokra.
2. A kacsacombokat megmossuk, megtöröljük, átlósan beirdaljuk (vigyázzunk, hogy a húsba ne vágjunk bele)
3. Sózzuk, borsozzuk mindkét oldalát.
4. Egy száraz serpenyőben közepes lángon sütjük a combokat bőrös oldalukkal lefele fordítva, amíg pirulni nem kezdenek (kb. 5 perc). Majd megfordítjuk és újabb 5 percig pirítjuk.
5. A citrusok héját összekeverjük a gyömbérrel, a chillivel és a mézzel.
6. A combokat bőrös oldalukkal felfelé fordítva egy tepsibe tesszük és a citrusos pác felével megkenjük azokat és 20 percre sütőbe toljuk.
7. A vérnarancs kifacsart levét összekeverjük a borral.
8. Kivesszük a combokat a sütőből, meglocsoljuk a vérnarancsos-boros keverékkel és alufóliával letakarva visszatoljuk a sütőbe minimum 70 percre (addig amíg teljesen megpuhulnak a combok).
9. 70 perc elteltével levesszük a fóliát , rákenjük a citrusos pác másik felét és 20-25 percig tovább sütjük, hogy szépen megpiruljon a teteje. (Akkor lesz tökéletes, ha a hús elválik a csonttól)

Burgonyapüré
500 g burgonya
20 g vaj
4 ek tejföl

1. A burgonyákat megmossuk, megpucoljuk és kockára vágva hideg sós vízbe tesszük és megfőzzük.
2. Ha már megpuhultak (villával ellenőrizzük), leszűrjük és még forrón rádobjuk a vajat, amit krumplinyomóval jól eldolgozunk a burgonyákkal.
3. Hozzáadjuk a tejfölt, sózzuk és az egészet egyőtt simára keverjük.

Rozmaringos narancs
2 narancs
1/2 szál rozmaring (15 levél)

1. A narancsokat megpucoljuk, a gerezdeket kockára vágjuk.
2. Egy edényben összefőzzük a narancsdarabokat a rozmaringgal. (kb.15 perc alatt)

Nagyon jól passzol a chillis-mézes-citrusos ízvilág, a friss kissé kesernyés narancs szósszal. Mindenképp megér egy próbát:) Nálunk a következő 2 darabból is hasonló ízvilág fog kisülni, mert NY megnyalta ám mind a tíz ujját, a burgonyapüré selymessége pedig elengedhetetlen hozzá:)


2012. március 28.

PESTO - BEst ever....

Még tavaly októberben lehetőségem volt Segal Viktorral együtt főzőcskézni az Ízek és formák c. könyvéből. Brutális ízélményekkel, ellesett technikákkal, mozdulatokkal gazdagodtam abban a három órában. Nagyszerű élmény volt. Ott készítettük el együtt a könyvéből ezt a pestot, amit azóta is nagy előszeretettel és rendszerességgel készítek egy kicsit átalakítva a mi ízlésünkre:) Na és persze az első játékomban ajándékként is debütál, úgyhogy játszatok:)

Hozzávalók 500 ml pestóhoz ( kb. 8 főre elegendő, de én egyedül is bekanalaznám:)):
5 ek fenyőmag
4 gerezd fokhagyma
4 csokor bazsalikom (nekem 4 tele töltött tenyérnyi:))
2 dl olívaolaj
100 g durvára reszelt parmezán
frissen őrölt fekete bors

1. A fenyőmagot száraz serpenyőben megpirítjuk. Folyamatosan figyelgessük, mert könnyen megég. Ha már finom illatos és színe is kezd lenni, akkor jó.
2. Kézi mixerrel felaprítjuk, majd hozzáadjuk a bazsalikomot, a fokhagymát, a parmezánt és az olívaolaj háromnegyedét és tovább pürésítjük. 
3. Ha már egyneművé kevertük, akkor sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a maradék olívaolajat.

Kisebb üvegekbe töltjük, és hűvös helyen tároljuk. Tapasztalatom szerint 2 hétig eláll, bár nálunk addig nem tart ki:) Friss pékáruval és mini szilvaparadicsommal mennyei manna:)


2012. március 27.

MACARON - EZ IS AZ ELSŐ:)

Ezen a héten minden első:) Gondolom jó sokaknak már a könyökén jön ki a macaron, de az enyémen még csak most jött be, főleg a konyhámba. Régóta nézegettem ezeket a csodás kis kerek színes ármányokat a blogokon ahogy keringenek ide-oda, hatalmas népszerűségnek örvendve, számomra a teljes megvalósíthatatlansággal vértezve. Kóstolni kóstoltam pár helyen, ahol hozzá lehet jutni (Zazzi, Sugarshop), de igazándiból az ízétől nem voltam annyira elragadtatva, mindameddig Piszke isteni macaronjait meg nem kóstolhattam a Macaron Maratonon. Ott elhatároztam, hogy nekem kell ilyen az én kis konyhámban:) Tágra nyílt fülekkel és szemekkel, bőszen jegyzetelve figyeltem a macaron készítés fortélyait Piszkétől, Bonbonmániától és Narancsvirágtól. Én Piszke iránymutatásait követve fogtam neki a kotyvasztásnak és ők sültek ki belőle, mivel ő a francia változatát készíti, ami számomra egyszerűbbnek bizonyult. Első próbálkozásra büszkeséggel töltenek el. Vágjunk is bele:)

Én első próbálkozásra nem mertem színezőket használni, mert szerettem volna megtudni, hogyan viselkedik egy macaron az én sütőmben ezzel a macaronbiztos recepttel, tehát mindenkinek azt javaslom, hogy legelőször a sima verzióval próbálkozzatok ti is. A töltelékkel is lehet ám bolondítani:) A francia módozat nagyon érzékeny a külső körülményekre (párás, meleg helyen hozzá se kezdjünk, túlkeverés, alul keverés), ugyanis a macaron halála a nedvesség.

Hozzávalók kb. 30 db macaronhoz:
80 g őrölt mandula
140 g porcukor
60 g tojásfehérje
15 g kristálycukor
csipet só

Macaron lelkei:)

Őrölt mandula: Én a Lidl-ben vettem 200g-os kiszerelésben az őrölt mandulát (tegnap kerestem és kifogytak belőle:(). Elég apró szemű, de a macaronhoz nagyon finom szemcséjűre van szükségünk, úgyhogy kávédarálóval én még átdaráltam. Szerintem az a biztos, ha mindenképpen daráltok az őrölt mandulán egyet. Lehet egész héjas mandulával is vacakolni (blansíroz, kapar, kiszárít, darál), de nekem ez a módszer bevált. Ezután a mandulát még kétszer átszitáltam egy szűrőn keresztül majd összekevertem a porcukorral és együtt is szitáltam rajta egyet. Így megvan a mandulás-cukros részünk.

Tojásfehérje: Öregített tojásfehérjét használjunk (a nedvesség csökkentése miatt, ugyanis így koncentráltabb lesz a fehérjetartalom, elpárolog belőle a nedvesség). Fehérjéinket szobahőmérsékleten 1 napig öregítsük vagy hűtőben lefóliázva 4 napig pihentessük, természetesen egy csepp sárgája nélkül. Nekem a harmadik napon kiborult az egész a hűtőből:), így hétvégéig csak három napig tudtak pihenni újra, de a szakik a négyre esküsznek:)

Sütőpapír: Nagyon fontos, hogy teljesen sima, egyenletes felületű legyen. Piszke az Alufix-re szavazott, én is azt használom és erről tökéletesen le is jöttek. Egy keményebb papírra egy 50 Ft-ost használva köröket rajzolgattam egymástól kb 1,5-2 cm távolságra. Ez szerintem pont megfelelő méret a makikhoz, a vonal előttig fogjuk tölteni a köröket. Két réteget használunk sütéskor.

A massza elkészítése:
1. Az őrölt mandulás-porcukros keveréket az előzőekben leírtaknak megfelelően előkészítjük.
2. A tojásfehérjét pici sóval elektromos kézi habverővel alacsony fokozaton elkezdjük felverni, amikor már laza habbá alakult, hozzá keverjük a kristálycukrot is. Nagyon fontos ezek után folyamatosan figyelgetni, hogy mikor jó a habunk. A megfelelő állagot úgy tudjuk ellenőrizni, hogy 10 másodpercenként döntögetjük a tálunkat és figyeljük, hogy mikor nem akar már kicsúszni belőle a hab. Az a tökéletes, ha annál a pontnál pont megállunk, ahol már nem csúszik ki a hab. Érdemes pluszban megfigyelni a keverőfejek végén a hegyes kis csúcsokat, ahogy gumiszerűen mozognak:) Szóval megvan a tökéletes nem kicsusszanó habunk.
3. Most jön a mindenki szerint a legkényesebb rész a "macaronage", azaz a hab és a mandulás-cukros keverék összeállítása. Nem kell tőle megijedni! A fehérjéhez öntjük az átszitált keveréket és ezután pár gyors keverő mozdulattal majdnem egyneművé keverjük egy spatulával (enyém szilikonos). Ezután már csak finom, óvatos kanyarintó-körkörös mozdulatokkal szabad csak keverni a masszát a végső állagig. (Összetörik eközben a fehérje persze, de erre szükség is van, hisz valamennyi levegőt ki kell belőle keverni (a levegő buborékok látszódnak keverés közben a tésztán ahogy nyúlik, ezeket kell eltüntetnünk). A végső állag, akkor tökéletes, ha a massza "lávaszerűen" folyik, nyílván nem találkoztunk még lávával, de próbáljuk meg elképzelni:) Ez azt jelenti, ha a masszánkból kiemeljük a spatulát, akkor arról lassan, folyamatosan folyik le, nem szakad! Ezt folyamatosan ellenőrizzük a keverés közben! Nagyon fontos, hogy ne keverjük túl a masszánkat! Ha túl van keverve, akkor nagyon fénylik a masszánk. (Habzsákból kinyomva szétfolyik, sütésnél üreges lesz, berepedhet). Ellenőrizhetjük úgyis, hogy pöttyentünk sütőpapírra a masszából és ha 1-2 mm-t terül szét akkor tökéletes. Összefoglalva egynemű, lassan folyó masszát kell kapnunk. Gondoljunk arra is, hogy még a habzsákban is törni fogjuk a masszát. ( A masszámat én túlkevertem, mert üreges lett belül a makim)
4. A masszát habzsákba töltjük (nekem sima lyukas végű 4mm átmérőjű van és azzal tökéletes lett, PiciJuci szerint műanyaggal nem szabad dolgozni, úgyhogy én el is bújtattam őket ínségesebb időkre, így fém végűvel dolgoztam:)) Nem használtam még sokszor habzsákot, meg nem is volt kedvem hozzá igazán, mert sosem sikerült normálisan beletöltenem a masszákat és nem is úgy jöttek ki ahogy szerettem volna:) A Macaron Maratonon láttam először a profikat, hogy töltik meg a zsákot:) A lényeg, hogy beleállítjuk valamibe zsákot (én egy hosszúkás mérőedénybe) úgy, hogy a végeit visszahajtjuk és beletöltjük  masszát, a végét befogtam és kinyomtam a felesleges levegőt belőle. És már formázhatjuk is a köröket:)
5. Az előre kipreparált 50 Ft-os papírunkat behelyezzük a két db sütőpapír alá és elkezdünk a masszából köröket nyomni. Ezt legegyszerűbben úgy lehet szerintem, hogy a kör közepére irányítjuk a habzsák végét, függőlegesen tartva lefele tolva kicsit, miközben jön ki a massza, így kinyomja saját magát kör alakúvá a masszánk. A köröket a vonal előttig töltjük, hiszen terülnek még 1-2 mm-t. A papírt kihúzzuk a sütőpapír alól és a makik elmennek pihenni. Itt Bonbonmánia látható, ahogy szakszerűen körözget:)


6. A macaronoknak pihenésre van szükségük  a formázás után. 40-50 percet kell szobahőmérsékleten várakozniuk, míg a sütőbe nem kerülnek. Akkor kerülhetnek a sütőbe, ha a tetejük teljesen megszáradt, tehát ha az ujjbegyünkkel megérintve az nem ragad oda. Ha picit csúcsos lenne a közepük akkor nedves ujjbeggyel letapogathatjuk azokat (szerintem az alulkevert masszánál fordul elő). Piszke formázás után jó erősen 2x-3x csapkodta a tepsit az asztalon, hogy elterüljenek, de mivel én szerintem túlkevertem nem nagyon mertem csapkodni, mert akkor szerintem palacsintává folytak volna szét:) Amúgy feszültség levezetésnek ez egy teljesen jó része az egész mókának:) Alul láthattok egy fázisképet arról, hogyan néz ki a megszáradt kupak. És végre irány a sütő:)
7. Nagyon fontos a sütési hőmérséklet is. A sütőt én 150 fokra melegítettem elő (villanysütőm van, nincs légkeverés). Ezen a hőfokon a sütőt középre helyezve 4-5 percig sütjük a makikat. 3-4 percnél már el kell kezdődnie a talpak megjelenésének. Kb. 3 percig hagyjuk stabilizálódni a talpakat, mejd lejjebb vettem a hőfokot 130 fokra. Természetesen ezalatt a rövid sülési idő alatt nem hűlne le a sütő 130 fokra, így rásegítettem azzal, hogy a sütő ajtaját kb. 15 cm-re kinyitottam háromszor is 20-20 másodpercig. Az össz sütési idő nekem 10-15 perc volt. Folyamatosan figyeljük a tetjét is, hogy meg ne égjen, az enyémek kicsit bézsesek lettek, ha úgy látjuk, hogy már nagyon barnulnak helyezzünk sütőpaírt a tetejükre, vagy egy másik tepsit főléjük. Én a legszélső csücsökben levőt ellenőriztem, hogy mikor jó. Akkor lehet kivenni a sütőből, ha már halvány bézs az alja és fém késsel alá nyúlva egyben elválik a sütőpapírról. Lehet is kivenni a sütőből. Ezen a képen már jönnek a talpak, alatta pedig látszik, hogy üreges lett:( 
8. Sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni őket, majd egyenként szedegessük le őket a sütőpapírról. Nagyon könnyen elváltak róla nekem.
9. És már csak a töltés van hátra:) Én kardamomos-gyömbéres csoki ganache-val és málna curddal töltöttem! A ganache-t tortadíszítőbe kanalaztam és abból kinyomva töltöttem meg a kupakokat a közepétől kezdve, majd azokat összeragasztottam és összenyomtam. A álna curdot kávéskanállal kanalaztam a számba majd a makikba:)Frissen is mennyei volt, de most 2 nap hűtőben tárolás után érte el az igazi macaronos állagát. Mennyei, csak ajánlani tudom mindenkinek!

A színekkel való játszadozás még hátra van:) A por állagú színezőket a mandulás keverékbe a folyékonyakat pedig a habba kell keverni. Hogy hogyan is? Az még számomra is a jövő zenéje.)

Aki ezek után sem merne belevágni (okulva egy teljesen kezdő első majdnem jó macaronjából), lesse, hogy mikor lesz ismét valamilyen macaron készítő egylet-összefogás és mindenképpen jelentkezzen rá, hogy tanuljon a profiktól! Itt is köszönöm Nektek: Piszke, Bonbonmánia, Narancsvirág a sok gasztroélményt, tanulást és kedvességet amilyenek voltatok a Maratonon:) (macaron-undort 3 napig:))
Sok-sok finom macaront a világba:)







2012. március 26.

NYAMMM 1. JÁTÉKÁNAK NYEREMÉNYEI

Kedves Nyamm Játékosok! Íme a nyeremény halom:) Aki még nem kapott volna kedvet játszani, annak is szerintem a lenti kép után csak megjön a kedv, nem:)?! Hajrá fiúk-lányok, küldjétek a fotókat a JÁTÉKra:) Nagyon várom a munkáitokat:)
A gasztro-ajándékok balról-jobbra haladva, melyekhez receptet is találtok a blogon (amihez még nem, az  csak vár a bejegyzésre:))

  • Őrölt kardamom (kedvenc fűszer, hála D-nek:))
  • Tápióka gyöngyök
  • Földimogyoró olaj
  • Rózsaszín Silver spoon ételfesték
  • Rózsavíz:)
  • Nyammm házi pestoja
Főzőcskére fel:)

JÁTÉK! Az első a nyammmon ajándék sorsolással:)

Hála Nektek összehoztuk, hogy végre játékot hirdethessek, hiszen elértük a kerek 50 like-ot facebookon és itt is gyarapodtunk 1-2 olvasóval:) Itt is köszönöm Nektek:) Én személy szerint imádok játszani, de ajándékot adni annál inkább, úgyhogy már tényleg nagyon vártam ezt a napot. Mivel ez az első játék a nyammmon, ezért arra gondoltam, hogy az "első" fogalmával fogunk most játszani:)
Nem is szaporítom tovább a szót, tehát a FELADAT:
  • Légy a blog rendszeres olvasója / ha nincs blogod akkor is játszhatsz
  • Írj itt egy hozzászólást, ha szeretnél játszani
  • JÁTÉK: Szükség lesz az emlékezőkészségetekre:) Biztos mindenkinek van első büszkesége:) Túrjátok elő azt az első emlékképet (a fejetekben vagy ha esetleg fotón is megvan az nagyszerű) arról az étekről, melyre a legbüszkébbek voltatok/vagytok és készítsétek el újra mai köntösben. Nyammmogjatok jókat szeretteitekkel, fotózzatok és a képeket kérlek küldjétek el a nyammm.nyammm@gmail.com címre.
A játék határideje: 2012. április 15. éjfél
Beküldött képeitek publikálása: 2012. április 16.
Sorsolás: 2012. április 17.

Az ajándékokról pedig este lehull a lepel:)

Nagyon várom a műveiteket:)NYAMMM




2012. március 25.

Kardamomos-gyömbéres étcsoki ganache - Na mihez is?:)

Sosem készítettem ganache-t ezelőtt és amilyen ördöngősen hangzik a neve alapján az elkészítése, annál egyszerűbb:) Igen-igen jól gondoltátok, macaron van készülődőben házam táján és ahhoz készült ez a szédítő csoki ganache, amit mellesleg magában kanalazva is fogyaszthatunk, illetve más sütemények töltelékeként is jól szuperál. Piszke is hasonlót hozott azt hiszem a Macaron maratonra:)
Hozzávalók 250 ml-hez:
100 ml tejszín
100 g jó minőségű (min 60%-os) étcsokoládé
10 g vaj
2 cm reszelt gyömbér
2 tk őrölt kardamom

1. A gyömbért lereszeljük, a felkockázott csokit és a vajat egy tálba tesszük
2. A tejszínt a reszelt gyömbérrel és az őrölt kardamommal felforraljuk.
3. a gyömbéres tejszínnel nyakon öntjük a csokoládét és a vajat. Hagyjuk állni 2 percig majd egyneművé keverjük.
4. Hűtőbe be, lehet rájárni és innen felhasználni.

Felhasználás előtt kis ideig tároljuk szobahőmérsékleten, hogy könnyebben lehessen vele dolgozni. Mehet süteménybe, macaronba vagy csak úgy magában:)

2012. március 24.

Fehér-fekete-mogyoróvajas csokiszelet

Ma végre ismét édes készült, már csaknem elvonás lett belőle:) Az igazság az, hogy NY-el tisztító kúrába kezdtünk és nem kívánunk semmit, pedig MI imádunk enni:) Nagyon hiányzik az az érzés, már csak 2 hét és újra vágyni fogok enni:) Ennek ellenére azért készül itt egy s más, mint például ez a csupacsokis csoki szelet:) Gombóc Artúroknak, mogyoróvaj fan-oknak, csoki függőknek erősen ajánlom:)
Hozzávalók egy 20x30 cm-es tepsihez (ez legalább 80 kocka csoki)
400 g fekete jó mínőségű (min. 60%) étcsokoládé
400 g fehér csokoládé
150 g crunchy mogyoróvaj (darabos)
(tudom botrány mennyiség, ami finom abba van anyag:))

1. A fehér csokit gőz felett megolvasztjuk.
2. A fekete csokit is gőz felett megolvasztjuk.
3. Az olvasztott fehér csokit összekeverjük a mogyoóvajjal.
4. A tepsit sütőpapírral beborítjuk és beleöntjük a fekete csokis részt majd belepöttyözzük kanállal a fehér csokis masszát, majd egy pálcával márványosra keverintjük ( ez sajnos nekem nem sikerült ennél, mert máshogy csináltam, ez már a jó módszer:))
5. Két órára a hűtőbe tesszük és megvárjuk amíg megdermed.
6. Lehet rájárni lopni belőle:))






2012. március 22.

Kókusztejes sült édesburgonyakrémleves thai citromnáddal

Ez az ízkavalkád forrt még ki az édesburgonyámból és a lehető legjobb helyen íródik most ez a bejegyzés:) Megosztom Veletek:) Munkám kapcsán ma Nógrád megyébe sodort az élet és van szabad fél órám a következő megbeszélésig, így puszta mellett félre áll, cipő le, anyósülésre át, atléta és napozik, miközben falatozik és bejegyzést ír:) Határtalan nyugalom, márcsak ez a leves hiányzik egy csuporban a kezemből, de amíg pötyögök legalább felidézem az esti ízeket. Arról ne is beszéljünk, hogy az igazi háztáji tojások már itt lesnek mellettem:)
Hozzávalók 2 személyre:
1 db édesburgonya
30 g vaj
csipet só
1 kisebb fej vöröshagyma
3 ek olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
1 citromnád
1 tk őrölt gyömbér
1 kk őrölt chilli
1 tk kurkuma
1 tk curry
1 dl kókusztej
1 lime leve
4 dl alaplé

1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
2. Az édesburgonyát megtísztítjuk, meghámozzuk és apró kockákra vágjuk.
3. A vajat megolvasztjuk sózzuk és beleforgatjuk a kockára vágott burgonyákat. Sütőben sütjük, amíg meg nem puhulnak.
4. Közben a hagymát finomra vágjuk, majd az olívaolajon üvegesre pirítjuk. 
5. Hozzáadjuk a fokhagymákat egészben 1-2 percig illatosítjuk, majd hozzáadjuk a fűszereket is (gyömbér, chilli, kurkuma,curry).
6. 2 perc után hozzáadjuk a sült édesburgonyákat és pirítjuk így együtt őket még 2 percig.
7. Felöntjük alaplével, hozzáadjuk a kissé megtört citromnádat és forrásig főzzük együtt őket.
8. Ha felforrt, kivesszük a citromnádat és összeturmixoljuk a levest.
9. Hozzáadjuk a kókusztejet és a lime levét is és hagyjuk, hogy rottyanjon még egyet.

Sült édesburgonyakockákkal tálaltam.

És ahol bepötyögtem ezt az egészet:) Tavasz van:)



2012. március 21.

Sült édesburgonya curry-vel és az elhagyhatatlan mentás-bazsalikom dippel

Hónapok óta nézegettem az édesburgonyát hol az interneten, hol a kezemben, aztán a hűtőmben és végül ma kés alá került. Ezelőtt sosem ettem még és gondoltam ezzel a zöldségfélével búcsúztatom konyhámban a telet (habár feldolgozásra vár még egy sütőtök is:)). Nem bántam meg, hogy a kosaramba került, sőt! most visszasírom az elmulasztott téli hónapokat nélküle:) Egy kis tanmese, amit én is nemrégiben tudtam meg róla: a magyar neve ellenére ez nem burgonya, a szulákfélék nemzetségébe tartozik és nem gumó (amit általában fogyasztunk), hanem gyökér. Két jellegzetes típusa van a sárgás húsú, amit én is feldolgoztam és íze a sütőtökre emlékeztet, illetve a lilás húsú, ami a gesztenyére hajaz állítólag (most ennek a beszerzésén is rajta vagyok:)). Érdemes kipróbálni, rengeteg féleképpen fel lehet használni: édesen-sósan-fűszeresen-párolva-grillezve-sütve-levesnek-tésztának-lepénynek. Több dolog is készült nálam belőle, de először ezt a receptet osztom meg most Veletek:) Ja és akkor a zsúfolt történéses hétről még nem is meséltem, amik külön bejegyzést érdemelnek, mikor eljön az idejük:)
Hozzávalók 2 személyre:
1 db édesburgonya (kb. 230 g egy darab)
30 g vaj
1 tk curry
1/2 kk őrölt chilli
250 ml görög joghurt
4 friss mentalevél
3 friss bazsalikom levél
negyed lime leve
csipet só 

1.  A sütőt előmelegítjük 190 fokra.
2.  A burgonyát megmossuk, megtörölgetjük, hasábokra vágjuk.
3. A vajat megolvasztjuk és belekeverjük a fűszereket (curry, chilli, só), majd összeforgatjuk a burgonyával a fűszeres olvasztott vajat.
4.  Vajjal kikent fém tepsibe öntjük a burgonyákat és 25-30 percig sütjük.
A diphez:
1. A leveleket felaprítjuk és összekeverjük a joghurttal, majd belenyomjuk a lime levét és a sóval fűszerezzük.

Nagyon érdekes ízvilága van a fűszerektől ennek az édes, de mégis sós burgonyának. Az édeskés ízt nagyon jól kiegészíti a friss mentás-bazsalikomos dip. A lime mennyei hozzá, akkor is ha csak cseppentünk a krumplira belőle:) Ja, és még egy info...Amerikában állítólag nagyobb a fogyasztási aránya, mint a burgonyának...próbára fel:)


2012. március 18.

Kandírozott rózsaszirmos mediant

Most csak a gyors mediant receptet osztom meg Veletek, ahogy ígértem:) Most is nagy sütögetésben vagyok, hiszen holnap megyek macaron sütős blogger találkozóra:) Most először élőben találkozom Veletek, izgatottan várom:) Ki lesz ott közületek?:) Addig is a mediant...
Hozzávalók:
100 g fehér csokoládé
1/2 dl tej
3 db apróra vágott kandírozott rózsaszirom (Culinaris)

1. A fehér csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk sűrű keverések közepette, és közben hozzá adagoljuk a tejet.
2. Ha már egyneművé és folyóssá váltak, levesszük a tűzről.
3. Sütőpapírra egy teáskanál segítségével köröket formázunk a csokiból (teáskanál hátuljával körkörös mozdulatokkal) és még mielőtt megszáradna rászórjuk tetszés szerint a rózsaszirmainkat:)
4. Hűtőbe vele. Felhasználáskor vegyük csak ki. 

Magában is isteni étek, de sütemények mellé is ajánlom:)


2012. március 17.

Tejcsokoládétorta lime-krémmel

Rengeteg tejcsoki maradvány halmozódott fel itthon télapó és különféle alkalmak során és mindjárt itt a húsvét, úgyhogy jobbnak láttam eltüntetni a temérdeknyi csokoládét, persze közben a felét a számba:) Kicsivú oldalán szemeztem már régóta ezzel az ötlettel, bár kicsit átformáltam. Tejszín helyett hulalát használtam és nagyon szeretem a lime fanyar, friss ízét, így abból is többet tettem bele. Hidegen a legjobb:)
Hozzávalók 18 cm-es tortaformához:
80 g tejcsokoládé
75 g vaj
3 tojás
2 ek holland kakaópor
65 g nyírfacukor
50 g őrölt mandula
Limekrém:
1 dl hulala
2 lime leve
2 ek porcukor
5 g zselatin

1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
2. A vajat és a tejcsokoládét vízgőz felett megolvasztjuk.
3. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, beleöntjük az olvasztott vajas csokit, majd hozzákeverjük az őrölt mandulát és a kakaóport is.
4. Kivajazott formába öntjük és 30 percig tűpróbáig sütjük. (Ha a teteje nagyon barnulna alufóliával takarjuk le)
5. A hulalát felverjük a zselatinnal és hozzáadjuk a porcukrot és a lime levét is.
6. A krémmel megkenjük a kihűlt torta tetejét és tálalásig hűtőben tároljuk.

A legeslegfinomabb másnap volt:) Díszítés csokicseppel.



2012. március 16.

Epres-rózsavizes mini kakaós palacsintatortácska

Életemben először vettem részt virtuális gasztronómiai játékban, melyet Nyam-nyam szervezett(köszönöm:)). A játék témája: A legeslegeslegkedvencebb ételemet kellett megcsinálni úgy, hogy azon látszódjon, hogy a legnyammmabb étek:) Na ez az lett. Az én kedvencem a palcsinta (bárhol-bármikor-bármennyit kategória:)) és ennek ellenére NY nálunk a palacsintamester, tehát itthon még sosem sütöttem, így elhatároztam, hogy ezzel nevezek:) Szuper volt ötletelni, majd 4 napig, hogy-hogyan is dobjam fel a palát, tetszett, hogy forogtak a kerekek az agyamban e téma körül:) Továbbra is fogok játszani Veletek az már biztos:) És akkor jöjjön a lényeg....

Kakaós palacsinta hozzávalók 8 darabhoz:
100 g liszt
30 g holland kakaópor
2 tojás
2 ek cukor
pici só
3 dl hideg tej
40 g olvasztott vaj
pici olaj a sütéshez

1. A hozzávalókat kézi habverővel csomómentesre keverjük, majd 2 órára hűtőbe tesszük. Ha kicsit sűrű lenne a tészta, lazíthatjuk egy kis tejjel.
2. A palacsintasütőt megkenjük pici olajjal, felforrósítjuk és egyesével kisütjük a palacsintákat. (Sütő közepére öntjük a tésztát és körkörös mozdulatokkal eloszlatjuk benne). Először az egyik felét sütjük kb. 45 másodpercig, majd megfordítva a másik felét kb. 25 másodpercig. Így sütjük sorra a palákat:)

Epres-rózsavizes mascarpone krém:
250 g mascarpone 
250 g eper
2 tk rózsavíz
2 ek nyírfacukor
20 g zselatin fix

1. Az epreket megmossuk, kézi mixerrel összepürésítjük.
2. Hozzáadjuk a mascarponet, a cukrot, rózsavizet és jól összekeverjük őket.
3. A zselatin fixet hozzáadjuk és ezzel is jól keverjük. A palacsinta megtöltéséig hűtőben tároljuk.

Összeállítás:
1. A palacsintákból desszertgyűrűvel kisebb köröket vágtam ki.
2. Ezután jöhet a rétegezés desszertgyűrűben: 4 szelet mini palacsinta, rá az epekrém, megint 4 szelet palacsinta, eperkrém, a tetejére 2 szelet palacsinta, amit megkentem házi eperlekvárral és a végső borítás 2 szelet palacsinta. Én egy éjszakára hűtőben pihentettem, de szerintem 2 óra is elegendő, hogy tortává alakuljon:) Brutális ízkavalkád: eper-rózsavíz nyerő páros amúgy is, kakaóval bolondítva frenetikus:)

Díszítés:
Egy szem gyönyörű eper a tetejére, kis krémmel odatapasztva, mert mindenhova, kell hogy kerüljön ebből a krémből:) Fehércsokoládés-kandírozott rózsaszirmos mediant-ot támasztottam az epernek, melynek receptjét hamarosan elsütöm:)







Ma fenn lesz a blogon!:)

Ma bepötyögöm Nektek ennek a fantasztikus mini kakaós palacsintatortácskának a receptjét, melyet nyam-nyam játékára készítettem:) Kötelező megcsinálni, tényleg:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Hiba történt a modul működésében